om att dra sig tillbaka och komma igen

Tror inte jag varit såhär oplanerad någon vår tidigare. Vid denhär tiden brukar kalendern ligga uppslagen och yogaplaneringen inför hösten vara i full gång. Särskilt om jag har tänkt hålla kurser i medborgarinstitutens regi. Nu planerar jag istället verkligen i det lilla – långt ifrån maratonlånga veckovisa kurser som binder mej. Det är en lättnad. För jag har rätt länge funderat vad det är som inte känts riktigt bra. Jag brinner för yogalärandet, men det är det fyrkantiga, utstakade och spikade, som suger musten ur mej. Veta att jag en viss kväll vecka efter vecka behöver skapa utrymme i mitt liv för att åka till shalan och hålla min klass – hur underbart det än är, så tar det kraft.

Jag har undervisat i yoga sedan hösten noll sju. I sex vintrar.
Jag har undervisat mer än jag själv suttit som elev på yogamattan i en klass. Det är smått hisnande – och lite skrämmande när jag tittar på det så.

Jag har aldrig haft tillgång till någon egen lärare på nära håll. Visst, ströklasser har jag gått, men inte haft någon lärare nästgårds, som känts som min. Jag har fått åka ner till Helsingfors, över till Stockholm och andra geografiska ytterlägen, eller som nu, i två år pendlat till Umeå med jämna mellanrum. Jag har inte kunnat sätta mej i bilen och vara vid shalan inom en kvart, göra min yoga och åka hem dendär kvarten igen.

Mitt yogalärande har bestått i veckoslut och ibland hela veckor på annan ort, med all den planering och logistik det kräver. Å ena sidan fantastiskt skönt att få lämna hemmet och leva yogiskt några dagar, men också betungande. Däremellan har jag nött min matta hemma. Ensam. Bara haft den färdkost den senaste workshopen/utbildningen gett mej. Det har bokstavligen fått mej att stå på huvudet ibland, men det är också det som gjort mej stark i den jag är och i min yoga.

Detta har flåsat mej i nacken ett tag. Kommit ikapp. Det tog ett tag, men jag fattade till slut att jag behöver dra mej tillbaka i min undervisning. Istället är det tid att yoga för min egen skull. Jag behöver få utrymme för min egen practice, slippa hetsen kring passplanering och logistik. Som heltidsarbetande är det prioritering som gäller och i lite för många vintrar har jag prioriterat skevt. Velat så mycket, velat ge och dela med mej. Det har också gett mycket. Ja, massor! Men det har också gjort min värld för inrutad och smal. Jag har inte haft tid och ork för små workshops och kortkorta yogakurser, med tätt innehåll, som jag suktat efter att få hålla. Därför gottar jag mej nu åt att äntligen få filura och planera på just sådana. Sprida ut det roliga på längre tid. Plocka in godbitar i kalendern, som istället för att dränera mej på energi, fyller på med feelgood. Och precis som i förhållanden är det bra att få längta lite. Jag vill återigen längta till mina klasser, känna lusten att få dela med mej och ösa ur mej det jag brinner så mycket för.

Annonser

4 reaktioner på ”om att dra sig tillbaka och komma igen

 1. Man blir glad av att läsa här!
  :)
  Kram

 2. Härligt när man kommer till beslut! Även jag har undervisat sedan 2006 tror jag. I ashtangan har jag yogat många timmar för lärare. Nu finns det ingen kundalini/medi yogalärare att tillgå precis i närheten. Men jag känner mer behov av att göra min egen yoga ”instängd på kammaren”. Är aldrig rädd för att göra fel. Känner mig så säker på min yoga:-). Nu drar jag två pass i veckan & tycker mycket om det men är lite öppen för förändring. Känner på mig att ditt nya sätt att undervisa kommer att ge frukt:-). Du kommer säkert åka ut på turné så småningom förhoppningsvis nära mig♥. Kram kram

 3. Så glad JAG blir av det :)
  Kramis!

 4. Visst är det så. Alltid mer eller mindre tungt innan man fattat beslut, vad det än handlar om. Känner som du också att jag inte ”lider” av att vara ensam på min matta, faktiskt tvärtom – det är ju det som har format mej och gjort min yoga till vad den är idag; väldigt personlig och väldigt mycket jag :) Jadå, säg bara till så prickar vi in datum nära dej ;)
  Kramis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s