yogan möter ayurveda, och tvärtom

Kriya for new lungs & circulation

Meditation for emotional balance

Jag skrotar runt i min yoga. Sådär litegrann med myssockorna på. Gör det jag vill och det jag mår bra av. Att det sen kanske inte alltid är kriyor & meditationer som hör utbildningen till är inte något jag grämer mej över längre. Jag vet att jag har rutin, jag har min yoga – den sitter. Ändå har jag just nu de ayurvediska linserna på mej, det är också det som är vår läxa denhär gången. Yoga i enlighet med den egna doshan, eller doshorna, och lära oss känna in och förstå hur vi ska göra för att balansera och förstärka där det behövs. Som den Vata jag är (med kraftigt bubblande Pitta) behöver jag struktur, medvetenhet och balans.

Dethär förklarar också mycket av mina tidiga yogaerfarenheter. Då jag knappt visste något om yoga och ännu mindre vad ayurveda var. Det jag gjorde då brassade på min Pitta rejält, gjorde mej irriterad och inflammerad. Poweryogan, ashtangan och vinyasan – helt ljuvliga former, men som jag inte klarade av då utan att brinna upp. Som jag idag skulle kunna ta mej an med en helt annat medvetenhet, inkörsporten skulle vara från ett helt annat håll. Yinyogan var vändpunkten, då tvingades jag sakta farten och hann tänka tankar till slut – och inte minst, andas andetaget till slut. En helt ny värld öppnade sig för mej. Det rasslade och skramlade i systemet, och jag visste varken ut eller in – det enda jag kände allra längst in var att jag var något på spåret. Något som jag verkligen, verkligen behövde.

Idag anpassar jag min yoga så att den passar mej, hur än den ser ut på pappret eller hur än läraren undervisar. Inte så att jag kör mitt eget race och hittar på egna kullerbyttor, gudförlåte, men jag anammar långsamheten och medvetenheten oavsett vad som är runtomkring. Därför är kundaliniyogan så hand i handske – jag får jobba med slutna ögon, jag har ett inre fokus och jag väljer själv takten på övningarna. En del dagar är det verkligen grundning som gäller, stabilitet och tyngd. Andra dagar kan jag tillåta mej att sväva iväg, låta Vatan få bestämma en gnutta, utan att hela jag följer med som ett rö.

Men ävenom Vatan i mej behöver struktur för att hållas lugn och i balans, så är jag lite rigid i min personlighet – därför behöver jag också öva på just… att skrota runt och göra det som andan faller på. Annars blir jag för inrutad, för sträng med mej själv och plötsligt är ingenting roligt längre. Skrotandet gör att min Pitta inte stiger i höjden, för det är absolut värre (för både mej och omvärlden) än att Vatan blir lite för dominant – ”hon” är nämligen lättare att handskas med…

Med dehär insikterna i bakfickan har jag kunnat omforma yogan till något som verkligen när mej, som inte dränerar och gör mej tvärilsk. Små enkla medel, med stor behållning både nu och i förlängningen.
 

Klickar du på den översta bilden kommer du till en kriya för nya lungor(!) och ökad cirkulation i hela ditt system (dra ner tiderna till hälften till att börja med), ett pass som är superbt för Kapha-personer, men som blir en fin liten utmaning för Vatan i mej – att hålla tillbaka, hålla fokus och verkligen göra avkall på snabbheten.
Den andra bilden leder till en meditation för emotionell balans, perfekt för vår monkey mind och när ältandet tar över. En renande, relativt mjuk meditation, som tar hand om mycket inom oss.
Tillsammans blir dehär två ett pass, som masserar genom hela dej.

Annonser

4 reaktioner på ”yogan möter ayurveda, och tvärtom

 1. Kan du rekommendera en bra sajt att göra ayurvedatest på? Jag har prövat flera olika och får olika resultat varje gång. Ofta blir jag pitta men för någon vecka sedan blev jag vata.

 2. Det som är det knepiga är ju att även om du är dominant i Vata så kanske det inte är yoga för Vata du behöver för du kan ju vara balanserad i din Vata där den är dominant. Om du förstår vad jag menar? Du kan ha en Kapha obalans någonstans även om den är minst representerad i dig. Det är en hel vetenskap i sig. Men hittar man något som fungerar är det naturligtvis bra, men väldigt svårt som jag ser det!
  Och till dig Petra här ovan skulle jag rekommendera att gå till en ayurvedisk läkare, som kan sin sak, det är svårt att sätta sin egen doshadominans och man kan vara dominant i två, jag är det till ex. Och som sagt, obalansen kan finnas var som helst i kroppen men yttrar sig på ett annat ställe. Oj det här blev långt :) Men när jag var i Indien sist förstod jag hur otroligt komplext det hela är och hur lite jag själv kan. Även om man kan ha sina aningar. Kram!

 3. Till dej, Petra, kan jag berätta att jag var på en konsultation hos en ayurvedaläkare i Indien -07, där & då var jag så i obalans att mina svar spelade doktorn en spratt och jag fick fel doshakonstitution. För något år sedan gjorde jag om testet/undersökningen och då ställdes allt till rätta så att säga. Jag är Vata/Pitta, men Pittan får lätt överhand.

  Och det är, som Annika säger, grymt komplext. Jag är bara och pillar försiktigt på ytan och väljer oftast att inte skriva så mycket om mina lekmannainsikter i ayurvedan :) Men just dethär med yogan och ayurvedan, rent allmänt, och på ett mer ”ytligt plan” så känner jag att jag börjar få ordning på bitarna. För visst är det mer komplicerat än att jag stundom brottas med Vatans flyktighet i mej och Pittans eldighet, Kaphan i mej är absolut med i leken ävenom det knappt syns i min konstitution så att säga.

  Sen är jag nog intresserad, verkligen, men just nu får det bli mer skrap på ytan än djupdykning. Allt har sin tid.

  Kram på er!

 4. Nu har jag druckit ett glas vatten & gjort meditationen i 11 minuter. Gick faktiskt lätt & kändes härligt. Tack för fin vägledning. Kramar!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s