mitt mantra ♥

Rakhe-RakhanharVi sjunger mycket i kundaliniyogan. Alla mantran var faktiskt en av de största orsakerna till att jag hittade till kundalinin. Att sjunga har alltid väckt något i mej, ävenom jag sjunger hellre än bra så att säga. Det fantastiska är att man får sjunga med sin egen röst, precis som den är. Det är inte ens nödvändigt att pricka rätt toner eller behöva hålla någonsorts nivå överhuvudtaget. Nej, när det kommer till mantrasång är det ljudet och vibrationerna som bär, inte att man klarar av stämsång eller höga C.

Ända från min första kontakt med mantran har det känts som att det är mitt språk. Hur märkvärdiga och besynnerliga texterna än må vara. Jag upplever sällan att det varken är svårt att uttala eller att det skulle kännas konstigt. Det är bara rätt, helt enkelt.

Inom kundaliniyogan sjungs de flesta mantran på gurmukhi, som faktiskt betyder från mörker till ljus via munnen.
Gu = mörker
ru = ljus
mukhi = mun

Att sjunga mantran, eller chanta som man säger, handlar om att projicera sinnet. Via ljud, rytm och vibration kommer vi samklang med vårt inre ljud, ursprunget. Det är inget hokuspokus, konstinnerligtmärkligt, farligt eller övernaturligt. Allt är vibration, allt är energi, och genom att chanta söker vi oss mot det ljusa och sanna. Det handlar om positiv affirmering i alla högsta grad.

Olika mantran har olika innebörd. Det är väldigt spännande att ge sig ut på mantrajakt. Läsa om mantran, chanta mantran och småningom hitta ett som i sanning verkligen gräver sig in i en med full kraft. Inte sällan visar det sig att det mantra man dragits till, har en träffsäker betydelse i exakt rätt ögonblick. Men det kan också vara så att det mantra man allra helst vill kräkas på, är det mantra man behöver allra mest. Det visar ofta på en öm punkt i vårt inre, som inte ännu blivit bearbetad. Att då bestämma sig för att sjunga exakt det mantrat i 40 dagar (eller flera) kan vara det som behövs för att kunna gå vidare – bli helare.

Det man kan ha med sig när man läser mantrabetydelser är att en del översättningar kan kännas väldigt sakrala, men det finns oftast också en mer världslig variant och som alltid, man vet bäst själv vad som tilltalar en mest.

Ett av de mantran, som betytt allra, allra mest för mej är Rakhe Rakhan Har.
Första gången jag hörde det var på kundaliniyogalärarutbildningens första träff. Vi var nog flera som fnissande undrade hur i hela världen vi skulle kunna lära oss det mantrat utantill! Någonstans djupt inom mej visste jag ändå med en gång, att här var mitt mantra. Högoktanigt och genomträngande. Med en innebörd, som skar rakt igenom mej.

”Rakhay rakhanahaar aap ubaaria-an
Gur kee pairee paa-i kaaj savaari-an
Hoaa aap da-iaal manaho na visaari-an
Saadh janaa kai sang bhavajal taari-an
Saakat nindak dusht khin maa-eh bidaari-an
Tis saahib kee tayk Naanak manai maa-eh
Jis simrat sukh ho-i sagalay dookh jaa-eh”

Finns många, många inspelningar på till exempel Youtube, men Nirinjan Kaur sjunger på Spotify en av de vackraste versionerna jag vet.

Rakhe Rakhan Har är ett mantra för beskydd mot negativitet, både inre och yttre, som hindrar mej från att gå den väg som är min. Mantrat skär genom varje dålig vibration, tanke, ord och handling. Exakt allt det som förföljde mej i så många år – den ständiga nedåtgående spiralen.

I flera månader brast jag alltid, alltid i gråt av sista raden. Jis simrat sukh ho-i sagalay dookh jaa-eh. Jag kommer känna glädje och all min sorg och smärta kommer försvinna. Sat Nam. Sakteliga har jag erfarit att det är precis så. Ilska och smärta har bytts ut mot ärlig glädje. Och jag sjunger mantrat än idag. Flera gånger i veckan. Faktiskt just nu varje dag, i min sadhana.

Mantrapower ♥

Bild från Satnam.

Annonser

19 reaktioner på ”mitt mantra ♥

 1. Vad spännande läsning! Alltså, det här synket är häftigt. Just imorse kände jag starkt för att sjunga mantran, och satte på spiritvoyage på högsta volym. Jag sjöng och sjöng, och det är så härligt. När jag startade förra hösten, drogs jag till Har Hare Haree jättestarkt och det säger väl lite om att jag behövde göra en resa, från frö till bliss. Nu senaste tiden har jag sjungit mycket Ang Sang Wahe Guru och det har väl också sin anledning, antar jag. Coolt, tycker jag! Att man dras tillvissa mantran, och jag var precis som du helt fascinerad i början, det var mycket därför jag drogs till Emma Öbergs pass på Yogobe i början.

  Mantrapower, var det, ja ♥

 2. Åh tack, betydelsen av Gurumukhi har jag aldrig hört förut, så mitt i prick! Jag är också en riktigt mantranörd och sjunger nästan alltid i bilen:-). Har Hare Haree som Lotta skriver om ovanför har varit med mig hela sommaren.. Jag har ingen vidare sångröst alls, men har tom sjungit mantrat Har Hare Haree själv inför mina yogaklasser innan de har stämt in. Älskar mantran! Kram!

  • Gick upp ett ljus för mej också när just dendär förklaringen av gurmukhi dök upp!

   Och att sjunga i bilen, oh my, det gör jag ofta. Hög volym och full hals. När jag pendlade till Umeå under utbildningen var det perfekt att sjunga Aquarian Sadhana-mantran, en timme gick bara sådär :)

   Visst är det härligt när spärrar släpper och man vågar börja sjunga ut även inför klasserna! Jag tycker mycket om att avsluta med May the long time sun shine upon you, så fint – men shit, vad nervös jag var första gången!!

   Kram och tack även för att du delar dina tankar ♥

 3. Som vanligt inspirerar du. Rotar fram mitt bortglömda spotify account och lyssnar lyssnar och lyssnar. Jag som älskar att sjunga. Skränade mig till sömns tillsammans med Deva Premal efter lunch. En alltför tidig morgon (lilla hundskruttet tycker att vi ska ut tidigt) gjorde att jag slocknade. De är så befriande. Ja, jag vill verkligen chanta. Kram och tack för ännu ett minnesvärt inlägg. <3

 4. Jag älskar Rakhe Rakhan Har med Singh Kaur. Var bland de första mantran jag kom i kontakt med i början av min väg inom ky. Och precis som du undrade jag hur i all sin dar hela den texten skulle fastna. *fniss* Men se, det gjorde det och alla andra mantran också.

  Sat Nam! <3

  • Så häftigt att vi går igång på så olika inspelningar när det gäller mantran. Jag gillar också Singh Kaurs, men den slår inte an i mej på samma sätt som Nirinjan Kaurs eller Sat Hari Singhs version, som finns på skivan Soul Rise. Wow, ytterligare en bekräftelse på våra högst levande vibrationer!
   Sat Nam fina!

 5. Fint, intressant och inspirerande som alltid.

 6. Du skriver dig rätt in i mig, ofta. Jag är så lättad, så trygg i att jag har yogan att hänge mig åt, överlämna mig till, sjunka in i, söka styrka och tröst i. För att jag hittar mig själv därinne. Trots att jag verkligen inte kravlar mig till mattan så där organiserat nu, men – jag har mitt enkla morgonmöte med mig själv, sätter tonen, åtminstone för några stunder just den dagen. Jag ska också fokusera på mantran, att chanta, Ett beskydd mot negativitet, ja, det ska jag lägga kraft på. Tack för ännu ett intressant inlägg! <3

 7. Låter spännande. Som jag har skrivit innan; en yogakurs med dig hade varit något. ❤ :-)

  PS. Du har en ”utmaning” hos mig.
  Kram M

  • Sparar alltid en plats för din matta på klasserna, ifall att om… ;)
   Ahhh, okej, du får kika in i mitt kök. Snart, som sagt ;)
   Kram!

 8. Underbar blogg och så mycket likheter jag finner i dina tankar med mig själv. Älskar kundaliniyoga och mantran. Särskilt Adi Shakti med Snatam Kaur. Är glad att jag hittade hit och kommer att följa med intresse. Ljus och glädje! /Anne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s