till Ylva och alla andra tjejer

When a person does not have her/his surrounding magnetic field in perfect harmony, it indicates there is energy, but lack of exercise, and this manifests as an irritable personality. For a woman health problems frequently express themselves through her hormonal system. It is often imbalanced even before she reaches the age of twenty-five. This unnecessarily robs her of some of her youth and vitality. Technically, menopaus, for instance, should begin around the age of fifty-four and should not present any adverse symptomology. But because of various abuses and misuses of the body, it often begins earlier and is accompanied by physical, emotional and mental comforts. […] A woman by nature, should exercise each day to the point where she sweats on her forehead. For maxium benefit, it is recommended that she establish a pattern to exercise at a given time of day.

ur: Slim & Trim : Kundalini Yoga exercises and meditations expecially for women

Sedan jag började med kundaliniyoga har jag flertalet gånger stött på uttalanden, som att kvinnor behöver röra på sig en till två timmar per dag. Att vi behöver svettas i pannan varje dag. Ordentlig workout alltså. Med det inte sagt att män i sin tur bara kan rulla tummarna, men det är en annan historia.

Jag har en rätt typisk kvinnlig problematik i samband med min cykel. Det är inget jag håller hemligt. Jag har testat det mesta, allt från att vara i total vila under både före, under och efter, till att inte bry mej ett skvatt utan köra på som vanligt. Det enda som bestått, så att säga, är min egen inställning och hur jag tar hand om mej i det stora hela. Även här gäller 80/20. Jag lever, äter och vilar så gott jag bara kan till 80%, medan 20% samlar upp det mindre bra. Håller jag mej till den matematiken så mår jag mer balanserat. Så enkelt är det.

Faktum är att när jag verkligen grottar ner mej i mina bekymmer, funderar & tänker för mycket – helst bara ligger på soffan och inte rör på mej särskilt mycket, då har jag det som jobbigast. Min pms skjuter i höjden och allt det andra förvärras också.

Stressar jag. Klottrar för mycket i min kalender. Fuskar med vila, nattsömn och återhämtning överlag.
Då förvärras det.

Däremot. Om jag håller igång, som nu, när jag både yogar, tränar och mediterar i en alldeles härlig cocktail, så är jag närapå bekymmersfri. Visst, en del krämpor hänger envist kvar, men dels bekommer de mej inte på samma sätt längre och dels märker jag ju att de minskar i intensitet.

Så det jag tror Yogi Bhajan och kundaliniyogan vill komma åt och sätta fingret på är att vi kvinnor behöver tänka på oss själva! På ett skönt egoistiskt sätt. Vi behöver prioritera (inte tänka ‘tid’ här!) så att vi får dendär workouten varje dag, för då bygger vi upp en stark kropp och en stark kropp orkar även mer rent mentalt. Prioriterar vi att svettas, så frigörs också endorfiner och i förlängningen kommer känslan av lycka inifrån – istället för att behöva kompensera frånvaron av den med en massa världsliga ting. Prioriterar vi att sätta oss själva i första rummet, rädda dej själv först, så kommer vi bli så stärkta att vi i förlängningen orkar hjälpa och bära dem som i sin tur behöver oss. Prioriterar vi meditation och djupandning, så blir vi helt enkelt orubbliga – vi blir sköna människor att ha att göra med.

När vi i innersta hjärtekammaren förmår älska oss själva och tro på oss själva, så finns det inget mer tilldragande och vackert. Kvinna blir gudinna. Så är det bara.

“The greatest thing you can praise is yourself. As you stand before the mirror and look into it, you look to yourself as a woman. You look to yourself as a graceful woman. You look to yourself as a competent, intelligent woman. You can give thanks for it. It should be so automatic with you. It should be so real.”
-Yogi Bhajan, July 31, 1984

Annonser

2 reaktioner på ”till Ylva och alla andra tjejer

  1. Hallelujha & amen där träffade du mitt i prick:-). Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s