maten (igen) & krassligheten

Välkommen fredag. Välkommen trött i huvudet. Välkommen snorpapper.

Ungefär så. Haft seg skalle ett par dagar och undrat lite försynt om det är förkylning på gång, men att hålla på och känna efter till förbannelse blir man ju inte piggare av. Har ändå hållit tillbaka med både löpning (förutom några gånger upp och ner i svidande backe under powerwalken igår) och tabata-passen denhär veckan. Hursomhelst är det jag som slängt mej på soffan nu, efter en rejäl bit LCHF-tacopaj (alltså mums!) och mumsig guacamole.

Kan inte låta bli att dra paralleller mellan min krasslighet och min hunger denhär veckan! Jag har gått omkring och varit hungrig. Hela tiden. Jämt. Inte sugen, utan kurrig som attan i magen. Tänker på vad Annika skrev häromdagen – hur det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med bra fett på dagen. Precis så känner jag också. Det är frukost och i synnerhet vid lunchtid, som jag behöver fylla på mest. Rejäl mat, som jag står mej på i princip resten av dagen. Fuskar jag där så raserar jag förutsättningarna för välmående mage och schysst blodsockernivå. Försöker jag mej på en fin, liten sallad till lunch kan jag fet(!)glömma att må bra. Och just dehär dagarna har jag inte riktigt haft tid och inspiration att stå i köket, fixa och ordna bra matlådor – då kör jag slut på bränslet rätt snabbt. Då blir jag trött. Då blir jag krasslig. Amen.

Det handlar inte så mycket längre om kolhydraterna. De har jag lyckats skala bort och ner till en skälig nivå, i varje fall de flesta dagar. Däremot är det fettkällorna och proteinkällorna, som jag behöver tänka till kring. Faktum är att jag ätit mera kött nu. Har ju lyxen att ha nära till ett par gårdsbutiker med ekologiskt och högkvalitativt nötkött. Kött ur butik äter. jag. inte. Det var lite småjobbigt att ta steget, men efter att ha kämpat med proteinbiten så pass länge och inte hittat fullgott alternativ så beslöt jag mej för att göra tvärtom – en del kör med vegetariskt en dag i veckan, jag kör med kött en dag i veckan. Känns okej. Och jag känner att jag behöver det. Det funkar.

Min ökade träningsmängd har helt klart satt ytterligare sprutt på min omsättning och det går inte att fuska och ta genvägar. Inte ens litegrann. Blodsockerkänslig som jag är, hög ämnesomsättning som jag har… ja, jag äter som en karl (äter grymt mycket mer än maken till exempel) och det kräver en del tankeverksamhet och planering för att det ska gå ihop. Jag avskyr att vara hungrig. Avskyr.

Tack och lov att jag till slut fattade pointen med lchf, att jag vågade pröva. Nu kör jag inte stenhårt, men grundprinciperna börjar sitta i ryggmärgen. Det svåra är att få det applicerat på ett genomförbart sätt i vardagen. För jag är rätt ensam härhemma vid spisen, det goda är att mina närmast sörjande oftast snällt tuggar och sväljer det som bjuds – hellre lchf än vegetariskt om de får välja, och det är fine med mej.

Denhär helgen får alltså bestå av en raid på stormarketen, bunkra upp med bra mat inför nästa vecka -för jag tänker banne mej inte vara hungrig då igen!- och planera så vardagen börjar rulla smidigare mellan kylskåp, skafferi och lunchlåda. Då är jag definitivt en trevligare människa att ha att göra med.

Men först ska jag halvligga här och låta favvochokladen smälta på tungan…

Annonser

En reaktion på ”maten (igen) & krassligheten

  1. Gillar gillar när du skriver om mat. Du kan få flytta hem till mig ett tag :) Jag håller just nu på och dietar, mycket för att jag ska börja springa igen (eller springa mera kanske jag borde säga) och för att jag då inte vill dras med barlast. Det är så tungt åt kroppen. Har minskat drastiskt på köttet och helt haft bort kolhydraterna. Huvudvärken kom som ett brev på posten. Nu har jag satt till gröten på morgon igen. Min kropp svarar jättebra på att dra ner kolisarna. När det gäller köttet tycker jag att det är svårt.verkligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s