min dag som yogini

Att förklara vad yoga är, på gripbar nivå, är inte lätt. Ibland slås jag av lusten att vilja berätta, förklara, visa och engagera, ja allt på samma gång. Nästan så jag ville göra en Berg flyttar in, men tvärtom, så att nyfikna får flytta in som flugor i taket hos mej och se hur en yogisk vardag á la västerländsk kvinna ser ut. Har för mej att det skulle illustrera bäst. Tror också att det skulle ta udden av mycket skepsis och rädsla. Förhoppningsvis inspirera också och sänka tröskeln för många. Ett yogiskt liv är så mycket mer än aptidiga mornar, hummande på yogamattan sittande i lotusställning.

Så jag tänkte bjuda på lite yogisk vardag här. I all sin enkelhet.

kl. 5:50
Alarmet går igång. Jag är lättväckt av mej och kliver upp meddetsamma. Förbereder mej för yogamattan.

kl. 6:00
Ong Namo Guru Dev Namo. Tonar in. Gör min yoga och min meditation. En del dagar mer hängivet än andra. Förstås. Börjar jag dagen utan min Sadhana så fattas den mej hela dagen på något sätt, ävenom det ibland också är skönt att ha yogan att se framemot på kvällen. Hinner jag inte, eller väljer bort morgonyogan av någon orsak, så försöker jag åtminstone ta mej tid att blunda, föra ihop händerna i Namasté och andas djupandetag en liten stund. Absolut bättre än ingenting.

kl. 7:00
Frukost. En tallrik turkisk yoghurt, banan eller någon annan frukt och müsli på det. Té förstås och kanske ett ägg eller en smörgås med avocado på. Bläddrar genom några nättidningar för att åtminstone vara lite uppdaterad om omvärlden.

kl. 7:55
Förhoppningsvis påklädd och i någotsånär representabelt skick. Hoppar på cykeln och trampar iväg till jobb. Nedförsbacke. Det tar fem minuter ungefär – om det inte har snöat flera kubik och vägarna ännu är oplogade. Då blir jag sen, som vanligt…

kl. 8:00
En vanlig dag på jobbet. Böcker är min värld. Kundservice likaså. Ett rätt stillasittande jobb, som jag ibland får myror i brallan av, men som ändå på något vis är bra för mej. Inrutade dagar, både med arbetsuppgifter och pauser. Den efterlängtade kaffemuggen, med både kokosolja och grädde i, dricker jag njutningsfullt kring nio. På lunchen försöker jag hinna ut en sväng (ljuset!), om inte annat så för att komplettera något från butiken eller ordna med bank- och postärenden. Matlådan består ofta av rester eller hopplock. Idag ris från i lördags, som jag stekte med skivad tomat och tonfisk. Hittade ett kokt ägg i kylen och skivade en avocado till. Några salladsblad och en morot, som jag tycker är godast att tugga i mej rätt och slätt. Eftermiddagskaffe, dricker jag inte, istället blir det någon frukt, kvarg/kesella eller en proteinshake. Té och smörgås är en annan klassiker.

kl. 16:00
cyklar jag hem. Uppförsbacke. Försöker att hålla eftermiddagshumöret i schack och det lyckas ju avsevärt bättre om jag sett till att blodsockernivån är där den ska vara. Förbereder kvällsmat och andas djupa andetag. Ibland tar jag till det yogiska husmorstipset att andas in och ut genom vänster näsborre (täpper till den högra) en liten stund, för att skapa lugn i systemet. Särskilt om jag är för mycket upp i varv.

kl. 17:00
Maten undanstökad, ifall det var något snabbt tillagat, eller så är vi mitt uppe i middagen. Jag äter min vegetariska kost, resten av familjen något annat. Oftast gör jag en grund som passar alla och så kompletterar man endera med kött eller ett grönt alternativ. Har hittat en bra balansgång numera och tänker inte så mycket på att det ofta är fler kastruller på spisen än hos andra familjer.

kl. 18:00
Vi har inte så mycket aktiviteter hos oss. Dotterns friidrottsträningar är fint förlagda till strax efter skolan en eftermiddag i veckan och på lördagsförmiddagar. Jag jobbar kvällstid en dag i veckan och har yogaklass en kväll. Alldeles lagom. Försöker komma mej ut en stund, just nu som nyförälskad i löpning är det lätt att dra på sig reflexvästen, sätta igång GPS-trackern och studsa iväg. Efteråt stretch innan duschen, eller yinyoga efteråt. Har jag inte yogat på morgonen gör jag min Sadhana nu. Eller så kör jag ett träningspass på vardagsrumsgolvet, ensam eller med dottern som sällskap. Svettigt & roligt nödvändigt!
Ibland behövs vilan mer än något annat, då är det soffläge som gäller med yogastudieböckerna eller datorn i knäet. Eller så är det ju dendär tvättkorgen eller detdär tomma kylskåpet…

kl. 20:00
börjar mitt offläge. Tänder en brasa i spisen. Sätter mej framför och mediterar en stund, ibland bara tyst eller så någon specifik Kundalinimeditation. Mitt behov av just dendär stunden, med eller utan sprakande eld, blir mer och mer viktig. Som att knyta ihop påsen för dagen.
Kokar min gyllene mjölk, med massor av gurkmeja, kryddar med kokosolja, honung och kardemumma. Ibland en smörgås till eller några nötter.

kl. 21:00
Tittar på TV. Eller inte. Tillbringar allt färre timmar framför meningslösa tv-program, thankgod! Läser hellre något; en bok, favoritbloggar (eller bloggar själv) eller slösurfar i största allmänhet. Gnabbas med familjen, i all älskvärdhet, eller ber någon massera in Vata-olja under mina fötter (uppdraget mottas ofta med dämpad entusiasm).

kl. 22:00
är jag nästan alltid i säng. Senast. Sömnig som få om kvällarna och älskar att gå och lägga mej tidigt. Läser en stund innan jag släcker lampan. Skänker dagen som gick några tankar, inte minst tacksamhet och ett sista Sat Nam.

Annonser

6 reaktioner på ”min dag som yogini

 1. Haha skumt det här…funderade senast idag på att skriva om en typisk vecka i mitt liv…Och så läser jag om din dag. Mycket intressant! Du är inte den enda som har massor av kastruller på g. varje dag. Min diskmaskin avskyr säkert mig i hemlighet.
  Sat Nam

 2. Telepati. Eller nåt. Jag är galet nyfiken på andras dagar och läser alltid i tidningar hur folks dagar ser ut, du vet sådana där spalter som flera tidningar kör med. Kan ju inte vara sämre själv :)

  Och ja, vår diskmaskin har nog en och annan åsikt den också!

 3. Åh vad fint att läsa om en hel dag hos dig. Blev väldigt inspirerad! :)
  Mina dagar är inte riktigt händelserika men hoppas på att ta tag i den saken lite bättre när jag känner mig i form igen.
  Önskar dig en härlig dag! :)
  KRAM

 4. Låter som en bra dag!! Kram

 5. Fint! Blev inspirerad att skriva ner min egen dag. På bloggen som icke är.

 6. Ja, jag väntar ju snällt här på att ni ska bjuda på samma underhållning ;)

  Värt att starta en ny blogg bara för det, Åz ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s