det andra, som i hemmaträning

Gräset är oklippt och fönstrena är skitiga, men just nu sätter jag inte min kvinnokraft på det. Djupt rebelliskt för att vara jag, särskilt om du frågat mej för några år sedan. Helt klart bättre proportioner vad gäller marktjänst vs det andra dessa dagar. Det finns så mycket man borde, men det går ingenstans har jag märkt (och i bästa fall gör någon annan det man själv struntar i). Däremot är jag betydligt lyckligare i hjärtat om jag gör det andra lite mer än felprioriterar och kryper på alla fyra och torkar golvlister.

Det andra är att irra bort sig i skogen litegrann. Inte som i vilse, utan mer att jag tolkade kartorna lite fel i min telefon (bästa! att ha en telefon med gps och kompass – hur klarar sig folk utan?!). Det resulterade i att jag kom ut ur skogen lite längre bort än jag tänkt idag, men beslöt att knyta överdragströjan kring midjan och springa hem längs med asfalt istället för att powerwalka samma väg hem tillbaka. Så stolt över mina ben, de är inte världens snabbaste, men vilket driv de ändå besitter och är sega som få. Tugga kilometrar ♥

Det andra är också att ta hand om kroppen mellan träning och löpning. Boken Sportmassera själv med redskap är min hjälpreda just nu. Laddar du, som jag gjort, ner e-versionen från förlaget så är boken interaktiv och det är lättare att få till tekniken. Foamrollern (45 cm) är nog något av det bästa jag satt några ynka slantar på (de kostar skjortan om du vill, men köpte min på en stormarket för tolv eurosiner). Som sagt struntar jag helt kallt i att stretcha nu, eller gör väldigt sällan de klassiska varianterna. Istället är det rulla-över-rullen som gäller, men använder också en tennisboll och en lite mindre, lustig boll (bild längre ner). Enligt konstens alla regler löses muskelknutor upp och benen blir helt klart lättare! För det är främst benen jag bearbetar, förutom min axel/skuldra som jag triggerpointbehandlar med tennisboll, aj, men så bra.

Nätet svämmar över av foamroller-övningar, bara att googla eller youtuba.

Några sneak peeks ur boken.

Foamrollern, tennisbollen och den lilla, lite utomjordiska bollen.

Min hemmagjorda TRX hänger fortfarande ute på verandan. Har ingen tillräckligt rejäl krok inomhus, men snart får anordningen flytta ut i garaget där jag i mitt stilla sinne tänkt att det får bli något av ett hemmagym i vinter.

Jag har inte gjort trx:en själv, utan hade turen att få köpa för självkostnadspris av en bekant, som i sommar gjort business på att fixa åt andra. Det är ändå ingen konst att få till en själv, återigen är det bara att googla, åka till typ Biltema och köpa remmar, karbinhakar och sånt – och knåpa litegrann. Har aldrig testat en ”äkta trx”, men kan tycka att det är löjligt hur mycket något får kosta, när man kan tillverka egen för en bråkdel av priset.

Det enda jag behövt fixa med min trx är att sticka in en rejäl spik (6 tum?) tillsammans med remmarna i ”vattenslangstumpen” annars klämdes fingrarna ihop. Som sagt finns det flera varianter på hur man gör egna, dethär är en.

Rejäl krok behövs. Eller så finns en anordning att köpa så man kan spänna fast trx:en över en dörr.
Barren och skräpet på taket gör inte träningen sämre. Jag lovar.

Jag är inte ännu så inkommen på trx:en att jag vill dela med mej av övningar, men faktum är att det är relativt lätt att få till egna varianter och övningar. Jag är ett typexempel på learning by doing-människa och dissar rätt ofta manualer och instruktioner, jag vill pröva på egen hand och på mitt eget sätt. Återigen är nätet till fin hjälp. Fast när tonårig dotter tar sig an remmarna vill jag nog finnas till hands, eftersom kroppskontrollen och bålstabiliteten inte ännu sitter som de ska. Det är lätt att man blir hängande och överbelastar leder & ligament i onödan. Lite koll behöver man absolut ha på sig själv.

Effektivt är det hursomhelst, trx är grym träning! Min core har stärkts avsevärt på bara några veckor och min uthållighet i tex. armhävningar har gått från natt till dag. Att det dessutom bara är att haka i fötterna eller greppa handtagen tre steg från soffan är hur bekvämt som helst. Jag är nämligen ingen gym-människa. Under några perioder i livet har jag nog tillbringat tid bland maskinerna, vikterna och löpbanden, men aldrig så länge att jag börjat känna mej hemma där. Samtidigt ser jag det som en onödig tidsförlust att behöva sätta mej i bilen och köra in till stan för att träna, när jag lika bra kan få till det hemma. Vi har ett litet skruttgym här i samhället och tanken är väl att jag i vinter ska komplettera min träning där, bara för att få tillgång till en rejäl stång och möjlighet att träna chins på allvar (ja, det är ju något jag så himla gärna vill bli bättre på). Hyser en gnutta hopp på att få med en stycken tonåring, som sällskap, vad det lider.

Hur mycket mer guldkant har inte tillvaron fått tack vare träningen? Känns som eoner sedan jag mest bara slappade i soffan, yogade lite förstrött och gick mina fem kilometers promenader. Träningen har gett ork och effektivitet på ett bra sätt. Yogan har kickats igång och blir av tidig morgon istället för (kanske) sen kväll och bara tv:n står mörk så finns hur mycket tid som helst att röra på sig. Ändå finns utrymme för total vila, den är bara så mycket skönare nu när den faktiskt är vila och inte bara… slöslappa timmar av ingenting, kantade av rastlöshet och noll lust.

Annonser

12 reaktioner på ”det andra, som i hemmaträning

 1. Åh, tack! Nu ska jag köpa en foamrulle att ha hemma. Vi har några olika på Boxen har jag sett, med taggar och dylikt. Din ser behagligare ut. TRX har jag köpt på sportbutiken på stan, och en pullups-stång som nu hela familjen mest hänger i.

  Tack för inspiration!
  Nu önskar jag mig bara ett inlägg om att optimera löpsteget :)

 2. Ingen dålig wishlist du utmanar mej med :)
  Ska se om jag får till något vettigt om löpsteget, jag är ju en rookie själv. Men utmaningar är till för att höja ribban lite, så jag ska filura på det.

  Jo, min rulle är en mysrulle ;) Tror faktiskt jag kommer köpa en med struktur småningom… när mina muskler blivit sådär mjuka och fina att de klarar vadsomhelst, haha!

 3. Visst är det härligt!! Köra slut på sig OCH vara skönt ”loj-pigg” och sååå nöjd med sin insats för den älskade kroppen efteråt <3 Väntar på min beställda TRX.. hoppas, hoppas i början på veckan..! Ha en skön vecka Nina!!!

 4. Så mycket matnyttigt! Och jag har ju innan yogan tränat på ett gym i 10 år!!! Ofattbart för mig själv idag faktiskt. Men alla har sin väg att gå :) Jag ska nog testa en sådan rulle. SJälv har jag i flera år också rullat en golfboll under foten och haft lite belastning på. Inte skönt! Men gör så otroligt gott. Det du gör med tennisbollen och skuldran gör jag numera med min egen hand. Jag hittar punkten direkt och masserar. Har funderat mycket på om Triggerpunkter är samma som Marmapunkter. Det vill säga, de finns bara när det finns en obalans. Kanske får man det om man tränar vissa saker för ensidigt eller av annat. Det är i alla fall pittapunkter som sitter i skuldran, hettan måste ut på något sätt! Kram kram!

 5. Nå just så, pittapunkt i skuldran ;) Intressant!
  Min axel/skuldra tog absolut stryk där på plantskolan och sen har det inte blivit sig likt. Hoppas på att det ska börja ge med sig nu.
  Intressant också med funderingen om trigger och marma kunde vara mer eller mindre samma sak, hursomhelst hänger det ju absolut ihop. På nåt sätt. Finns liksom inget annat alternativ ;)

 6. Jamenjaa, lojpigg – perfekt!
  Grattis, än en gång, till din framtida trx-utmaning!

 7. Hej Nina!!

  Det här är i och för sig inget svar på inlägget här ovan men vill skriva ändå.
  Har skrivit till dig förut när livet kännts svajigt och så bara för att det känns lite som att jag är som du var för flera år sedan.

  Har inte läst din blogg på länge och är i full gång med att läsa ikapp allt som hänt i ditt liv!
  Du är så inspirerande och allt det där och du får mig att känna att KAN DU FÖRÄNDRA TANKAR OCH ALLT DET DÄR SÅ KAN JAG OCKSÅ!!

  Tack för att du finns och delar med dig!

 8. Tack fina för dehär orden, de värmer ska du veta!
  Och jaaaa, det börjar i tanken ♥♥
  Kram!!

 9. Jag har länge tänkte göra en egen TRX. Säger som du, svindyrt att köra den ”riktiga”! Men jag har inte fått tummen ur (än). Tur att gymmet har så jag kan låna när jag vill. Fast ändå skönt att ha en hemma! :-)

 10. Lite lagom pushande också att ha remmarna hängande framför näsan ;)

 11. Vad bra din bekantas TRX blev!!
  min ser inte ut sådär och jag köpte nog fler spännband för den är apsvår att reglera, men inge ursäkter nu!

  Vilka är dina faoritövningar i TRXen?
  är det TRXyoga eller ”vanliga” TRXövningar du kör?

 12. Yes, I'm in lööööv med min trx :)
  Jag har satt alltför lite tid på att skapa en ordentlig trx-workout, jag lattjar mest bara runt tillsvidare. Mycket varianter på plankan, armhävningar (både med fötterna i öglorna och stående då jag håller i och trycker ifrån handtagen), utfallssteg, rodd och pull ups (som jag gillar grymt mycket). Det yogiska har inte smugit sig in desto mera, annat än i andetagen och kroppskontrollen.

  Lovar återkomma när jag fått till ett mer sammansatt program!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s