maten, sockret och meningen med dem

I helgen kom jag på mej själv med handen i godisskålen. Gång på gång. Egentligen var jag inte alls sugen, men det var som att all karaktär bara rann av mej. Nu blev det inga enorma mängder, men då jag ätit så måttfullt med socker överhuvudtaget sen slutet av november så det känns som att jag lika gärna hade kunnat äta med sked ur sockerpåsen. Nåväl, det är inget att bryta ihop över – det känns snarare som att det blir ännu enklare att låta bli nu igen. Usch liksom. Behövde väl få dendär sockerchocken för att påminnas om hur skönt det är slippa ha det i blodomloppet i tid och otid.

Och jag sov som en kratta. Vred och vände mej. Kunde inte fatta varför jag inte fick fatt sömnen – så himla gott som jag ändå sovit senaste tiden. Aha. Sockret. Läskigt hur det påverkar!

Sen jag började med funktionell styrketräning och löpning igen, så kräver kroppen mer bränsle. Bra bränsle. Jag vet hur lätt jag trillar i kolhydratfällan och anar att mitt bakslag i helgen hänger ihop med sportlovets många kilometrar både längs vägar och skidspår. Hade behövt fylla på mer och bättre. Nu har jag inte helt frångått kolhydrater, det är inte mitt hål heller, men jag försöker välja bort de kortsiktiga valen och gå på de mer långsamma varianterna. Det funkar finfint, bara jag planerar och håller mej till planen. Annars. Inte.

Eftersom jag inte äter kött, eller detdär är en liten modifikation, jag äter ju fisk och får inte ångest om jag äter en skinkskiva nångång, men sådär överlag kör jag på den mer gröna linjen. Ja, det kräver ju att jag får i mej bra proteiner och tillräckligt! Det är ett pussel för att få det att gå ihop, det behövs massor av gröna proteinkällor för att det ska räcka till och ibland mäktar jag inte riktigt med – eller vill helt enkelt inte klämma ner ännu flera ägg. Då kompletterar jag med ett proteinpulver. Jag vet att många tycker det är förkastligt, men det får stå för dem. Jag har valt en variant, som är speciellt lämpad för kvinnor och vegetarianer. Enda kruxet är att det innehåller aspartam, men eftersom jag försöker hålla tillbaka med tillsatsämnen överlag så tänker jag att cocktailen av konstgjorda ämnen jag får i mej har minskat radikalt så dethär får gå. För det är jättesvårt att hitta ett bra pulver, som både är gott och har schysst konsistens. Hampaprotein och risprotein går fetbort, jag får kväljningar bara jag ens tänker på dem. Funkar inte att lura ner dem i några gröna, eller hallonröda för den delen, smoothies eller nåt. Blä, jag äter hellre köttbullar då! Men om du har tips på ett bra proteinpulver, vi pratar chokladsmak!, utan så mycket konstiga ingredienser, så lämna gärna en kommentar efter dej ♥

Medan jag ändå är inne på mat. Bra mat. Så har jag med djupa suckar konstaterat att de ekologiska alternativen i frukt- och grönsaksdiskarna i mina närbutiker lyser med sin frånvaro. Jag förstår problematiken till en viss del, det är kostsamma partier att ta in om de inte har åtgång, men samtidigt ges de ju inte en ärlig chans om de aldrig finns på hyllan. Jag kör idag ofta in till stan bara för att få handla hem schyssta, gröna råvaror – nu har jag inte särskilt långt in till stan, men det känns ändå lite onödigt. För sen jag valde den ekologiska linjen har jag grymt svårt att köpa en multibesprutad paprika eller bananer, som är en av våra mest giftpepprade frukter. Det tar så emot.

Sen kan man fundera kring klimatpåverkan och hur mycket vettigare det är att köpa en ekologisk paprika, som transporterats från Spanien än en dito besprutad från ett växthus i södra delen av landet?! Men där blir jag lite ego(eko)istisk och väljer ekovarianten långväga ifrån, för det väger tyngre att slippa gifterna i min och min familjs kroppar. Hur tänker & väljer du?

Matinspis överlag är alltid välkommet, men just nu när det börjar sina i alla förråd och det känns länge till sommarens skörder så kan jag tipsa om Marthaförbundets kampanj för säsongmat, Matkorgen. Överlag är Marthas sidor huijsigt bra!

Annonser

6 reaktioner på ”maten, sockret och meningen med dem

 1. Jag är hårt tränande och vegan och det är faktiskt inga som helst konstigheter att få i sig proteiner. Jag själv behöver aldrig tillskott i form av pulver och jag har inte proteinbrist på långa vägar. Äter du sädesslag och balvväxter (behöver inte ens vara vid samma måltid) så bildar kroppen fullvärdigt protein av det. Men om du nu ändå känner att du vill dricka proteinpulver är Vega rätt bra. De finns i chokladsmak. Det där med aspartam (eller andra artificiella sötningsmedel för den delen) skulle jag aldrig dricka.

 2. Check på det mesta där :)
  Men oftast faller det för min del på att jag inte alltid orkar slash hinner. Heltidsjobb, yogajobb på det och så livet i övrigt – någonstans & ibland blir man trött och då är det mer än skönt att åtminstone nångång shake:a ihop en proteinsmoothie. Det finns liksom en gräns för hur mycket jag orkar planera, ordna och fixa. Sådär, det var mitt försvar ;)
  Sen blev jag själv besviken när det visade sig vara aspartam i pulvret jag köpte, missade det när jag läste på om det och beställde hem. Så kan jag inte heller med att slänga något som är fullgott så att säga, så jag använder det till slut och så får det blåsa nya vindar sen.
  Kram!

 3. För mig med heltidsjobb, tre barn, massor med träningar och mina egna två yogapass per vecka, + att vi bygger hus, jag har coachsamtal med övningsklienter, vi har lilltjejen på ur och skur dagis där man hjälper till, min egen yogaträning. Hallå jag märker själv vad sjukt det låter.. hi hi. Jag är glad om jag får till en nyttig vällagad måltid med mycket grönsaker varje kväll. Jag är inte vegetarian för jag vill att alla i familjen ska äta tillsammans. Men det blir vegetariska middagar tex stekt halloumi och ugnsbakade rotfrukter och lök och tomatsås, det gillar hela familjen, hurra! Har köpt ett proteinpulver till stora tjejen som inte äter mycket i skolan eller till frukost. Soyabaserat men tyvärr innehöll det också lite sötningsmedel.. trist. Jag vill också köpa ekologiskt och försöker så mycket det går men oftast finns det inte eller är hutlöst dyrt. Det funkar inte i en stor familj, jag lägger ändå nästan alla mina pengar på bra mat:-). Kramar!

 4. Mitt-i-livet var det ju och när det är som intensivast så får man ge avkall på något, annars blir man galen… Tänker att man gör sitt bästa och redan medvetenheten räcker långt. Pö om pö. En sak i taget. En DAG i taget. Kram och massor av du är bäst-hälsningar ♥

 5. Jag tänker att livet har olika perioder, är man småbarnsförälder och har flera barn med allt som ska passas och ändå sköta ett jobb får man göra det bästa. Jag tror inte heller att dåligt samvete är en bra motivator, jag tänker på dig Ulrika här ovan och även dig Nina. Jag har ju inga barn kvar hemma men vi jobbar väldigt mycket periodvis och vill ändå äta hyfsat. Det är så intresant att du skriver om proteinpulver, jag beställde mitt första för ett år sedan och det är riktigt bra att använda när det behövs. Vi går liksom lika spår. Gillar inte aspartam, men skulle som du inte slänga något jag beställt. Mitt tips när det gäller proteinpulver är det här http://www.topformula.se/article/protein_holistic_10000866?gclid=CLy435PE5bUCFcN4cAodWnMA2Q
  Gillar Holistics produkter över lag.
  Jag äter helst inte fisk, inte skaldjur, men gärna gott kött, det behöver min kropp som mår direkt dåligt av baljväxter och andra kolhydrater, men det vet du ju :) Jag äter väldigt mycket grönsaker och har hittat en bra balans i min kost i och med att jag äter fett, mycket fett, fullgott fett och inget mättar som det. Sedan behöver man självklart protein ibland, det är ju haken som jag ser det med vegetarisk eller vegansk kost att den nästan baseras på kolhydrater. Skickar med lite text från SLU, Sveriges Lantbruks Universitet – ”Grästbetesuppfött kött är överlägset det växtskydds- och beskämpningsmedelsberoende odlandet av mono-grödor som soja och vete på lång sikt – både i form av näringsmässig vinst och för miljön. Detta spannmålsjordbruk driver också på GMO-forskningen, om man nu har något emot växtförädling.
  Mono-odlandet av vete, soja mfl. spannmål kräver stora arealer och speciell jordmån och sådant jordbruk lämpar sig enbart på en liten del av jordens yta. Och man ”måste” använda konstgödsel och bekämpningsmedel. Vid boskapshållning fås naturligt gödsel från boskapen.Exempelvis Sverige har utmärkta förutsättningar för gräsbeteskött, men inte för soja. Detta även på grund av en kort växtsäsong”
  så det där med vad som är miljö- och klimatsmart finns det väldigt många åsikter om. Köttfri måndag t ex, jag skulle också önska en glutenfri tisdag eller varför inte en halvfabrikatsfri dag? Jag tycker att idag har man demoniserat köttätandet, något vi som biologiska varelser alltid ägnat oss åt, som våra kroppar är designade för. Därmed inte sagt att industriell djurhållning är något att föredra, tvärtom. Och ingen är väl för dålig behandling av djur? Vi har bara varit aningslösa som konsumenter. Men det gäller ju även i hög grad att äta soja och vete, grödor som utarmar jorden.

  Oj, det blev långt, men du vet det är engagerar mig :) Kram från en som också har trillat dit några gånger senaste året med att köpa smågodis. Senast före jul men då blev jag så äcklad av sockret att jag kastade hälften!

 6. Så härligt med långa inlägg ♥
  Holistics Protein har jag spanat in nu i dagarna och det får nog bli det nästa gång inkl. någon av deras vitaminer.

  Håller så med dej och vill ju tillägga att jag inte på något vis förkastar köttätandet, för mej handlar det om att min mage inte riktigt mäktar med kött. Den får för mycket jobb helt enkelt :) Det fina är att vi har flera ekologiska köttgårdar här omkring oss, bara att knacka på eller slå en signal så får man hämta bra kött.

  Soja dissar jag i princip helt. Dels tycker jag det smakar apa! och dels förstår jag inte varför så många blundar för det som du tar upp i din kommentar. Soja är helt enkelt inte schysst till 100%. Som sagt, alla mynt har två sidor.

  Kram på dej Annika, och heja :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s