frukt & grönt

Bara som ett exempel

Jag tycker det har blivit svårt att handla frukt och grönt. Finns inte ekologiska alternativ i butiken, så går jag allt oftare hem tomhänt. Det blir bara svårare och svårare att äta en vanlig banan! För en vanlig banan är en besprutad banan och om jag en gång är medveten om det, så får jag liksom svårt att svälja. På riktigt.

Fast jag blir samtidigt väldigt trött på mej själv. Och undrar. Vad är då bättre – lämna den inhemska, relativt närodlade paprikan (eller vad det nu är jag ska ha på grillen, i salladen eller som mellis) i butiken och gå hem utan, eller äta den och få i mej nyttigheter plus triljoner tveksamma substanser?

Sitter jag här sen med min anemi för att jag dissat allt färggrant i butiken för att det inte är ekologiskt. Är det lika med döden att äta besprutat grönt. Lite drastiskt jag vet, men ni vet vad jag menar.

Hur tänker och gör du?

Annonser

10 reaktioner på ”frukt & grönt

 1. Jag gör mera än jag tänker. Det vi äter mycket av köper vi ekologiskt (typ morötter och potatis fast det sistnämnda har vi själva nu) och resten konventionellt. Vi har köpt ekobananer lite då och då men nu tror jag att vi ska köpa också ekologiska guleböjs också. Annars prio på inhemskt, tror och hoppas att vi har rena varor i Finland. Är mest trött på att allt är så himla dyrt. Var är logiken när man får betala sig blå för att få redigt med grönt och typ limsa kostar ingenting. Stön.

 2. Jag är ju kvinnan som tänker för mycket. Får bli bättre på att låta bli och äta istället ;) Är mest frustrerad på att behöva fara in till stan för att få ekogrönt, orkar inte tjata mera i hembyn (är rädd att jag redan är svartlistad). Liksom du vill jag tro att de inte dränker de inhemska grönsakerna med ddt-motsvarande, men likväl misstror jag. Nåväl, jag fortsätter skölja som besatt!

 3. Ibland är det så svårt att hitta ekologiska alternativ och då slinker något annat ned i varukorgen. Men bananer som odlats med besprutning äter jag ALDRIG. Skulle aldrig falla mig in att köpa. Oj, jag går i gång här! Men efter att ha sett Go bananas-filmen där man visar hur de oskyddade bananarbetarna blir sjuka och inte får någon rättighet alls skulle jag aldrig förmå mig att köpa en sådan banan. Det går helt enkelt inte. Och anemi får du inte av att låta bli frukt. Titta på inuiterna :)

 4. Nej, kan som sagt inte tugga en konventionell banan utan att känna en massa saker…! Haha, nej, anemi var nog mest bara en metafor ;)
  Tack för dina tankar ♥

 5. Oj det här kan jag nog skriva en hel avhandling om. Men med tre barn i familjen så har jag inte alltid råd & tid att välja allt med omsorg. De andra i familjen har inte det tänket..Väljer alltid ekomjölk & bananer. Annars närproducerat. Men handlar i billiga affären storpåsar med spenat tex. Säkert besprutat. Fast jag tror att man mår ännu sämre av oro & att döma ut maten. Försöker äta utan pekpinnar (från mig själv alltså) och njuta av maten och tro att den är bra för mig. (Fast jag borde väl bli vegetarian tänker jag ofta så jag lyckas inte helt med att slänga bort pekpinnarna:-). Kram

 6. Nånstans tänker jag ju att det goda på något sätt borde radera det onda – ont ska med gott förgöras liksom :) Så massor med grönt, trots diverse besprutningar, är bättre än inget alls!
  Kramen!

 7. Min inre kompass har alltid sökts sig till ordentlig mat och senaste åren mycket eko och det har varit otroligt viktigt nu när jag varit sjuk.Men vårat matkonto har varit skyhögt.Som Ulrika skrev blir inte bättre med en oro… Så jag har fått välja bort och tänka om lite.Men just bananer känns viktigt med eko.

  Kram Lotta

 8. Där sade du det, så det blev tydligt en gång för alla. Att välja vilka livsmedel man satsar på och där det är extra viktigt med eko. Tack för ditt inlägg ♥ Varma kramen!

 9. Inhemskt framför allt. :) Ja, kanske inte bananerna då… ;)

 10. Kanske någon kunde börja odla i sina växthus ;) ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s