helga vilodagen. och veckan.

Jag tycker varken om ordet ‘försöka’ eller ‘hinna’ (som i hinner inte). Prioritera är min grej. Och smart planering. Allra helst latsmart sådan. Som denhär veckan då jag, så att säga, ställt till det för mej och går omkring med slipdamm ända in i armhålan och målfläckar i håret. En dålig formulering hade varit; jag hinner inte träna. Den rätta formuleringen är; jag prioriterar att renovera färdigt dotterns rum.

Passar alldeles utmärkt att helga vilovecka. Låta kroppen ta igen sig från både vikter och löpsteg. Det är aldrig dumt att flika in återhämtning de luxe, när man kommer tillbaka sedan är det oftast med mycket mer styrka och uthållighet. Jag vet också med mej personligen att balansgången är oerhört viktig. Träning i all ära, men det både sliter och tröttar ut kroppen. Tjötar jag på utan återhämtning så kommer förkylningen, muskelbristningen och hålfotsinlägget som ett brev på posten.

Nu står jag ingalunda på någon smal tråd och balanserar, men att någongång prioritera alternativträning och vila är bara klokt.

Annars är vila för mej en skön promenad, yoga, extra noggrann stretch och foamrullning.
Vila för mej är inte att rastlöst vanka omkring och vilja träna ändå. Eller ligga en vecka på soffan (får liggsår med mindre!). Nej, vila är att se om mitt hus och ta hand om mej.

Eller så är det som nu. En fråga om prioritering. Jag prioriterar min nattsömn, framom att springa långpass och måla om ett rum. Jag prioriterar att göra min dotter glad, framom att stressa mej olycklig genom ett styrkepass.

Jag försöker alltså inte hinna med allt.
Jag prioriterar.

Annonser

12 reaktioner på ”helga vilodagen. och veckan.

 1. Ah. Precis sådär tänker jag också. När du prioriterar är du herre (dam!) över ditt eget liv, du är inget offer för omständigheterna. Igår hade jag en tung och lång dag, jag ville inte ut och motionera. Och det var ett aktivt val. Jag vill inte ut ikväll, jag vill vara hemma på soffan. Jag skulle ha hunnit, men valde att göra annat istället.

 2. Yes! Det där är verkligen nyckeln. När man kommer på att man kan välja så öppnar sig allt. I stället för att försöka hinna allt och så blir inget bra. Känna efter, välja och prioritera, där har du det. Orden försöka och hinna är verkligen såna för markörer som skapar duktig-flicka-press, att jag inte har tänkt på det!

 3. Brukar du ta planerad vilovecka med jämna mellanrum? Jag funderar på att införa, men har inte riktigt bestämt mig för hur ofta.

 4. Vi har alltid ett val! ♡

 5. Och du hittade den springande punkten, duktig-flicka-syndromet! Så skönt att varningslampan börjat fungera. Kram!

 6. Nu har jag bara dryga året som träningsmänniska (på riktigt och seröst) att basera min utsaga på, men nej inte regelbundet. Däremot har längre vilor kommit naturligt och någorlunda regelbundet, helt enkelt för att Livet ordnat sig så. Men jag tror absolut på avbrott, kontrollerad paus eller vad man nu kallar det. Inte bara för att snuvan slår till eller nåt annat högst ofrivilligt. ….inte minst är jag övertygad om att jag kommer vara löjligt taggad på träning i helgen, OMG ;)

 7. Smart att vända på det så.. alltså för mig blir det att jag prioriterar att städa dagis & skjutsa barn den här veckan. Kram

 8. Jajjamän! Du mår helt klart bättre i själen av att tänka så ♥
  Kramen!

 9. Ja. Prioritering är allt. Hela vägen. Alla dagar. Jämt. Ibland är det bara svårt att inse att det är just det man gjort. Man vill hellre skylla på något för att slippa inse att man just har valt :) Kram kram du kloka människa!

 10. Du är så klok! Bra inlägg.
  Kram M

 11. Åh, jag har varit (och är!) så bra på att skylla på något eller någon. Se mej som ett offer, usch, det är ingen rolig känsla. Nej, helt klart bättre att använda de rätta orden och programmera om hjärnsignalerna :) Kram tillbaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s