om disciplin

Jag har inte alltid varit disciplinerad. Långtifrån. Undanflykternas drottning. Därför har jag inga svårigheter med att vara lite uppfordrande gentemot andra – för om jag klarat av att förändra mej, så kan vem som helst.

En disciplin är något du gör för din egen skull, något som får dej att växa och bli mer solid inuti. Yoga är en disciplin och vill man sträcka sig lite längre, så är det en andlig sådan. För mej är det det. Andlighet kan betyda så mycket, men jag anser att det inte behöver förklaras och analyseras så mycket. Punkt. Yoga är min andliga disciplin, den innefattar både den fysiska och den andliga aspekten. Jag tror inget, jag vet inget, men jag gör det. Mer behövs inte.

Bortförklaringar hör till, det är egots sätt att visa rädsla. Finns bara ett botemedel; sluta lyssna.
Jag tragglar mej också igenom listan med anledningar att strunta i min sadhana, skäl till att inte göra min meditation fast den bara kanske är 9 minuter lång eller göra min kriya. Visst, det är inte så att jag går sönder för att jag inte yogar varje dag, men det är absolut något som lämnar på hälft. Om inte annat så går det inte många minuter den dagen utan att jag tänker på att jag inte yogat eller mediterat, inte som en ful samvetsröst, utan mer som ett ledset stråk.

Så jag lyssnar inte längre. Eller väldigt sällan, men då finns det ledsna stråket där med en gång. Det är aldrig värt att strunta i sadhana. Ingen diskussion.

Sen blir det inte alltid fullkomligt. Och det är kanske där det fallerar för många. Sadhana blir omgivet av prestation. Får jag inte genomförd min kriya/min yoga och meditation på max antal givna minuter, eller fullföljt hela min serie, så är det lika bra att jag skiter i det. Är det inte perfekt, får det vara liksom. Dumt. Onödigt.

Det händer att jag bara tonar in och börjar min meditation, men har sådant motstånd att jag ger upp efter en halv minut, totalstopp, nej, veto och fan ta dej. Då lägger jag ner. Tonar ut. Rullar ihop min matta. Det var den sadhanan. Långt ifrån komplett, men intentionen var där och jag gjorde vad jag kunde. Just då.

Jag föreslår inte att man ger upp varje gång det tar emot, för det gör det var och varannan dag. Det är bara att traggla vidare, bara göra. De flesta dagar. Men så kommer dagen då det är tvärstopp och man  vet  när det är det, inget fråga om, och då är det så det är. Nästa dag är man på det igen bara. Men att ändå alltid, alltid, alltid och alltid sätta sig ner med intentionen att jag gör det – tona in. Oftast hjälper intoningen att bana väg för en fortsättning – och då är det ju dumt att inte ens börja på.

Men det finns inget försöka. Det finns bara att göra.
Det är disciplin.

Annonser

4 reaktioner på ”om disciplin

 1. Exakt. I många år har jag faktiskt stridit med mig själv tills jag vann över tvivlet eller annat tanketrassel. Blir lite full i skratt för jag kom att tänka på en lektion med min lärare för något år sedan. Det var i slutet av en treveckorskurs, vi var alla lite stela och proppfulla med ny kunskap. Vi hade suttit i två timmar och lyssnat. Då säger han: so let's do the warm up och när vi alla tittade på honom med lite bävan i bröstet sa han – that was the warm up! Have a nice day! Ibland blir det lite eller på ett annat sätt helt enkelt :)
  Apropå din blogg måste jag bara säga att den här löpningen gör dig så gott! Inläggen är kloka, snabba och härliga! Fortsätt så, det måste vara helrätt det du gör, just för dig! Kram syster!

 2. Du vet inte hur mycket dina ord värmer, syster Annika, tack ♥

 3. Bara göra, så rätt så!!!
  Jag är också superbra på undanflykter.
  Men sååå himla bra det känns efter att man bara gjort det man ska.
  <3

 4. Det är enda sättet för mej. Ner på rumpan bara. No matter what. För hinner jag börja tänka så blir det till inget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s