det är det jag ska.

Det kan vara en hårfin skillnad mellan att göra något för sin egen skull eller för någon annans. Var går gränsen mellan självändamål och viljan att hävda sig. I svaga ögonblick händer det att jag vacklar till. Inte så ofta idag, men absolut förut. Idag är jag nog på det klara med att jag yogar för min egen skull, men det strösslar ändå godsaker omkring mej, som ringar på vattnet. Precis som det ska vara i det sammanhanget. Detsamma händer alltmer i min löpning och styrketräning.

I mitt förra, angstiga, liv var mitt träningsändamål väldigt oklart. Det var mer utseendebetonat och det handlade mest om att svettas ut djävulskap, jag visste liksom inte vart jag skulle göra av mej själv. Hur jag än försökte gick det inte att springa ifrån varken mej själv eller det faktum att jag mådde apa.

Än en gång. Yogan satte ner foten i mitt liv och jag gjorde en helomvändning. Det tog några år, men det har utan tvivel vänt. Till det bättre.

Idag sätter jag mej på min yogamatta för det är det jag ska. Det är något jag har bestämt mej för och som jag vet att jag mår bra av. Egentligen ingen big deal längre. Do your practice and all is coming. Oo ja, det kommer. Det kommer!

Att jag började springa för snart 1½ år sedan var inget jag bestämde mej för. Jag bara började. Plötsligt hade jag lust att komma snabbare framåt. Det var ingen big deal det heller. Ändå formade sig relativt snabbt en beslutsamhet om att dethär ska bli i mån av möjlighet ett livslångt förhållande mellan mej och min kropp. Det ska hålla och funka i längden. I ur och skur. Ett drygt år är ingenting, men det är ändå manifesterat nu, jag springer. Jag är en löpare. Men jag springer inte ifrån mej själv längre. Löpningen är jämsides med yogan en ventil och ett verktyg. Jag läser in meditation, kontinuitet och hårt jobb. Jag snörar på mej löpskorna regelbundet för det är det jag ska.

Och jag springer enbart för min egen skull. Inte för tävlan, inte för att jämföra mej. Det är en del av min egen må bra:het och det gläder mej enormt att även det visat sig sprida ringar på vattnet.

Jag styrketränar inte idag för att bli snyggast i klassen. Men jag är inte heller rädd för muskler och har inget emot att min kropp formas, för det betyder att den blir stark och det vill jag vara – även efter 40 sen. Jag mäter mej inte med andra, men gläds åt att jag har en fungerande kropp, som alltmer älskar att röra på sig, sträcka på sig, lyfta tyngre och ja, arbeta. Det är rätt svårt att förklara och ävenom jag inte behöver det, så är det viktigt för mej att uttala för min egen skull vad det är som driver mej. Detdär drivet som inte alltid låter sig uttryckas i ord. Som med yogan, hur sjutton förklarar man den begripligt? Och hur kan jag beskriva vad som händer i min kropp och mitt sinne när jag får  och kan!  använda min kropp? Jag tilltalas av det tunga, slitiga och svettiga. Ja, that’s me. Och eftersom jag inte föddes till skogshuggare så får jag ta till andra metoder.

Och jo, jag vet, jag upprepar mej, men det är en del av resan. Att stanna till emellanåt, revidera och se över sin egendom. Egendom som i allt roligt som händer just nu, allt det jag har och mår bra av. Som jag gör, men utan prestation i bemärkelsen att komma först, vinna mest och trampa på flest tår. Just därför skriver jag mycket om det. Och för att jag är väldigt trött på att gnälla, jag lyfter hellre fram sånt som skimrar och gör livet så mycket trevligare.

Annonser

6 reaktioner på ”det är det jag ska.

  1. Du är ju så bra på det också. Att lyfta fram det som skimrar. Kram!

  2. Du låter så bubblande glad att det bara smittar av sig. Härligt! Kram

  3. Yoga & mediterat, det är det jag ska! Wahe Guru! Kram skimrande Nina

  4. Fantastiskt härlig läsning!

  5. Blir glad. Och du inspirerar som alltid fina!
    En stor vårkraaam

  6. Åh, kram till er alla!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s