mitt ekologiska badrumsskåp

Jag väljer ekologiskt när det kommer till hud- och hårvård idag. Hela jag mår så mycket bättre av det. Har dragits med problemhy hela mitt vuxna liv, som kvisslor, acne och hudrodnader i ansiktet samtidigt som resten av kroppen varit torr och irriterad. Jag har smetat in mej med hudkrämer, täckt in mej i foundations och ändå velat gå och gömma mej. Mitt typiskt tunna, nordiska hår har jag misshandlat med alltför många tvättar i veckan, spray och mousse för att försöka skapa volym. Onda cirklar på många sätt.

Mina fördomar gentemot ekologiska produkter i badrumsskåpet har sannerligen kommit på skam. Det finns absolut alternativ till det konventionella. För ett par år sedan började jag sakteliga fasa ut produkter med tvivelaktigt innehåll. Det var inte lätt! Jag gav upp många gånger innan mitt hår återfick en mer naturlig balans och innan min hud vande sig vid ett liv utan parabener och mineraloljor.

Jag vet att många är nyfikna och vill veta mera om en ekologisk hud- och hårvård, så jag tänkte bjuda på mej själv litegrann och helt enkelt lista vilka produkter jag använder idag. Dethär är inget sponsrat inlägg utan jag väljer själv att länka till de olika märkena, som inspiration och för att jag verkligen gillar dem. Såklart är dethär inte skrivet i sten, även jag är ombytlig, men dethär finns på min hylla just nu och oavsett så kommer jag alltid välja ekologiskt framöver också.

Det intressanta är att jag inte längre har femhundra flaskor och burkar, det räcker med några få och min kropp mår bättre än någonsin!

Sesamolja – masserar jag alltid in kroppen med innan jag duschar (både innan morgonens kalldusch och innan jag tex. går i bastun). Ibland använder jag inte ens duschkräm/tvål när jag tvättar mej, utan skrubbar huden ren med en natursvamp – behövs inget mer. Inte alltid, men med jämna mellanrum torrborstar jag också hela kroppen innan inoljningen. Allt dethär gör att jag inte behöver hudlotion längre, har alltid balanserad, mjuk och välmående hud.
Mandelolja, kokosolja, olivolja… du kan välja vilken olja du vill och testa dej fram till vilken som passar din hud bäst.

Shampotvål (länk till finsk sida, då produkten är tillverkad i Finland – hittade en länk till en svensk sida som sålde en variant av tvålen här!) – mitt nyaste, härligaste fynd! Har kört med allt från balsammetoden, bikarbonat- och äppelcidervinäger-tvätt till vanligt ekologiskt shampo, men dethär. Dethär! Just love it. Mitt hår är som nytt och jag upplever att det är rent ännu två dagar efter tvätt. Kan utan problem låta det gå tre dagar mellan tvättarna och ändå blir jag inte skogstokig. Ofta räcker det med att skölja håret med bara vatten, gnugga lite extra i hårbotten, och sätta lite balsam i topparna så klarar jag mej en-två dagar till. Kompletterar, just nu, med ett balsam från Urtekram.

I duschen är det olivtvål som gäller eller någon ekologisk duschkräm, finns otaliga att välja mellan. Men som sagt, jag klarar mej långt på att först torrborsta kroppen och sen smörja in den med olja innan jag kliver in i duschen. Istället för en vanlig svamp använder jag Eco Tools natursvamp, river skönt.

Jag har redan skrivit om min deodorantfavorit, mineralstenen. Förälskelsen håller i sig. Jag köpte min från Dermosil, men det finns många andra alternativ – kolla bara så att det är 100% mineral och inget annat. Det kan också vara värt att kolla priset lite, en del fabrikanter tar hutlöst mycket för sin deo.

Ansiktet har jag behövt testa mej fram med mest. Som sagt, har en sorts problemhy, delvis sammanlänkad med hormoner. Gråtit flera gånger över misslyckade försök med oljor, som jag blivit rekommenderad, men som bara gjort att jag blivit alldeles knottrig och bedrövlig. En del hudkrämer har jag reagerat likadant på. Nu har jag småningom hittat ett sätt, som verkar fungera. Rengör med Jojobaolja eller en helt naturell olivtvål (minns inte märket, men den är ekologisk och innehåller enbart olivolja och salt – bla. Indiska har en variant). Använder nu Urtekrams Björk-hudkräm (som är lätt att få tag i i vanlig butik), när den tagit slut går jag över till Dermanords lotion för blandhud, som bästaste, ekologiska omsorgsplace:t ♥ rekommenderat mej!
Peeling behöver jag inte längre. Använder ansiktssvamp istället, förslagsvis någon av Eco Tools produkter.
Foundation använder jag faktiskt inte längre alls – stort, stolt steg för mej! Känner mej ren, fin och lagom slät i ansiktet ändå. Good enough.

Kakaosmör (finskt igen) – är mumsigt att smörja in fossingarna med. Eller för all del kroppen, om jag vill dofta extra gott, men då väljer jag bort oljan innan duschen.

Enda sminket jag använder är mascara och där har jag fastnat, av gammal ohejdad vana, för apotekets ACO-mascara. Har inte läst på, men kan tänka att den innehåller en del tvivelaktiga ingredienser, men efter att ha testat nån ekologisk och mest sett ut som en ledsen tvättbjörn efter ett par timmar så är det en grej som fått bero. Känns inte som att mosade blåbär är ett alternativ, där är jag inte riktigt ännu.

Det är allt. I stort sett.

Bildcollage med bilder från respektive produkttillverkare

Annonser

5 reaktioner på ”mitt ekologiska badrumsskåp

  1. Tusen tack för bra tips! Trevlig helg kära Nina♥

  2. Tack för tipsen! Jag har liksom du börjat byta ut, men det är lite svårt att hitta nya favoriter. Jag köper tvål och hudolja för min typ på ayurveda ab:s web shop och Nordic birch finns ju ICA nu för tiden! Till ansiktet är det svårt, så tack igen, jag ska testa!

  3. Jag drömmer om att klara mej med bara olja i ansiktet. Ingen hudkräm överhuvudtaget. På sikt kanske :) Glad att jag ändå kommit såhär långt och att min ansiktshy blivit lugnare. Ett steg i taget var det ju.

  4. Tack för tipsen. Jag handlar mina hud- och hårprodukter i Indien, ayurvediska som funnits i över 80 år. Men jag kan ju inte resa till Indien hela tiden :) Däremot har jag blivit rejält besviken ibland när jag handlat ekologiskt. Framför allt schmapo. Det här ska jag testa när mitt Himalayaschampo är slut. Ansiktsolja kan jag rekommendera Moonsuns ansiktsolja, där Karin Björkegren Jones är ansiktet utåt. Den är helt fantastisk. Dyr men räcker väldigt länge så i längden blir den inte dyr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s