ved, syre och lite sisu.

IMG_0956.JPG

Träna för livet var det ja.

Jag kan inte motivera mej tillräckligt för att gymma regelbundet eller hålla mej till ett skrivet program. Det gör mej stressad och uttråkad på samma gång. Känns ensidigt också, i min värld, jag vill ha variation och jag tror på att involvera hela kroppen så ofta det bara går.

Idag blev min träning spontant precis som jag vill ha den.

Först en stund på vedbacken. Klyva ved är typ som att boxas skulle jag tro – ifall man behöver få ut något överlopps eller så. Jag har inte alltid gillat vedarbete, uppväxt med det som jag är, men idag när det inte är livsnödvändigt för att ha varmt i huset eller slippa duscha kallt så tycker jag det är ett skönt kroppsarbete. Förutom frustrationen när vedklabbarna är för grova och kvistiga för att jag ska rå på dem…

Hade ingen lust att gå in efteråt, så jag lyfte ut skivstången och gick utfallssteg på gräsmattan. Tungt. Hatkärlek.

Fortfarande ingen lust att gå in.

Klev i löpskorna. Promenerade till skidcentret och sprang korta backintervaller tills det brände i lungorna och (ännu mera) i benen. Lufsjoggade hem. Nöjd. Mer än nöjd.

Insåg annars när jag stod där med yxan att jag inte längre har ont i min högra axel. Den som krånglat sen hösten -11, som jag haft värk i och inte kunnat sova för ibland. Som begränsat min rörlighet. Som röntgats och som jag blivit uppmanad, av läkare, att lära mej leva med – ät värkmedicin och sluta gnäll.

Antagligen någon form av axeltendinos, som jag vägrade lära mej leva med.

Efter att jag började styrketräna har besvären försvunnit vartefter. Jag sover ostört och jag har fått tillbaka min rörlighet med råge. Och jag har inte varit särskilt rädd om den, tvärtom, jag har verkligen tränat axlarna tungt. Haft träningsvärk, som jag nästan behövt ta smärtstillande för… Men den elaka smärtan är borta nu. Helt. Hade absolut inte kunnat klyva ved när det var som värst.

Så mycket för den läkarhjälpen. Inte ett ord sade han om styrketräning och rörelseträning. Nej, det var det klassiska: ta ett piller och var tyst. Tur man har eget förstånd. Och lite sisu.

Än en gång. Träna gör man för livet. Det verkliga. För att kroppen ska hålla längre. Och när jag får göra som jag helst vill, så ser den ut som den gjorde idag. Ostruktuerad, spontan och lagom tung. Omgiven av frisk luft, naturens element och en rejäl dos verkligt kroppsarbete.

Annonser

4 reaktioner på ”ved, syre och lite sisu.

  1. Bästa träningen verkligen! Kan riktigt känna i hela min vilande kropphur mycket syre och kraft du kände :-)

  2. Så underbart Nina! Bra i axeln, stark i kroppen och ett djäklar anamma. Blir glad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s