yoga + pengar?!

Läser hos Annika idag och hennes inlägg om yoga, pengar och egen practice. Hon sammanfattar så bra något jag själv går och grunnar på emellanåt. Samtidigt vill jag vända litegrann på det och lyfta fram hur viktigt det är med energiutbyte. Vi ska inte överprissätta oss själva som yogalärare, men vi ska inte heller ge bort oss gratis. Där bör finnas en gest av ge & få, inte för någon enskilds skull, utan för att upprätthålla en ömsesidigt respekt.

Jag har en handelsutbildning i grunden och det hjälper mej att se pengar och betalning för vad de är. Lite krasst sådär. Inte dra för stora växlar på pris och betalning. Jag tänker också att så länge jag har mitt yogayobb(sic!) på sidan om mitt heltidsjobb, så är yogaklasserna det som gör att min egen yoga går runt. Så att säga. Hyror för lokaler, fortbildning, bränslekostnader, yogamusik osv. Det är en plus minus noll-verksamhet. Precis som jag vill ha det. De månader jag för något år sedan jobbade på heltid som yogalärare var inte roliga. Alls. Jo, livsstilen var fantastisk, men att behöva ha max antal klasser i veckan för att få ekonomin att gå runt, nej tack. Det är inte det jag vill med min yoga. Jag har också numera valt bort de stora klasserna till förmån för mindre, intima grupper. Därför samarbetar jag inte längre med vuxenbildningen, utan håller alla klasser i min egen regi. För jag vill själv styra upp min undervisning och välja när, var och hur jag undervisar.

Som jag ser det är jag idag yogalärare 24/7 på ett sätt. Det är inget som bara är koncentrerat till mina klasser/workshops. Jag delar via bloggen, via Facebook och jag delar öga mot öga. Att vara yogalärare handlar inte bara om att behärska positioner och lära ut dem, det handlar långt mer om att förmedla essensen av en yogisk livssyn. Som jag ser det. Och för mej är det också ett energiutbyte. Jag ger och får – på olika sätt.

Jag uppmuntrar också till egen practice. Ofta, ofta. Precis som Annika upplever jag det som självklart. Jag vet ju vilken magi en daglig disciplin alstrar, varför skulle jag låta bli att unna mina medyogisar det – och det finns inte på kartan att jag skulle tänka på eventuellt uteblivna pengar i det sammanhanget! Mitt val att bara undervisa i egen regi har också visat sig ge ringar på vattnet på ett helt annat sätt än när jag höll till i de stora grupperna. Nu finns utrymme för en mer personlig plattform. Jag räcker till bättre också, både som person och yogalärare. Energin är mer sammanhållen, för att uttrycka det rent yogatekniskt. Och jag märker att yogisarnas egen träning växer, en helt annan personlig initiativförmåga har vuxit fram sedan grupperna blev mindre. Fantastiskt roligt.

Jag ville både länka vidare till Annika och spinna vidare med egna rader – dethär är ett angeläget ämne, ävenom det ibland kan kännas lite tabu att kombinera orden yoga & pengar. Vi lever trots allt i ett modernt samhälle och så länge vi inte återgått till att byta grejer, så är det slantar som gäller. Som slutknorr vill jag tipsa om en finlandssvensk författare och livsstilsentreprenör, Maria Österåker, som skrivit en grymt bra bok om just pengar och att våga Ta betalt! För, som sagt, hur vi än vrider och vänder på det så behövs ett visst utbyte av pengar för att få allt att gå runt. Jag strävar alltmer efter att dra ner på min prylkonsumtion, men samtidigt satsar jag gärna mer på upplevelse och självutveckling. Och på det kontot sätter jag yogan.

Annonser

9 reaktioner på ”yoga + pengar?!

  1. Tänker precis som du, jobbar bla med ekonomi så jag har en ganska krass syn på pengar, intäkter som måste täcka kostnader. Jag har mina yogapass utöver mitt heltidsjobb. Ärligt så täcker inkomsten bensinpengarna och någon extra matkasse till familjen. Fast å andra sidan så ger det mig så mycket glädje.. Jag brukar dela ut yogapass till mina elever och uppmuntra dom att yoga hemma, självklart!! Jag är däremot sugen på att starta eget igen och jobba mycket mer med yogan men då är förutsättningen att jag kan tjäna så pass mycket att det ger en skälig inkomst. (krasst:-). Tack för boktips! Kram

  2. Tänkvärda ord – Ur mitt perspektiv är det självklart att du skall ta betalt – det du delar med dig av är fantastiskt, och du ger ju så mycket av dig själv. Men jag förstår verkligen att det kan va knepigt, speciellt nu då jag har börjat fundera på hur jag själv skall kunna börja ta betalt… (hästträningen) Tack för boktipset!

  3. Gillar det jag läser! :-) Tyvärr fastnar orden jag vill plita ner någonstans på vägen, men du får fram det du vill säga så bra. Bara det jag ville säga. Tummen upp!

  4. Vill förtydliga att det inte alls är fel att tjäna pengar inom det här området. Däremot kan det inte vara styrt av pengar. Om vi tittar oss runtom i världen så kan man förundras över allt som sker under yogaparaplyet. Det stavas pengar tror jag. Det är en stor industri också. Vet också de som jobbat svart i åratal med yoga. Tyvärr! Så det är egentligen flera diskussioner i en. Men det är klart att vi ska få betalt för det vi lägger ner så mycket kärlek och energi i.

    • Vet du, Annika, jag tänkte att hoppas du inte tar mitt inlägg som en direkt reaktion på ditt :) Jag blev bara så inspirerad av fina rader och insåg att jag hade ett inlägg rakt ur hjärtat om detta – liksom en diskussion i diskussionen ;) Kram fina!

      • Nej Nina, absolut inte. Men tänkte att mitt eget inlägg kanske var lite luddigt :) Och jag tror vi inspirerar varandra ganska mycket i bloggvärlden när det gäller inlägg. Sådär som det ska vara <3 kram tebaka1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s