om att städa i köket.

wp_20141002_14_51_35.jpg

Vet inte vad det är nu, men nu är det totalrenovering i köket. Det har bubblat på en tid och nådde sin kulmen för någon vecka sedan då jag liksom vaknade till och insåg hur trött jag är på mina matvanor. Då äter jag ändå inte särskilt uselt, utan det handlar mer om det blir samma gamla tugg jämt. Tråkig mat. Inget nytänk.

Samtidigt skrämmer det mej lite att slänga ut allt vetemjöl i världen och spola ner varje sockerkorn på en gång. Ändå – jag börjar bli redo på riktigt nu. Det svåra ligger i omprogrammeringen, komma ihåg vad som gäller i butiken och när blodsockret är nere i tårna någonstans.

Det är viktigt att inte bli för hård mot sig själv. Ta det pö om pö istället. Idag köpte jag till exempel bovetemjöl för första gången i mitt liv. Stod och höll i flera andra alternativa mjölsorter också, men tänkte att nej, inte ännu. Jag känner mej själv – blir det för mycket på en gång så tröttnar jag igår.

Bakat med olika nöt- och kokosmjöl, samt pysslat med fiberhusk har jag ändå gjort ett tag. Och lämnat bort sockret. Nemas problemas. Önskar bara att jag prioriterade (det handlar oftast om det!) köket mer, men då jag så mycket hellre springer två mil i skogen…

Men nu. Jag ska vara snäll mot mej själv. Låta mej inspireras i lagom takt. Tycker jag har kommit ungefär tusen mil redan då jag kapat bort i princip allt socker under ett par veckor. Den resan har jag gjort många gånger genom åren och varje gång intygar man ju sig själv om att denhär gången. Denhär gången ska förhållandet funka. Men så smyger sig det gamla på, kommer lurande och trilskande.

Fast nu vill jag att det ska funka och jag har dammat av orsaker, motivationer och mål, som ska hålla i längden. Vill du veta vilka?

– Jag vill en gång för alla få en frisk ansiktshy. Det räcker med kvisslor nu, tack.
– Jag vill dämpa allt vad inflammationer heter i kroppen – jag vill känna att jag har kontrollen.
– Jag vill ta hand om mina tänder.
– Jag vill få i mej näring, inte bara fylla magen.
– Jag vill känna mej stolt över mej själv – att jag står för det jag valt.
– Jag vill äta så att jag orkar och så jag förblir stark. Jag vill bibehålla träningslusten.
– Jag vill äta i enlighet med mina andra övertygelser i livet. Jag vill ha synk!

Så trots mitt köpstopp light så klickade jag hem boken på bilden, Friendly Food. Skriven av Hanna Göransson, som driver bloggen Hur bra som helst. Hanna är en helt ny bekantskap för mej, men genast jag snubblade över hennes blogg fattade jag tycke och boken är superfin. Hon beskriver sig själv och sin blogg såhär: ”Här får du ta del av vad jag tycker är hur bra som helst – som till exempel att ge din kropp härlig energi i form av bra mat och fysisk aktivitet. Att fylla hjärnan med sköna tankar, skratta mycket och vara kreativ. Det vore himla kul om jag genom bloggen kan inspirera dig till att hitta ditt eget ”hur bra som helst”, på alla plan i livet.” Me like.

När det kommer till annat än mat, som yoga och träning, har jag väldigt lätt att motivera mej. Men med maten har det alltid varit svårare. Jag är en typisk periodare. Äter enligt konstens alla regler en tid, men så trillar jag i slentrianen igen. Nu är min motivation att slentrianmaten småningom ska vara synonym med betydligt mindre socker och mindre mjöl, men med mera grönt och näringsfyllt överlag.

…och jag kan ju inte köpa en bok i onödan. Nu ska jag göra vad jag kan för att den ska bli sådär solkig som bara en väl använd kokbok kan bli.

Annonser

13 reaktioner på ”om att städa i köket.

 1. Jag undvek gluten i princip helt och hållet januari-april och mådde jättebra. Kände mig pigg och fräsch liksom. Fast sen bestämde bäbisen i magen att det enda som var gott var gamla hederliga limpmackor och sen var det liksom kört. Om jag bakar/gör paj så gör jag fortfarande glutenfritt och jag väljer majs- eller bönpasta framför vanlig pasta, men det slinker ner rätt många vanliga mackor också. Jag har bakat mycket glutenfritt från boken Nytt bröd, kan varmt rekommendera den.

  • Vilken spännande tid du lever i, Linda ♥
   Tack för boktipset, jag har bläddrat i den, men inte varit redo… Nu ska jag se till att djupdyka i den!
   När livet går in i olika faser, som för din del nu, så gäller ju litegrann av undantagstillstånd och då får man göra det bästa av det som är.

 2. Den boken låter ju jättebra! Ska jag genast beställa via mitt bibliotek (de tar in allt nytt man ber om, kanon!). Idag hämtade jag Mera Vego och för ett tag sen Råsmart mat, som jag lånar om och om. Den sistnämnda kan jag verkligen rekommendera för fräsch, ren mat. Jag är också inne på en period där jag bakar med bovetemjöl, jättegoda frallor. Sen är jag inte rabiat, men lite lagom så där :-) Kul att läsa om dina tankar kring detta!

  • Låter som ett suveränt bibliotek ;) Jag har ju blivit lite yrkesskadad, dvs. jag vill inte ha mycket böcker hemma, utan köper bara de som jag verkligen, verkligen vill ha. Men kan nog säga att det ÄR ett privilegium att jobba på bibliotek, att alltid har tillgång till böcker från första parkett!
   Rabiat ska man bara vara när det verkligen behövs ;) ♥
   Kram!

 3. Men! Vad tror du står i mitt skafferi? Bovetemjöl, en stor påse :) Och jag är nog som du, lite av en periodare i att äta det som jag mår bäst på. Så ramlar jag ner i en svacka och då händer allt möjligt. Men nu är jag på väg igen. Soppor är min höstmat. Äter helst soppa varje kväll. Och är jag mer strikt så räcker det och känns bra. Titeln på boken är perfekt!

 4. Åhh vilket inspirerande inlägg & den boken är jag nyfiken på. Jag har kört med dinkelmjöl & råsocker länge fast det är ändå mjöl och socker, inte good enough. Fast det är mest mina barn som använder det. Jag mår bara illa när jag tänker på tex bullar av vetemjöl & tackar nej med lätthet för det mesta.. Skulle vara superglad om det kommer några rapporter från ditt kök/käk framöver. Kram!

  • Jag har också bytt ut vita sockret mot råsocker, indiansocker och så. Nånstans känns det som att det är en del av resan framåt… Man ska ju börja där man är och jag tror ju, som sagt, inte på att vara för drastisk till att börja med. Det ska landa mjukt och efterhand.
   Och jo, jag är rädd för att det kan bli en del snack om mat ett tag här ;)
   Kramen!

 5. Har också tittat på den här boken. Mitt problem är att jag gärna köper på mig recept och ingredienser, men jag gillar ju inte ens att laga mat så det blir liksom mest jobbigt ;=) Önskar att jag kunde mogna lite där…

 6. Wow, vad jag blev rörd och berörd av ditt inlägg. Så otroligt fint skrivet och det glädjer mig att läsa att du nu bestämt dig för att vara snäll mot dig själv och låta hela du mogna in i den vardag och livsstil som passar dig bäst. Stort lycka till, jag hoppas att boken kommer kunna inspirera och glädja dig i köket. KRAM / Hanna Göransson / http://www.hurbrasomhelst.se

  • Tack snälla för dina ord!
   …och jag har redan vikt hundöron i din bok, den är super och helt perfekt för mej just nu! Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s