att inte dras med.

omshanti.jpgSå länge jag kan minnas har jag varit en känslomänniska, temperamentsfull och med kort stubin. Som yngre var det övergripande och genomträngande. Numera som underliggande konstaterande, men inget som styr mitt liv.

För jag dras inte med så lätt längre.

Jag kan bli flyförbannad på ett ögonblick, men det är något som ändå håller tillbaka mej och som gör att jag inte reagerar så våldsamt längre. Jag kommer ihåg att andas och att tänka efter före. Jag kan känna det som att någon stuvar in en kniv i bröstkorgen på mej och jag får andnöd, men det finns ändå en stabilitet som gör att jag inte går sönder. Sorg och ledsenhet ja, men inte avgrundsmörker. Eller när saker inte blir som det är tänkt och planerat. Förhoppningar som grusas. Något som går sönder. Inhiberade happenings. Mat som tagit slut. Kläder som krympt i tvätten. Människor som sårar. Diskmaskiner som strejkar. När livet suger.

Jag faller inte omkull. Inte i första taget. Jag har inget behov av att flyga i taket, bara när det är riktigt, riktigt nödvändigt. Jag måste inte följa med varje känsla som klampar in. Jag måste inte reagera på ett visst sätt bara för att jag alltid förut gjort det.

Det går att vara okej med mycket. Slappna av och släppa taget. Inte hålla igen och stänga inne, det är en annan sak, men betrakta mer än reagera. Se sina känslor lite från sidan om och inte gå all in.

Aldrig i livet att jag hade kunnat vara såhär cool för femton år sedan. Inte med något överhuvudtaget. Jag exploderade (eller imploderade) för minsta lilla. Gapade och visste bäst. Alltid. Minsta lilla känsla blev på nolltid till handgranater med sprinten utdragen. Jag var en marionett i mitt eget liv, totalt känslostyrd och utom kontroll.

Jag säger bara. Inte utan min meditation. Inte utan min meditation! Först när den började sitta, så fick jag ordning på känslorna. Inte en chans att känslomonstret i mej hade stillat sig såhär mycket utan meditationens hjälp. Mognad i all ära, men det hade inte varit tillräckligt för mej – såpass styrd har jag varit och dragits med för minsta lilla. Handgranater är inte att leka med. Inte känslor heller.

Och genvägar kan se sig där bak.
Den enda bak som fungerar är den man sätter sig på. Så man sitter stadigt. I sig själv.

Annonser

10 reaktioner på ”att inte dras med.

 1. Kunde varit jag! Helt otroligt vad som kan förändras, vad som kan hända med en. Jag har ju bara ett år med meditation med mig, så det måste ha hänt lite andra saker också, men jag kan nästan inte tänka på den gamla personen jag var som kunde vara så arg, så ledsen, så överväldigad. Mest arg. Så skönt att landa, för så känns det. Och så oerhört skönt att på fredagkvällen så här få läsa om din erfarenhet, som kunde vara min. Tillsammans är man mindre ensam :-) Kram!

  • Ja, jag hänger inte med mej själv alla gånger. Allt som förändrats, eller ja, blivit som det ska. Hur mycket som justerats och korrigerats. Som du säger – att landa. Kram och tack för dina ord!

 2. På pricken som jag!! Dämn, så bra du skriver! Nu är det ju totalt undantagstillstånd på alla områden i mitt liv, sköljs över av allt, utan minsta möjlighet att skydda mig, men i ”normala” fall känner jag igen mig i det du skriver. Jag hoppas att en dag få bli som mig själv igen, fast med utökad kunskap.. Kram till dig, fina <3

  • Undantagstillstånd är alltid undantagstillstånd! Famnen full av tillförsikt och kraft till dej, du kommer gå stark ur dethär! Kram!

 3. Så härligt när det händer saker. På djupet!
  Men det ligger även arbete bakom. Arbete som idag har blivit mer angenämt.
  Keep up fina du! <3
  Kram

 4. Så mycket kärlek jag känner för dig. Du är min idol. KRAM!

 5. Underbart! Jag går på den stigen också. Har nu börjat meditera regelbundet igen, morgon och kväll och jag känner hur saker och ting börjar hända inom mig, en förändring mot frid och sinnesro. Har ännu en lång väg kvar men jag har ingen brådska utan fortsätter med daglig övning och upptäcker små mirakel, även om bara korta stunder än så länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s