hushållsyoga.

En av orsakerna till varför jag kärat ner mej i kundaliniyoga är enkelheten. Nära till hands-principen. Inte för intet kallas den även för hushållsyoga, eftersom du i princip kan plocka ett yogiskt verktyg för vilken situation i livet som helst. Därför heter ofta kriyorna och meditationerna sådant som; Kriya for waking up, Kriya for healing of the stomach, Meditation for stress or sudden chock, Meditation to keep up with your children etc. etc. Det finns liksom alltid något att göra, någon andningsteknik som får dej lugn om det är det du behöver och/eller någon rörelse som påverkar dej så att du kommer på banan igen.

Allt handlar inte bara om att keep up med en viss kriya i 40, 90, 120 dagar eller längre. Utan väldigt mycket handlar det om att ha med sig teknikerna i vardagen. Lära sig att kolla upp yogan först, innan man tar till det hårdare artilleriet så att säga. Rent konkret kan det handla om att göra en stunds ryggflex, ryggtwists och nackrullningar innan man öppnar paracetamolförpackningen för att slippa huvudvärken. Eller täppa till höger näsborre och eldandas kraftigt genom vänster näsborre i Immune System Booster : The Inner Sun meditation för att (förhoppningsvis) hejda förkylningen från att blomma ut.

Själv är jag inte sen att ta till Pranayamatekniker när jag känner att pranan, livsenergin, i mej är på nedåtgående. Det kan vara att sömnen varit hackig under natten, att jag har en stressig dag framför mej eller kroppen helt enkelt är trött. En av favoriterna är Basic Breath Series, en totalgenomgång av andetagen. Också en totalrenovering av energisystemet. Jag klipper in den nedan.

Det behöver alltså inte vara så märkvärdigt. Tre minuters djupandning är bättre än femtontusen korta pustar uppe i halsgropen. Tre minuter i en framåtböj kan vara din räddare i nöden.

Less is more är ditt komplement till din sadhana. För i grunden behöver vi den dagliga yogadisciplinen, den går inte att hoppa över i hur långa perioder som helst. Inte om vi vill bibehålla grundstrukturen, en bärande energidesign och stabilitet i både kroppen och livet. Men utöver den är det fritt fram att plocka verktyg ur yogaverktygsbacken. Hammare och spik liksom.

 

Bild

 

Bilden saxad via yogastudion.com

Annonser

5 reaktioner på ”hushållsyoga.

  1. Jaaa jag håller ju så med dig och är så tacksam över att du delar med dig av verktygsbacken :) (ja, jag vet att jag sagt det förr men det tåls sägas många, många gånger!) Kram <3

  2. Så sant. Ofta och lite är betydligt bättre än sällan och länge. Man behöver ju få in de där andetagen när man verkligen behöver dem.
    ”Meditation to keep up with your children”: Just den behöver jag nog öva på, tror jag. Hihi! :-)

  3. Läser ikapp lite grann och tack för tips, skulle ha eldandats i vänster näsborre förra veckan kanske jag hade varit friskare idag:-). Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s