jag måste inte ha bevis.

Jag är ingen teoretiker. Får myror i huvudet av diagram, jämförelser och vetenskapliga studier. Ogillar instruktionsmanualer och gäspar ihjäl mej på föreläsningar där powerpointarna avlöser varandra. Sätt en avhandling i min hand och du har vaggat mej till sömns.

Nu menar jag inte att teori är förkastligt, absolut inte, utan det faktum att jag inte kan ta till mej fakta på det sättet utan att få skavsår i hela kroppen. Jag är en typisk learning by doing-person. Jag behöver använda flera av mina sinnen för att kunna lära mej något. Visst läser jag mycket och det är också nödvändigt, men det är inte förrän jag omsätter det jag läst i praktiken, som det fastnar på riktigt.

Jag är kanske lite radikal, men jag behöver inte veta allt och jag måste inte ha bevis. Ha svart på vitt. Fakta på bordet. Ha teorin på klart innan praktiken tar vid. Vilja veta exakt varför meditation fungerar, vilken del av hjärnan som påverkas. Ha full koll och bevis på hur och varför en asana fungerar på ett visst sätt.

Med det inte sagt att jag går omkring och vet nada. Så illa är det inte. Däremot är jag väldigt ointresserad av korvstoppning och vill inte ta med det in i det yogiska rummet. Det har hänt att jag gått på yogaklasser där läraren i princip pratat mer om fysiska effekter och latinska namn på muskler, än vad hen förmedlat yoga. Det är inte en klass jag gärna går fler gånger. Jag vill rulla ut min matta och bli vägledd med känsla och intuition. För bakom känsla och innerlighet, finns också kunskap. Att våga lämna bort de teoretiska klyschorna och slänga pappret med punkter, som rabblas upp utan inlevelse.

Jag är ingen perfekt yogalärare, uhh, bara att skriva det känns befängt. Men jag tror att jag vågar säga att jag är en ärlig lärare. Det jag förmedlar, det har jag också själv upplevt. Jag har läst om det, jag har fått undervisning i det och jag har gjort min egen träning. Kunskapen är etablerad i mej, men eftersom jag inte är typen som sätter procentsatser och latinska namn på minnet så är det inte heller mitt sätt att undervisa. Jag vet en hel del, men får inte alltid ut det. Jag bara vet att det fungerar. Att det är som det är. Jag kan vila i det.

Jag har inga problem med att inte veta allt! Tvärtom, jag tycker det är otroligt skönt att kunna släppa taget om en del saker. Förlita mej på att det finns andra som har bättre koll. Jag säger hellre att jag kan ta reda på, istället för att ge sken av att jag vet fast jag inte har en susning.

Det subtila i yogan är långt mer viktig för mej än alla yogaböcker i hyllan, inklusive det faktum att yoga kan man inte läsa sig till – yoga behöver praktiseras. Därför är det ibland svårt att bemöta en teoretiker till elev, som ifrågasätter allt och kritiskt granskar varje hörn av undervisningen. Som vetgirigt frågar och helst vill ha bevis på att det verkligen till 111% fungerar att meditera exakt 11 minuter i 40 dagar och varför det fungerar. Det räcker inte att jag säger: do your practice and all will come. Något som oftast är mer än tillräckligt att veta för mej. Ändå behöver jag den vetgirige ibland, som håller mej alert och påminner mej om att alla är inte som jag.

Jag ratar alltså inte kunskap. Vill jag förtydliga. Det är oerhört viktigt att i synnerhet som yogalärare veta vad jag håller på med. Jag skulle inte sätta mej framför en klass utan att vara förberedd eller veta vad det är vi gör i yogan. Däremot finns en from förhoppning i mej att fler skulle våga släppa taget om manualerna och teoriböckerna, våga ha tillit till den egna intuitionen och upptäckarglädjen. Lära genom att göra. Göra sin träning och därigenom få svar.

För det finns inte en enda text eller siffra i hela världen, som kan ersätta ett djupt andetag på din yogamatta.

Till sist ett klipp med min röst, mina pallrande fötter och svingande arm. Jag bjuder på att jag låter som en andfådd, lätt överentusiastisk predikant, som håller söndagsandakt. Amen.

Annonser

12 reaktioner på ”jag måste inte ha bevis.

 1. Syster! Jag skriver om en annan sida av myntet idag, men kanske springer de ur samma källa? Att människor ska ha svart på vitt innan de ens vågar prova. Att människor vill och kan allt samtidigt paradoxalt nog. Skönt att läsa här idag! Tack. Och jag tycker mycket om din röst!

  • Traskade direkt över till dej och läste ♥
   Visst är vi inne på samma stig, eller samma mynt som du skriver. Helt klart är internätet ett stort minus i kanten när det gäller att komma sig ut, allt är för tillgängligt. Vi behöver inte anstränga oss – annat än när det redan gått fel och vi måste göra om & göra rätt.
   Kram och tack!

 2. Befriande att läsa. Jag har ofta känt mig så dum. Kan inte få till de där rätta termerna. Vet bara att de är bra. Precis som du säger. Tack!!! Kram

  • Jag har också känt mej dum, Marika, många gånger. Trott alla andra haft full koll och lite till. Kämpat med listor och präntat in termer, som jag inte haft ett dugg nytta av när jag undervisat. Men nu kan jag slappna av med att veta jag behöver inte bevisa ATT jag kan, huvudsaken är att jag själv vet vad jag gör.
   Kram ♥

 3. Jag är exakt likadan, kan inte ta till mig forskning, siffror och sånt, måste prova! Jag tänker att det du skriver och pratar om kan appliceras även på annat också, vissa saker måste man bara göra. Just do it, liksom. Träning t ex. Vad roligt att lyssna på dig :-) Så lugnande du låter!

 4. Tack för predikan:-). Like it. & ditt inlägg kom precis i rättan tid då jag var så trött på mitt rabblande under den senaste yogalektionen. Kram

  • Vet du, jag tror inte att du rabblat ett enda dugg! En del klasser har man helt enkelt mer att säga, andra har man svårt att hitta orden :)
   Kram!

 5. Tack, så fint allt du skriver och vackert att höra din röst! Just så vill jag att en yogalärare ska tänka och undervisa mig, do your yoga and the rest shall come. Typ ;) Och liknelsen med predikant, njae, haha!
  Och jag tänkte direkt på att du och Annika var lite synkade idag…

 6. Älskar din röst. Och dina ord. Min förebild.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s