härlig är jorden.

Jag har varit på en begravning idag. En kär, kär väninna har mist sin syster i cancer och jag gråter så med henne. Fuck cancer! Jävlaskithelvetes cancer! 42 år är inte ålder att dö i, inte med våra mått mätt. Det berör mej rakt in och ännu djupare. Väcker slumrande sorg och ilska. Väcker engagemang. Väcker liv, på det sätt som bara döden kan. Här och nu. Lev!

Det vackraste var vid graven, kände jag, när vi stod där i snålblåsten och stilla sjöng Härlig är jorden, härlig är Guds himmel, skön är själarnas pilgrimsgång. Och jag tänker att det har ingen betydelse på vad vi tror, om vi tror, inte tror, har en annan religion eller för vad vi lever… själen går sin pilgrimsgång. Oavsett. Det ger mej tröst.

Annonser

8 reaktioner på ”härlig är jorden.

  1. Åh nej! Stor kram till dig och till dem som förlorat en familjemedlem.

  2. Åh det är så svårt när någon nära går över alldeles för tidigt. Det svider i både maggrop och hjärta. För att inte tala om ögonen. Jag tycker om begravningar. Kan låta helt bisarrt men det jag menar är eftertanken och att ta en riktigt farväl. Sångerna man sjunger och stillheten i bröstkorgen. Din reflektion över själens pilgrimsvandring gjorde mig lite rörd. Så vackert du formulerar dig och så skittråkigt det är med all cancer!

  3. Åh. Också jag har stått vid en grav idag och sjungit om en härlig jord och himmel. Medan bleka solstrålar letade sig fram mellan kala björkar. Och näsdukar fylldes med tårar av sorg och orättvisa över en alltför tidig själavgång. Fuck cancer.

  4. Begravning är aldrig lätt. Ändå så viktigt. Ett nödvändigt avsked, om man så står nära eller en bit ifrån. Det viktiga i att tillåta gråten och låta hjärtat vara öppet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s