omprogrammering.

Bild

Rentav märkvärdigt att sätta sig på yogamattan imorse och inte göra hjärtmeditationen. Igår hade jag gjort den hundratjugo dagar och det var min intention. Visst hade jag kunnat fortsätta, men det kändes i sanning komplett såhär. Att gå in för en meditation i ett visst antal dagar har ett syfte. Som yogalärarstuderande fick vi antalet dagar spikat av våra lärare, men nu bestämmer jag själv och med det har jag också större ansvar för min egen utveckling.

Antalet dagar baserar sig på hjärnans förmåga att omprogrammera sig. Vi befäster olika saker genom att nöta in dem. Liksom vi bryter gamla mönster när vi ersätter dem med något annat. Emma Öberg beskriver väldigt lättfattligt om principerna och vad sadhana är. Jag lånar också hennes beskrivning av vad det innebär att göra en meditation (eller ett yogapass) 40, 90 eller 120 dagar i sträck:

 • 40 dagar för att bli av med en gammal vana.
 • 90 dagar för att etablera en ny vana.
 • 120 dagar för att göra vanan till en automatisk handling.

Jag skriver under på allt. Därför var det också en lite märklig känsla imorse att göra en ny meditation. Börja med ett nytt projekt. Så är det alltid efter att jag jobbat med en meditation eller kriya en längre tid. Ibland är det inte heller helt självklart att bryta sin sadhana när man nått sina utsatta tex. 40 dagar, det kan vara att man just då är mitt uppe i processen och att avbryta då är som att ta ut kakan ur ugnen när den ännu är degig i mitten. Det kan vara en tuff rannsakan – jovisst, kan vara skönt i stunden att slippa en meditation som smakar gammal strumpa och bara är jobbig att göra, men just därför borde man keep up. Fortsätta, hålla ut och bara göra det. Är fyrtio dagar gjorda, så kan man lika gärna göra femtio till. Och sen är det bara trettio dagar upp till hundratjugo. Tusen dagar är nästa steg – det har jag ännu ogjort.

Jag får en del frågor om hur man ska göra för att förändra sitt liv till det bättre. Få förmågan att kliva ur de trånga stövlarna. Jag är säkert måttligt roande när jag i princip alltid svarar meditera!. Och gör det varje dag. Motivering: läs ovan.

Finns ingen quickfix och inga genvägar om man vill få till en skönare tillvaro. Jag går omkring och är ett levande exempel på det och vågar därför påstå att det är en metod som fungerar. Kanske inte rätt nyckel för alla, men absolut för de flesta.

Mudran på bilden har ingenting med meditationen i texten att göra.

Annonser

8 reaktioner på ”omprogrammering.

 1. Intressant inlägg! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig meditationens kraft innan jag själv började. Den är enorm på ett genialiskt, enkelt sätt. Nu blir jag jättesugen på att göra samma ett lite längre tag! Har faktiskt inte tänkt så utan mer känt efter vad kroppen behöver just idag, men jag tror jag ska prova. Lite utmaning så där, med ett riktigt bra syfte. Några tips?

  • Rekommenderar dej verkligen att testa! Jag förstod inte poängen till att börja med, inte förrän jag testat och insett att det finns mer att hämta ur meditationen om man håller ut och gör den många dagar i sträck, utan uppehåll. Det tränar dessutom både tålamod och disciplin ;)

   Kirtan Kriya var den första (kundalini)meditation jag gjorde i 40 dagar. En perfekt meditation att börja med! Googla och kör, finns bra instruktioner på youtube också ♥ Starta med 2 min/del (den tysta delen 4 min) – du förstår vad jag menar när du hittar instruktioner.

   Kram!

 2. Tack för påminnelsen är lite svag i min practise och i sinnet just nu… kanske hänger ihop. Skärpning till mig och tack igen♥ du är som en klippa. Kram

 3. Tack för att du delar med dig! Jag ska läsa på och göra vissa förberedelser för att börja, längtar verkligen efter något som bara är mitt, upp till mig.

  • Så glad jag blir! Bara det att du vill gör ju att du redan är på väg. Kram och jag håller tummarna för dej!

 4. Meditation – så kraftfullt verktyg! Behöver påminna mig ibland för jag är faktiskt lite av en periodare när det gäller det, yogan är mer förankrad hela vägen :) Kram!

  • Jag har ju insett att meditationen är min grund, den blir av, medan den fysiska yogan kan få stå till sidan en del dagar. I början på min yogaresa var det tvärtom – så intressant och spännande att följa alla vändningar.
   Kram och Sat Nam!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s