duktig?! nejtack.

Du är så duktig!
Jag reagerar varje gång. Snedtänder nästan.

Är det något jag verkligen inte tycker om, är det att bli kallad duktig. Vad det än gäller. Ett av de mest laddade ”komplimanger” man kan ge mej. Jag är tusen gånger hellre råbarkad, rejäl, handlingskraftig, envis, målinriktad, too much, krass, konstig, vadsomhelst… men kalla mej inte duktig.

Det är något i ordet och det är något i andemeningen.

Man ska aldrig säga aldrig, men jag tror inte att jag någonsin tilltalat någon som duktig (förutom till hundarna kanske, när de fattat att om man sätter ner rumpändan på kommando får man ett godis). Jag tänker om jag inte har något annat adjektiv att komma med än duktig, så kan jag lika gärna vara tyst.

I mina öron klingar det fult när någon säger jag är duktig som är så hängiven yogan, springer så mycket (allt är relativt) och har så många järn i elden. Duktig hit och dit. Ja ni ser, det får mej att gå igång. Jag är inte duktig, jag brinner för min(a) sak(er). Det behöver inte sättas någon stämpel på det jag gör, eller inte gör. Duktig för mej är prestation, att jag bedöms utgående från något jag gör, inte är. Det blir så fel. Dessutom är det inte världens vackraste ord heller, sitter illa i munnen.

Må det sen vara sagt i all välmening. Men ändå.

#dagensordochingavisor
Annonser

12 reaktioner på ”duktig?! nejtack.

 1. Jag håller med. Allergisk mot duktig. Men – Duktig kan också heta (enligt synonymordboken) bra, skicklig, kapabel, duglig, flink, styv, företagsam, handlingskraftig, driftig, strong, habil, händig och kompetent. Se där! Fasiken vad du är handlingskraftig!

  Dessutom (helt otippat) har jag omvärderat prestation. Jag gillar att mäta mig själv och min prestation. Det för mig framåt! Utmanar mig på ett annat sätt.

 2. Din rader avrundar mitt inlägg alldeles perfekt. Du skickliga ordleverantör där ;)

  Mitt driv är väldigt likt ditt. Jag gillar ju att prestera, men jag har gått från att vilja göra det i jämförelse med andra till att -liksom du- mäta mej med mej själv. Blir bättre på det varje dag.

  Kram!

 3. HATAR också ordet duktig. Är uppväxt med att alltid fått höra hur duktig jag var, och se vart det tog mig… När V föddes bestämde vi oss för att inte använda ordet till honom, men hade vissa diskussioner med äldre generationer som inte alls tyckte duktig var ett dumt ord. Så där, nu gick jag också igång ;-)

 4. Kan bara hålla med! V.e.r.k.l.i.g.e.n. en tråkigt/negativt ord…. :-P

  Förresten; 40 kg i bänkpress?!! Oh my! Jag känner mig verkligen som klenis-klenisson (Får skylla mig själv som nästan aldrig kör bänkpress. Boooring (tycker jag))… Haha! :-D

 5. Kanske har det med att vi laddat ordet med en annan innebörd än vad det är. Eller använt det slarvigt. Jag kan känna mig trött när man ofta säger att barn är duktiga när de har sovit eller ätit. Det är ju inget duktigt med det, det är ju något man gör i livet. Däremot kan väl en prestation vara duktig? Det har jag inte svårt för alls att säga eller tycka. Ordet snäll är också en sådant ord som många inte vill bli förknippade med fast det är posititvt egentligen. Jag gillar nog både orden snäll och duktig :) (Men jag är ju lite motvalls som vanligt :))

 6. Ja, vad tror du jag fick höra som barn….!
  Kram!

 7. Roligt att pressa :) Men som sagt, stången for upp, men hade inte gått en gång till ;) Men snart så! Fast jag tror ju det går mest på vilja, haha!

 8. Just det du nämner, att man är duktig som ätit och sovit så bra – just det lever kvar i mej. Fröken Duktig kommer liksom fram i mej och det är sällan bra ;)
  Kram!

 9. Ja usch jag använder duktig flicka som ett negativt ord.. det passar bättre på hunden:-). Kram

 10. Håller helt med! Jag får ofta höra hur duktig jag är och varje gång tänker jag ”vaddå ”duktig”?!?

 11. Så reagerar också jag. Det är som det framkommit i kommentarerna att det säkert bottnar i något sedan barnsben, att vi så ofta strävat efter det duktiga. Vi får låta det gå ut genom andra örat – eller skriva av oss ;)
  Kul att du är här förresten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s