till lina och alla andra som vill yoga varje dag

Jag fick en fråga. ”Har du några bra tips på hur man kan komma igång med yogan, hur gör man som nybörjare och går vidare? Är så sugen på att anamma denna livsstil då jag märker hur bra jag mår av träning och yoga.– lina

Less is more.
Är mitt korta svar.

En ny livsstil är inget man bestämmer sig för att vakna till imorgon. Det är med små steg och förändringar åt gången, som det nya livet etableras. Jag har yogat i tio år och jag jobbar ännu med dehär sakerna, jag får börja om och försöka på nytt. Livet är fullt av nystarter och det ska vara så.

Vår största fiende är antagligen Den Stora Viljan. Att vilja för mycket och ta i för mycket. Lusten att förändra allt på en gång. Det kanske är lyckans väg för någon, men inte för de flesta av oss. Vi behöver ta det pö om pö för att det ska bli hållbart i längden.

Däremot behöver vi bestämma oss. Stärka vårt pannben.
För mej går det via meditationen. I sin allra enklaste form att ställa timern på 3 minuter, 11 minuter, 22 minuter eller vilka minuter som helst och sitta med allt som händer inuti och runtomkring medan klockan tickar.
Bara sitt.

Eller välj en meditation.
Kan du inte välja. Mejla mej eller kommentera, så väljer jag åt dej.
Ställ din timer. Gör meditationen. Sitt med den.

Vill du inte meditera.
Gör ryggflex i tre minuter. Bestäm dej för att göra det varje dag i 10 dagar, 21 dagar, 40 dagar eller så många dagar du vill. Sen gör du det.
Bara gör det.

Verkligen. Det är i det lilla du börjar. Att köra igång med ett långt yogapass och en lika lång meditation, kanske rullar fint i tre dagar sedan kommer något (oftast egot) i vägen och så är du ur spår – att börja om tar kraft. Istället gå in för det lilla och njut när du klarar det! Du har all tid i världen att fylla på, sätta till en övning, plussa på ett par minuter meditation för varje dag – då är chansen så mycket större att du håller ut.

Och det viktiga. Det finns inget sämre och bättre. Det är inte sämre att ”bara göra 3-minuter ryggflex” än en hel kriya i 40 dagar. Bägge bearbetar, stärker, balanserar och gynnar dej.

När jag är i uppförsbacke och jag verkligen får kämpa för att få till min yoga då ser jag till att omge mej med yogiska attribut. Jag lyssnar på mantran i bilen, sjunger med. Jag ser till att ha någon yogabok liggande framme – bara för att den ska locka mej att bläddra och bli inspirerad. Jag klickar på Youtube, kollar in yogiska klipp. Söker yogabloggar. Har yogamattan färdigt utrullad på golvet. Enkla, små ting som gör det så mycket lättare att komma upp på banan igen. Liksom hitta de rätta vibrationerna, så att min själ (ja, just den!) ska hitta rätt ton igen.

Så. Less is more är också mitt långa svar.

Något annat som är viktigt att ha med sig är att det är inte lätt. Vi är här för att lära oss och vi lär oss inte om det alltid flyter medströms. Bara medvetenheten om att det handlar om ett livslångt lärande, ett livsbeständigt sätt att leva, gör det enklare att ta fajterna när de kommer. Kavla upp ärmarna. Lära dej av fallen. Gå tillbaka. Börja om. Sträva framåt med öppen bröstkorg och stolt nacke. Bestäm dej och följ hjärtat.

So please take away the ghost of your life and stop chasing round. Consolidate. Concentrate. Be you. And may all the peace and peaceful environments, prosperity approach you forever. Sat Nam.”  – Yogi Bhajan

Annonser

8 reaktioner på ”till lina och alla andra som vill yoga varje dag

 1. Befriande. Att våga vara bra nog.
  Tack!

 2. Ja! och att inte tänka att det måste vara mycket & lite till för att ”räknas”. Samma sak när det gäller NÄR man yogar, mediterar, tränar eller vad det nu är man vill injicera i sitt liv – bara gör det när det funkar i Ditt liv!

 3. Word. Ja sannerligen WORD!
  Sat Nam fina!

 4. Från mitt hjärta till ditt, Sat Nam!

 5. Tusen tack för inspirationen!
  Jag gör nu solhälsningen ca 5 gånger nästa varje morgon. Tänker att jag fortsätter med det och ser hur kroppen svarar, har kört sedan ca 1 månad tillbaka.
  Har du nåt konkret tips på hur man kan gå vidare i yogan?
  Mvh Lina

 6. Jag svarar här, Lina, hoppas det är okej.
  Det konkreta är väldigt svårt att ge. Bara sådär.
  Mitt råd är att söka dej till yogaklasser, hitta lärare som inspirerar dej och tillför dej det du behöver. Har du inte möjlighet att gå på klasser, så får du anamma det jag skriver om att ”omge dej med yogiska attribut”. Inte forcera utveckling, utan låta den komma naturligt och efterhand. För den kommer! Gör dina solhälsningar och du kommer på sikt uppleva hur det lyfter dej och mjukt pushar dej vidare att utforska yogan på olika sätt. Ha tillit ♥

 7. Tack Nina, ska följa dina råd. Det är även det som känns naturligt :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s