alltid på min lista.

ekocollage.jpg

Blev utmanad av Malin och eftersom mat alltid är trevligt, så har jag inget emot att glänta på min köksdörr. Eller snarare, visa min inköpslista. Jag gillar mat, men är inte överdrivet förtjust i att tillaga den. Det får hursomhelst inte vara krångligt och jag är måttligt intresserad av märkvärdiga ingredienser, som jag bara använder lite av en gång och sen blir de liggande i skåpet. Avskyr att slänga mat!

Topp 5 på min inköpslista är, inklusive en ekologisk twist:

Ekologiska bananer.
Alltid.
Finns inte ekologiska, köper jag inga.

Ekologiska ägg.
Endast i nödfall andra ägg, men då lusläser jag förpackningen och väljer de närproducerade, som jag vet att är schyssta mot sina frigående pippifåglar.

Kvarg.
Den gräddiga, som jag vill ha (all annan kvarg ger mej ståpäls av obehag) är tyvärr inte ekologisk. Förlåtmejtyjagmäktarickeslutameddenna.
Blandar i lite honung och vaniljpulver och äter med skivad banan. Gudagott om du frågar mej. Obligatoriskt tillbehör till morgonfikat på jobbet.

Ekologiska morötter.
Jag är ingen salladsmänniska. Slänger sällan ihop en traditionell sådan till middagen. Jag placerar hellre ett gäng morötter, hela gurkan och hela tomater på bordet. Så får var och en förse sig med lämplig mängd och bitar. Dessutom är det bara gottigt åt tänderna och käkarna att få tugga lite!
Att steka på lök och ”morotsremsor” är för övrigt något av det godaste tillbehöret jag vet.

Ekologiskt kaffe.
Nu köper jag ju inte kaffe varje vecka, men det är ändå något som jag alltid väljer ekologiskt av. Står fullt och fast för att det absolut är godare med ekologiskt än med konventionellt. Bättre smak, mer arom och så känns det helt enkelt mer schysst.

Ja, jag slår ett slag för det ekologiska på samma gång. För mej är det självklart att byta ut så många livsmedel jag kan mot ekologiska, du känner väl till The Magic Five? Faktum är att jag inte tycker det längre är ett hållbart argument att skylla på priset, för skillnaden är alltmer försumbar. Åtminstone där jag rör mej. Sen kan man kraxa sig hes om det hållbara i att käka banan överhuvudtaget. Eller välja den ekologiska paprikan framom en närproducerad. Transporter hit och dit. Kan man ens lita på eko-märkningen. Jag anser att man står sig själv närmast, och ens val färgas av den egna övertygelsen. Att ständigt gå omkring och leta fel, publicera gå-inte-på-eko-myten-länkar på Facebook och/eller gå all in på konspirationsteorier. Liksom vilja trycka ner varandra. Så dumt, så onödigt.

Jag tycker mina ekologiska val har gjort min mat godare. Så enkelt är det. Att jag dessutom handlar i god tro och jag gör det för jag tror på medmänsklighet, hållbarhet och en renare natur.
Och det finns inget, inget försvarbart i att använda gifter och genmanipulationer som är skadliga för djur och människa whatsoever. Punkt.

Denhär gången vill jag faktiskt utmana vidare. Annika, Lotta och Eva, ta det eller lämna det ♥

Annonser

6 reaktioner på ”alltid på min lista.

 1. Haha ja den utmaningen tar jag mig an. För övrigt håller jag med dig i allt du skriver om eko. Din lista är också likt det jag äter. Förutom kvarg.. Älskar det men magen sväller :( Kram och ha en fin helg!

 2. Hej Nina, mitt-i-maten så vill jag berätta att detta vill jag göra, ta itu med, ont eller ännu mer ont, men det är dags…
  https://yogahjartalopning.com/2014/02/28/knaket-i-brostkorgen/

  Har du något råd till mig, hur börja jiksom?

  Mat – du har så rätt angående ekologiskt handlande. Jag behöver bli ännu bättre på det. Hos oss finns mycket av allt, är förtjust i att laga mat, normalt sett, nu är inget sådär normalt, men jag försöker. Mycket grönsaker, för egen del äter jag mest protein, gärna fisk, och grönsaker. Allt ris, pasta, bröd gör min mage och mitt humör ur balans. Tonårssonen äter dock allt, ofta och mycket, han växer och är hungrig som en varg hela tiden!
  Ägg på morgonen med lite ur gårdagens middag, det får mig att må bra samt kaffe.
  Bra utmaning även om jag inte är utmanad, men som sagt, dags med översyn av vad jag handlar.

  • Stort ja! för att du vill ägna dej åt hjärtat! Så rätt i tid för dej, ävenom det kan vara jobbigt å ena sidan så har du allt att vinna på att finnas just i den delen av din kropp just nu ♥
   Kika på kriyan, som jag länkar till i inlägget, tror den finns som youtubeklipp också om jag inte missminner mej?! Smaka på den och se vad som händer. Annars bara det att ligga på rygg över ett yogabolster så att bröstkorgen får öppna upp – åh, låter easy peasy, men är så kraftfullt och välgörande! Eller sök reda på instruktioner för Meditation for a calm heart, en mjuk meditation att stilla sig med och låta kroppen tala till dej.
   Kram och bara hör av dej närhelst du behöver och vill!

   PS. Utmanad eller inte, tack för dina matiga rader! :) DS.

 3. Hej Nina!
  Det var länge sedan nu… Att sluta skriva blogg för mig blev liksom att nästan helt lämnabloggvärlden men nu håller jag på att arbeta mig tillbaka för det är ju ändå ganska mysigt och roligt där :) Steg 1 blev Instagram, har du det? Jag heter Gurkyngel…
  Ville också säga att detta var ett fint inlägg. Alltid kul att få snoka i folk skåpar och kul att få lite argument bakom valen. Att du är medveten liksom :) Mycket klokhet i den avslutande diskussionen. Ja, så där som du är liksom :) Har saknat att läsa din blogg… Hoppas jag ska komma ihåg att kika in i morgon också.
  Höstkramar
  Emmy

  • I hear you, jag skulle sakna detta forum väldigt, väldigt mycket om jag slutade. Det har blivit som ett livselixir. Man sätter ju själv ramarna och man måste ingenting ♥

   …och jag lämnade avtryck hos dej på instagram ;)
   Kramen och du, jag har saknat dej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s