var ska jag börja?

Ja, var ska jag börja. Spretinlägg to be.

Det är ekovecka. Som sagt. Det häftiga är all ny inspiration, som väller in. Visst det är inte så mycket nytt under solen, men det skadar inte att bli påmind mellan varven och knuffa igång sig själv på nytt. På måndagkväll hölls en föreläsning om hemmets kemikaliekompott med Ila från Morotsliv. Hon brinner för sin sak och då är det lätt att bli inspirerad. Kan verkligen rekommendera hennes sajt och föreläsningar om du bor häromkring.

eko4

Skadar inte heller att få bekräftelse på att man inte själv är helt ute och seglar. Jag har redan under flera år fasat ut suspekta kemikalier hemma. Städar bara med ekologiskt eller naturligast möjliga. Nu ska jag bara fylla på med galltvål, som jag faktiskt inte använt förut (det har bara inte blivit av).

Jag har också grävt fram min gjutjärnsstekpanna, som varit förpassad längst in i skåpet. En Skeppshult, som jag fick som ny när vi flyttade ihop har jag för mej, men gjutjärnspannor ska användas, användas och åter användas innan de blir bra. Och jag orkade aldrig steka in den ordentligt (mammas pannor var däremot fantastiskt bra, fastnade inte en smula i dem). Så lätt att bara använda de ytbelagda, men faktum är ju att de ger ifrån sig en massa skräp om de revas det minsta.

Hud- och hårvården har jag varit inne på så många gånger förut, så det upprepar jag mej inte med nu. Förutom konstaterar att jag gärna hade vetat vad jag vet idag om ekologisk och naturlig hudvård när jag var yngre. Go natural!

Men. Oil pulling. Nu testar även jag.

eko6

Jag har testat med både kokosolja och sesamolja och bägge funkar. Trodde det skulle vara obehagligt att ha olja i munnen på detdär sättet, men nej, det går hur fint som helst. Lite småjobbigt först att skölja runt oljan, men hur bra träning för ansiktsmusklerna och käkarna är det inte! Jag gör det framför tv:n, netflix eller när jag läser. Vet knappt om att jag har olja i munnen till sist. Efteråt känns det superfräscht. Kan inte påvisa några skillnader eller effekter, då jag bara hållit på några dagar. Jag återkommer i frågan. Kanske. Om jag minns.

eko5

En annan grej, som Ila lyfte fram, var ny för mej. Clean Fifteen & Dirty Dozen. Jag har inte ännu gjort någon djupdykning, men det handlar alltså om vilka frukter och grönsaker, som man verkligen ska välja det ekologiska alternativet av vs. vilka som är mindre ”farliga” att köpa konventionellt odlade av. Hursomhelst en superb lista att ha bakom örat och kanske särskilt om man står i startgroparna och vill börja välja mer eko – här får man bra starthjälp.

Får ibland frågan, särskilt nu, om det verkligen är ekologiskt att frakta en ekologisk banan från andra sidan jordklotet? Jo, för det handlar inte bara om frakt. Det handlar också om medmänsklighet. Vem är jag att glömma bort den som går omkring på plantagen och sprutar gift utan skyddsutrustning? Jag har ett ansvar och ävenom det känns som en fjuttig droppe i havet att ‘lilla jag’ väljer ekologiskt i butiken, så gör det skillnad. För ju fler ‘jag’ vi blir, desto mer ekologiskt måste butikerna köpa in. Och ju fler som väljer ekologiskt desto humanare blir arbetsförhållandena för fler. Easy peasy.
Åtminstone hjälper det min nattsömn att tänka längre än vad min näsa är lång.

Ikväll är det föreläsning igen. Om mat. Ekologisk vardagsmat. Ryktet säger att det bland annat kommer bjudas på ekologiska och glutenfria semlor (den finländska), gott té och annat småplock. Himmelriket.

Annonser

18 reaktioner på ”var ska jag börja?

 1. Oj vilken inspiration, har provat oilpulling någon gång men sedan har det fallit i glömska. Fast blir lite modfälld när jag ser dirty dozen då det gröna som nästan aldrig finns i eko här finns med… men det är bra att veta så att man kan göra små förändringar & kanske få power att odla själv. Kram!

  • Ja, får se hur länge jag håller ut med oil pulling, nyhetens behag gör ju att det går lätt nu :) Men mitt hopp om att få bättre skick på tänderna ska förhoppningsvis göra att jag håller ut!

   Bara det att byta ut det man kan i ekoväg är superbt! Det lyckas när det lyckas liksom.

   Kram!

 2. Grymt spännande. Själv har jag precis shoppat en aluminiumfri deodorant för 169 kronor. Nu återstår att se vad jag luktar i eftermiddag :)

  • Ha bara med dej att övergången kan vara knepig. Att gå från en konventionell deo till en alufri kan komma som en smärre chock för kroppen. Jag smorde in armhålorna med kokosolja för att dels vara snäll mot huden och dels för att även den har deo-effekt de luxe :) när jag gick från skräpdeo till mer naturlig. Lycka till!

 3. Japp, inspirerande! Kul att du skriver om oil pulling just nu, har också precis börjat, och är precis som du överraskad att det inte alls var så äckligt som jag trodde. Vi använder också enbart miljövänliga produkter för städ och tvätt hemma, till 90% grönsåpa, går att använda till allt. Du, nu när våra teflonstekpannor börjar ge sig, ska jag inte köpa nya utan använda vår gjutjärn som ligger och inte används. Tack för påminnelsen!

 4. Men varför har jag aldrig hört om detta oil pulling?! Måste genast testa. Och kropp och hus får ekoprodukter, men det vet du nog :)

  • Tänkte faktiskt att hmmm, undrar om Annika skrivit om oil pulling, men nu behöver jag alltså inte leta i din blogg :) Inte så fasligt länge sedan jag hörde om det första gången heller, då rynkade jag pannan och tänkte ‘urk’, men som med så mycket annat så blev det ändå till slut min tur att pröva. Berätta gärna om du testar!
   Kram!

 5. Tack för så många bra tips och länkar! Jag testade oil pulling med kokosolja i våras, och nu blev jag sugen att göra det igen.. kram!

 6. Mycket intressant inlägg! Vi har blivit bättre på eko-fronten, men man kan alltid inspireras och göra mer!
  Men det där att gurgla/skölja med olja… Alltså, det känns lite ….eh…skumt har jag fått för mig… ;-)

  Kram M

 7. Jag är i stadiet då jag vill byta ut min hudvård till det naturliga. Har missat dina inlägg om det. Har du några bra tips? Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s