inte innan.

Jag har en princip och jag är stenhård med den. Så uppkopplad som jag annars är, så måste jag aktivt se till att ha några timmar i dygnet då jag inte kollar av telefonen efter sociala medieuppdateringar. De timmarna är från det att jag lägger mej om kvällarna tills jag har rullat ihop yogamattan om morgnarna.

Innan yogan finns en sårbarhet, som jag ogärna ignorerar. Ett av skälen till morgonyoga är just omhändertagandet och påklädningen av skyddsutrusning – den som gör att du orkar och kan stå stark oavsett vad. Det är den jag tar på mej där på yogamattan.

Att yoga på morgnarna innebär ju inte bara att du skönt får sträcka på dej och få starka armar, det handlar faktiskt mera om att ta tillvara de effekter sömnen och de undermedvetna processerna haft under vilan. Man säger inom yogan att vi fortsätter bearbeta under de tidiga morgontimmarna, istället för att ligga kvar och drömma dedär märkliga morgondrömmarna (vem har inte jagat lejon i Antarktis tillsammans med Sylvester Stallone och sin gamla farmor där mellan halv fem och fem nångång?!) så tar vi aktivt del i processen. Vi styr medvetet vårt sinne och fokuserar på det neutrala. Vi andas och sätter igång alla cirkulatoriska system i vår kropp. Vi startar helt enkelt upp oss själva.

Och innan den uppstarten är det en ren nödvändighet att vara nedkopplad. Inte falla föga för intryck utifrån eller bli delaktig i en mailkonversation innan sömnskorven ens stelnat i ögonvrån.

Jag upplever en milsvid skillnad mellan de dagar jag fumlande scrollar genom instagramflödet innan jag yogar och de dagar jag låter telefonen ligga där den ligger. Det är på helgerna som jag kan sidsteppa min princip, för då lockar det enormt att bara ligga kvar i sängen, läsa genom internätet och vicka på tårna innan frukost. Min yoga ser dessutom ofta lite annorlunda ut på helgerna, om jag inte är mitt uppe i en mångdagars sadhana förstås. Men jag känner av det, det gör jag. Dagen har liksom inte börjat som den ska, i så total neutralitet som möjligt. Samtidigt är det ju såhär det ska vara. En ständig balansgång (och så är man ju bara människa!). Men jag skulle faktiskt aldrig kolla av mailen mitt i natten. Där har jag big no no.

Hur gör du?

Annonser

10 reaktioner på ”inte innan.

 1. Jag skäms att säga det men det händer att jag kollar mailen mitt i natten om jag vaknar för toabesök… Sen tycker jag att jag är tragisk, stänger telefonen och går och lägger mig. De gånger jag lyckas ta mig upp, utan att knappt öppna ögonen och än mindre starta telefonen känns livet mycket bättre!

  • Jag skulle utan tvekan göra detsamma om jag inte satte band på mej. Tänker att det är mitt sätt att nät-detoxa åtminstone litegrann – för jag kan inte föreställa mej att gå in för en sociala medier-fasta en månad eller så. Huuu. Nej, hellre då att jag ser till att hålla fingrarna i styr åtminstone någon timma om dagen :)

 2. Numera lägger jag in alla prylar på kontoret om natten och sover mycket bättre, saknar mycket bättre och rör inte telefonen förrän jag stoppar ned den i väskan och går hemifrån. Fett skönt! Vill dock bli bättre (=mer nedkopplad) på kvällarna och funderar som bäst på hur… Tänk att det ska behöva göra nåt som jag behöver göra en himla plan för! Sjukt.

  • Javisst är det knäppt hur beroende man blivit av att vara uppkopplad. För egen del skyller jag en hel del på mitt grottmänniskohjärta, som helt socialiserar på eget initiativ och verkligen inte tycker om stora sammanhang. Via nätet bestämmer jag takten själv liksom och vem jag interagerar med. Jag hinner tänka innan jag öppnar munnen/skriver – å andra sidan, hur trist låter inte det :D
   Kram på dej!

 3. Önskar att jag kunde få till en sådan självklar morgonyoga i framtiden.. mest orolig för mina döttrars mobilberoende, känns som de ständigt har mobilen i handen, själv är jag ganska trött på facebook.. Kram

  • Det kommer du få ♥

   Jag ser dotterns mobil som en förlängning av henne själv, som om den liksom är fastväxt i handen…. eländigt egentligen.
   Kram!

 4. Tar aldrig telefon eller dylikt till sängen. Där gäller bara traditionella böcker. Ljuset från telefonen piggar upp mig och ger mig ytlig sömn har jag märkt.

  • Mobilen är min väckarklocka (och nej, jag kan inte tänka mej en traditionell som låter som en vrålapa ;)) så den får snällt ligga bredvid mej – på golvet, UNDER sängen! Däremot är det första jag gör när jag har ny mobil att stänga av allt som har ljud, ljus och störningsmoment. Jag stänger av aviseringsljud och har ett minimum av ”information”, som blinkar och har sig. Minsta lilla diod, som ger ifrån sig en mikroskopisk ljusprick stör mej! Amen ;)

 5. Det är lite olika. Eftersom jag använder min fån som tidur kan jag nog tyvärr inte låta bli att kolla mailen om jag ser att det ligger ngt i inkorgen. Dock är det sällan mer än skräp så jag fastnar inte med att skriva eller så. Men kanske hade det varit lite mer avkopplande ändå att skaffa en annan klocka och låta mobilen ligga på sin plats tills efter frukost. ;-)
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s