löpningen, förälskelsen och det perfekta löpsteget

På tal om böcker.
Och löpning.

Det rullar på med min löpning. På bästa sätt. Såhär enveten och seriös i min träning har jag nog inte varit tidigare i mitt liv. Uthålligheten är ny för mej. Jag har alltid varit snabb med att slänga in handduken när det inte gått min väg eller när tex. en benhinneinflammation satt käppar i hjulet. Alltid har det varit nåt, liksom. Så har jag inte hittat glädjen heller förut, mest bara haft känslan av att jag springer undan något.

I vintras började jag från början. Vet inte egentligen var jag fick början heller. Jag bara kom igång. Och det var roligt från start. Följde inget program, bara förnuftet och kroppen som talade om för mej att hellre bromsa än gå för fort fram. En liten känning (plantar fasciit) i vänster fot var en nyttig lärdom, inte minst fick det mej att koncentrera mej på mitt löpsteg. Annars hade jag med stor säkerhet pallrat på som förut, fot om fot och kilometer efter kilometer.

Istället har jag varit tvungen att läsa på. Fördjupa mej och ta reda på hur ett bra löpsteg ser ut. Vad det gör för skillnad och vad det handlar om. Jag har prövat ut bra skor, fått svart på vitt att jag har ett neutralt steg och behöver inte krångla med specialskor. Däremot vill jag ta hand om min kropp och göra vad jag kan för att den ska hållas skadefri. Tack till yogan för kroppsmedvetenheten! Jag tänker mycket på och planerar min andra träning så att den bygger upp och stärker kroppen, så att jag kan dra nytta av det när jag springer. Inte bara, men absolut ett av mina fokus.

Jag suddar inte på samma antal kilometer gång efter gång, i samma takt och med samma antal steg. Egentligen sällan som jag ”bara” springer en runda, allra oftast varvar jag mina rundor med fartlek, intervaller och backträning. Eller roliga steg-lekar när jag får dottern med mej (jippie!), vi springer med sidan före, baklänges och sportar med att uppmuntra varandra till upphopp i all plötslighet. Roligt, roligt. Det häftigaste jag vet är att spurta, ta sikte på en lyktstolpe och bara ge järnet – känna kroppens explosivitet och benens kraft!

Det finurliga med att ”leka med löpningen” är den belöning, som breder ut sig som ett stort smil på läpparna när jag bestämmer mej för att ”bara” springa dendär rundan. Hur jag sätter iväg, orkar hela vägen och inser när jag kommer hem att jag sprang längre och snabbare än förra gången jag bara sprang. Bästa medaljen!

Vad som motiverar mej kan jag inte riktigt svara på. En del har frågat om jag tränar för något lopp, nja inte direkt. Jag vet bara att sannolikheten är stor att jag står på någon startlinje i sommar, men det är inte det jag tränar för. Jag springer för min eget höga nöjes skull och för att det får mej att må så bra. Jag har sluppit min yrsel och mitt låga blodtryck. Jag sover bättre. Jag orkar bättre. Jag är gladare. Och jag flåsar mindre…!

För dej som är det minsta nyfiken på löpning. Eller redan gladeligen lufsar längs med vägarna. Vill jag rekommendera en nyutkommen bok; Det perfekta löpsteget. Ett helt suveränt upplägg på hur du analyserar din löpning och ditt löpsteg, hur du kan skapa din personligt perfekta löpekonomi och orka springa hur långt som helst – utan att kroppen tar stryk. Amen, detta är min nya bibel.

Och vill du läsa massor av pepp och ärlighet om löpning, följ Idas blogg – Alla kan träna. Hennes inlägg häromdagen om just löpning och den konstiga skämmigheten som ofta florerar kring nybörjarlöpare, ”tänk om någon ser att jag springer”. Jag säger bara, sluta fundera, spring och i gengäld peppar du alla andra!

Bilder och tjuvtitt från Fitnessförlaget.
Annonser

4 reaktioner på ”löpningen, förälskelsen och det perfekta löpsteget

  1. Önskar jag hade din löpglädje. För mig har den aldrig funnits även om jag sprungit långt. Det är mest segt och inget jag får till. Men jag längtar till något sådant som du beskriver!

  2. Tack för härlig inspiration. Jag blir så glad att jag bara vill skutta upp ur stolen:-). Trevlig helg & kram

  3. Min längtan blev verklighet. Det blir också din. Pepp!

  4. Härligt! Kram ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s