yoga med maya.

Bild

Eftersom utövandet av kundaliniyoga baserar sig på tid, behöver man som yogi ha en timer bredvid sin yogamatta. I början tyckte jag det var meckigt och eländigt att behöva hålla koll på tiden, men idag är det nåt av det bästa jag vet. Att bara få följa ett färdigt recept, trycka igång timern och göra sin grej. Kundaliniyoga är för den moderna människan. Alla kategorier.

Mitt första möte, hemma, med kundaliniyoga rent konkret var till Maya Fiennes dvd-klasser. Jag har aldrig haft problem med att yoga framför tv:n, för det handlar inte om att titta på tv utan det handlar om att få sluta ögonen och följa instruktioner. Ibland är det helt enkelt bara så att man vill bli vägledd, slippa hålla koll själv. Idag var en sådan dag och jag blåste dammet av mina Maya-skivor.

Bild

Maya är en lärare, som jag hur bra som helst kunde tänka mej att gå en workshop för. Hon är väldigt självklar i sin framtoning och för mej är hon en sann förebild med tanke på hur hon jobbar för att göra kundaliniyogan tillgänglig för alla som är mitt-i-livet. Mitt eget exemplar av hennes bok Yoga for real life, är en av de mest tummade i bokhyllan och jag återkommer till den om och om igen. För precis sådär enkel och åtkomlig vill jag att yogan ska vara. Här & nu. Utan omständigheter.

Därför tycker jag inte heller att det är något konstigt med att trycka igång ett dvd-pass. Jag sluter mina ögon och behöver inte ens öppna dem för att fippla med timern eller kolla manualen så jag gör rätt övning. Går med flödet bara.

De flesta andra dagar yogar jag i stillhet, tystnad och i sällskap av timern. Same same i grunden.

Fotot på Maya från mayaspace.com.

Annonser

8 reaktioner på ”yoga med maya.

 1. Tack för mer boktips!!! :) Kram

 2. Haha, känns som en replik till mig och jag tar den bollen. Det är ju inte det att det är fel att följa en röst utan det är ju hur faktiskt DU gör. När ingen ser. Någonsin. Om du gör det du ska. Nu kan jag inget om Kundalini, så det kanske mest är sittande där man inte kan göra fel? Inspiration är alltid rätt. Kanske är jag inte en modern människa, kanske har jag svårt för den digitaliserade delen av min värld, vem vet, jag är bara sorgsen över att kunskapen kan bli ytlig och förflackad. Inte att den inte är till för alla, men vi har väl olika syn på kunskapen inom yogan helt enkelt. Varför jag tycker så mycket i frågan är för att jag för elever som tycker att de kan, de har yogat länge, gärna vid dvd-filmer och när jag ser deras kroppar röra sig så är det så många detaljer som gått fel, de kan inte andningen, de förstår helt enkelt inte. Oj, det blev långt, men du vet, det här ämnet engagerar mig! Kram

  • Ja, det blir liksom en ”oväntad boll” som rullar mellan oss just nu :) Du skrev det du skrev igår och jag skrev detta, väldigt ovetande om varandra ♥

   Och ja, jag vet precis var du står och jag vet precis vad du menar också. Samtidigt brinner vi olika varmt om detta. Precis som det ska vara. Vi har alla våra eldar. Jag anammar yogans ursprung, men jag anammar också väldigt varmt att göra den tillgänglig här & nu, för mej idag och mitt liv. Inte genom att pruta på något, men genom att använda mej av det tekniska och ta hjälp av de medel som finns idag.

   När det kommer till kundaliniyoga så är det en av de största missförstånden att vi mest skulle sitta, för det gör vi sannerligen inte. Det är en av de mest dynamiska yogaformerna (Mediyogan, däremot, med ursprung i KY är mer sittande) och svetten yr verkligen. Ofta.

   Skillnaden ligger i att vi inom KY har intentionen att: ”bara man lutar åt rätt håll har det effekt”. Åh, jag har SÅ svårt att förklara detta – men som jag ser det så kan man inte göra fel liksom. Inte ens hemma ensam i sin yoga. Visst, det finns knepiga positioner, men inom KY är positioner så väldigt sekundära. Det är det inre energiarbetet som är i fokus. Alltid.

   Men såklart, det KAN bli fel. Man kan ha svag kroppskontroll och man kan tex. böja i ryggen så det blir tokigt, men ändå, det är så väldigt långsökt inom KY att man kan ställa till det rent fysiskt i kroppen. Energiarbetet gör med tiden att kroppen vaknar och gör rätt.

   Ojoj, jag ska nog inte krångla in mej i längre utläggningar nu :) För jag vet att du och jag ändå i botten står på samma plattform, sen ser vårt utövande väldigt olika ut. Sat Nam ♥

   • <3 <3 Får väl testa på den där Kundaliniyogan endera dagen!

   • Men hallå min blogglista hade inte hängt med i dina senaste inlägg, konstigt.. men nu fick jag läsa ikapp, tyckte att du bloggade väldigt sällan senaste veckan..:-).Maya Fiennes är också min husguru, tack vare dig, och boken följer ofta med till shalan. & jag läser din och Annikas konversation ovan och håller så med att det är så svårt att förklara kundaliniyogan/mediyogan. Att vi aldrig justerar och att yogan liksom sker inom än själv, Du vet men så svårt att förklara. I min roll som ashtangalärare hade jag hållit med om att man ofta behöver en lärare irl men inte på samma sätt nu (även om jag välkomnar andras visdom). Vill bara berätta att det finns flera mediyogapass som är mer fysiska nu men sitta är inte illa det heller, tom på en stol kan det ge fantastiska effekter med ryggflex, suficirklar & annat som jobbar energimässigt. Nu blev det långt… Hittade en mailkonversation mellan oss 2011 när jag rensade mappar i mailen, tänk vilken yogaresa sedan dess! Älskar livet med kundaliniyogan! Kram

    • Ibland är min bloglovin’ helt ute och seglar också. Teknikens under, eller nåt.

     Ja vilka resor vi gjort och fortfarande gör, så spännande! Var det 2011 vi mailade? Himmel!

     Kram och tack för ditt inpass, alltid fint att få läsa/höras andra beskrivningar av KY, som är så svårt att förklara – den måste göras :)

     KRAM!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s