för att jag ska hållas på jorden.

20140813.jpgDet löper en hårfin linje mellan att vara disciplinerad och att falla i prestationsgropen. Jag har inte haft ett helt enkelt förhållande till prestation och jag kan behöva rannsaka mej rejält mellan varven. Ändå har det blivit bättre med åren och särskilt sedan kundaliniyogan tog hand om mej.

Jag insåg själv, men blev också uppmuntrad av mina yogalärare på utbildningen att släppa taget om det inrutade och prestationsinriktade. Inte helt lätt då kundaliniyogan till stor del bygger på kontinuitet och daglig disciplin, do your sadhana. Min utmaning blev att inte välja den mest fysiska och längsta kriyan (yogapasset), däremot gärna en längre meditation.

Att sitta stilla är en grundförutsättning för att jag ska hållas på jorden.

Jag har också tillåtit mej rätt friskt att inte gå in för 40-90-120-dagars så ofta när det gäller kriyor, utan istället fokuserat på kontinuitet i meditationer. Jag har betydligt svårare att hålla fast vid kriyor, eftersom de oftast är mer tidskrävande och även jag brottas med att inte vilja kliva upp i ottan varje helg (och yogar jag inte på morgonen så är risken överhängande att det inte blir gjort på hela dagen) eller får lätt panik och prestationsångest för att hinna med både kriya och meditation.

Yogan ska trots allt vara kittet i livet, inte ytterligare ett måste.

Att inte vara überdisciplinerad är ett sätt för mej att behålla glädjen i det jag gör. Däremot har det varit en aning snårigt att hitta mitt förhållningssätt till den dagliga yogan. Nu har den varit med mej i så många år redan att jag inte desto mera reflekterar över det, men skillnaden ligger i huruvida jag kämpar på med en enskild kriya eller meditation (eller båda) i många, många dagar på raken eller byter jag hejvilt.

Det hejvilda har sannerligen varit med mej i sommar. Kan dra mej till minnes att det varit så de flesta somrar. Lite rocky road över det hela. Skönt så och jag behöver det, som sagt. Tillika skapar det en längtan efter kontinuitet. För det är i disciplinen, i att upprepa samma sak om och om igen, som effekterna får den kraft det är tänkt.

Så även i yogan smyger sig höstkänslan in nu. Lusten och viljan att skapa en sadhana som håller i 40, 90 och kanske uppemot 120 dagar. Utan avbrott. Både erfarenheten och intuitionen har redan hittat min kriya för i höst. En verkligt inåtgående med bara ett fåtal positioner, men som jag håller i fler minuter. För min inre skönhet och mitt inre ljus. Kriyan i sig är som en enda lång meditation. Som hand i handske åt mej.

Att jag sen kanske på ett plan smiter undan de mer krävande kriyorna är en annan historia, men magkänslan säger att det inte ännu är tid för dem. Inte ännu. Jag behöver fortfarande grunda mej. Det säger änglakorten också, så tydligt att de nästan hoppar ur kortpacken.

Annonser

4 reaktioner på ”för att jag ska hållas på jorden.

 1. Känner igen så väl! Kortare kriyor som blir gjorda funkar bäst för mig. & att kundaliniyogan tar hand om oss. Du skriver såå bra! Kram

  • Jag boostar hellre med en längre kriya en eller ett par gånger i veckan, då jag har tid och lugn, istället för att behöva kliva upp i svinottan och med andan i halsen få den gjord. Ära vare kortare kriyor och/eller meditationer som bär i vardagen ♥
   Kram!

 2. Känner återigen igen mig så! Den där prestationsprinsessan vill gärna titta fram om hon får möjlighet. Därför håller jag mig tyvärr lite ifrån crossfit, hurroligt det än är, för det triggar igång något som jag inte mår bra av. Jätteintressanta tankar, välbehövliga! Kramar!

  • Tack för dina ord!
   För mej är styrketräningen, och i synnerhet tyngdlyftningen, en ventil och något som gör att prestationsprinsessan i mej får något att bita i. Inte så att själva tävlingsmomentet kickar in, utan att det finns så mycket utmaningar i det att prinsessan blir helt matt :) Hon tystnar helt enkelt. Hade knappast funkat så om jag inte haft meditationen som motvikt, då hade jag gått all in och glömt bort mej själv.
   Kram Lotta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s