medveten träning

Läste en bok om löpning och författaren poängterade flera gånger vikten av att jogga ner efter intensiva pass med till exempel intervaller eller backträning. Hur viktigt dendär nedtrappningen är för att ge kroppen en chans att slussa ut slaggprodukter, som frigörs effektivt när man jobbat på bra med hög puls. Har tänkt på det detdär nu när jag sprungit mer och vågat börja leka mer med fart och även backar. Vilken lättnad det efteråt är att lufsa avslappnat hemåt igen. Och vilken eftersvettning dessa pass ger! Hur noggrann jag behöver vara med att fylla på med vätska och näring efteråt för att inte dräneras på energi.

Jag kan uppleva samma saker i yogan. Dedär fysiska passen, som verkligen kör igenom hela kroppen. Den speciella lättnaden i Savasana efteråt och faktiskt även eftersvettning ibland, eller bara extra hettande kinder. Känslan av att ha rört om i systemet, utmanat och jobbat på.

Hur otroligt viktigt det är att röra på kroppen och få igång utrensningsprocesserna. Ingen skillnad om det är yoga, löpning eller simning. Allt rör om i grytan, allt gör att kroppen -ja, hela systemet- mår bättre. Sen jag drog igång med mer fysisk träning sent i höstas har flera typiskt yogiska effekter gett sig till känna. Sådant jag upplevt i samband med vissa positioner eller hela pass och rentav meditationer. För mej börjar likhetstecknen rada upp sig. Rörelse är rörelse. Energi är energi. Vibration är vibration.

Det fantastiska i att det egentligen inte är någon skillnad vad vi gör, bara vi gör!

Däremot. Det som är skillnaden. Är medvetenheten. Jag har gått in i min träning med medvetenhet. Jag har andetaget med mej och kan inte tänka mej att göra en armhävning eller utfallssteg utan att synkronisera det med min andning. Vet inte ens hur jag skulle göra?! Jag kan inte heller springa många meter utan att vara medveten om min andning och inte sällan har jag Sat Nam med mej i löpsteget, som ett mantra och som en morot att orka lite till.

Så för mej börjar ett tydligt mönster skönjas. Jag ser parallellerna och jag upplever effekterna. Allt bottnar i min medvetenhet, min kroppskännedom och min inställning till rörelse och vibration. Så självklart, men så svårförklarat. Jag tycker det helt enkelt är så häftigt att jag via min värdsliga träning får uppleva samma effekter som yogan också ger. Hur finurligt allt hänger samman.

Vi behöver ge järnet ibland, det behöver vår kropp. Och som kvinna är det extra viktigt. Vi är speciella i vårt system och vår kroppskonstitution. Yogi Bhajan har sagt att varje kvinna behöver svettas i pannan varje dag och hon borde workout:a minst en, helst två, timmar varje dag för att hållas vital och behålla kraft & ork livet igenom. Yes, det låter som en skön utmaning för mej.

Annonser

8 reaktioner på ”medveten träning

 1. Nu blev jag intresserad! Varfør ska kvinnor svettas å workouta varje dag? Varfør behøver våra kroppar ge jærnet ibland?

 2. Jag tänker att det är din långsamma tålmodiga yogaträning som har nu byggt en enorm inre styrka & exploderat ut i rörelseglädje:-). Tror du att det stämmer? (själv är jag inne i den långsamma sittande yogaträningen nu & ger mig hopp att jag ska komma till lust att ork att ge järnet). Kramar & trevlig helg & jag är så glad att du finns här!

 3. Har inte texterna där YB citerats i denna fråga bredvid mej här & nu, men lovar återkomma för det är så finurligt sagt :)

 4. Jag är inte på samma tankegångar, faktiskt. För innan jag grottade ner mej i KY så var jag (mer) aktiv i min vinyasa yoga och utanför yogamattan, det var liksom det som behövdes då och det var det som bar mej då. Jag hade också känslan att jag sprang undan något, inte ville ta itu med eller börja bearbeta – trots att jag så t.y.d.l.i.g.t kände att där fanns massor av grus i maskineriet.

  Nu har jag suttit, sådär lite krasst sagt, stilla i två år och det har behövts. Sannerligen. Nu springer jag inte undan längre, utan dethär är en frisk rörelseglädje. Så att säga.

  Kram på dej och massor av sprudlande energi & ork på din egen resa, Ulrika ♥

 5. –inte– i första meningen ska förstås vara –inne–

 6. Vad du inspirerar, Nina! Jag börjar också känna lusten att röra mer på mig (har mediterat superintensivt en lång period) och känner nu hur det liksom spritter i benen. Jag älskar att dansa och har inte gjort det heller på länge, men ikväll är det dags för en tvåtimmars härlig dans. Det får blir starten på en ny period med mer rörelseglädje och fysisk intensitet. Tack för inspirationen och din superfina blogg. En ljuvlig helg önskar jag dig, Nina, och alla andra som läser här. Allt gott!

 7. Åh, tack fina för dina ord!
  Allt gott & härligt till dej med ♥

 8. Tack kära Nina, ska nog sitta stilla ett bra tag till:-). Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s