sextonde december.

5

Halschakrat. Vår röst och vår förmåga till kommunikation. Här avspeglas hur sanna vi är mot oss själva och andra, hur vi använder vår tunga och vårt språk. Också hur våra ord påverkar omvärld och medmänniskor. Om vi lyssnar på andra, verkligen lyssnar. Åh, jag har kletat omkring här oändligt länge. Liksom klafsat runt i gegga och glägg. Pratat. Så. Mycket. Skit. Gör det fortfarande. Har så svårt att hålla klaffen. Men jag är medveten om det. Jobbar på det.

Jämsides med Projekt: hålla hand för mun gör jag mitt bästa att våga släppa fram hjärtats sanna röst. Också. Inte hålla tillbaka det som behöver bli sagt, strössla uppmuntran omkring mej och dela med mej av det bra:iga. Tala sanning, klarspråk och ha tålamod med lyssnandet.

Mina obalanser i halschakrat har genom åren tagit sig fysiska uttryck som irritation i halsen, ni vet då det känns som att man vill stuva ner en flaskborste och köra runt, och väldigt lätt blivit rosslig och grumlig. Jag har också haft otroligt spända nackmuskler och massor av knak och brak vid nackrullningar. Bitit ihop käkarna. Haft känsliga öron. Känt mej stagnerad och fastlåst i min situation. Inte känt mej fri att ta plats och säga hur jag har det. Inte lyssnat på andra ordentligt. Stängt ute.

BeFunky_SelfTimer15_12_2014 09_43_34.jpg

Och bakåtböjarna. De hänger inte bara ihop med hjärtchakrat. Mitt kämpande med att våga fälla huvudet bakåt och lyfta bröstkorgen. Allt snurr och all yrsel det orsakat. Rädsla och obehag. Men som idag inte är så läskigt längre.

Nu inför vintersolståndet har The Yogi Bhajan Library of Teachings skickat ut mail med en motsvarande chakraresa, som jag själv har pågående. Intressant och spännande att det kom precis nu! Om femte chakrat har YB sagt såhär:

The Fifth Chakra is the throat chakra. The Fifth Chakra holds your voice and your ability to communicate your truth with the world. The throat Chakra is commonly associated with Second Chakra imbalance. When we don’t express our feelings in a healthy way our Second Chakra suffers and subsequently our Fifth Chakra becomes stuck. Yogi Bhajan says, ”The Fifth Chakra and the Second Chakra are connected. They are inter-poles.” He continues ‘If you know how to use the Fifth Chakra, husbands and wives will never fight. The source of all fights and all affection is the Fifth Chakra; there is no other fight. In every aspect of your love life or your hate life, it is the Fifth Chakra which is in play. It’s the root, it’s the middle, it’s the end.”

Jag går omkring som ett levande exempel på detta. Så varse kopplingen mellan andra och femte chakrat. Så medveten om hur det tagit uttryck i mina relationer och i mitt sätt att handskas med desamma. I backspegeln ser jag också hur härvan sakteliga lösts upp. Jag har inte längre samma halsproblematik, känner inte samma stagnation och ju mer jag chantar mantran (halschakrapower!) och ser till att hålla mitt nacklås*)  i yogan desto friare känner jag mej både i kroppen och livet. Det är som att jag äntligen vågat blotta halsen och ge uttryck för den jag är. I sanning.

 *) Det mest grundläggande låset i kundaliniyoga är nacklåset eller Jalandhar bandh. Detta lås utförs genom att du lyfter upp bröstkorgen lite, drar huvudet och nacken en aning bakåt, utan att tippa huvudet bakåt eller framåt. Denna rörelse stärker musklerna i nacken och gör att pranaenergi kan färdas till de högre körtelsystemen i hjärnan. Låset stimulerar sköldkörteln och parasköldkörteln och reglerar därigenom deras sekretion. Den påverkar även tallkottkörtelns medvetandeutvidgande funktion. Om låset inte utförs på rätt sätt kan det uppstå ett obehagligt tryck mot ögon, öron och hjärta. Som generell regel skall nacklåset alltid utföras under ett pass om inte annat uttalats.
(från rootlight.se)

Översta bilden härifrån.

Annonser

11 reaktioner på ”sextonde december.

 1. Åhh tack Nina. Jag hör varje ord. Det här inlägget gav mig väldigt mycket! Känner igen, har ofta heshet och en stelhet i nacken, Men känns som att mantrasången och yogan långsamt gör sitt. Kram

 2. Spännande! Fast jag håller inte med dig om att det är februari… jag vill ha jul först :)

 3. Det här var riktigt bra läsning! Det finns mycket där (ok, allt) som är tänkvärt och som jag skriver under på, kopplat till halschakrat. Det finns ett chakra-resa-pass på Yogobe som jag gjort otaliga gånger och första gången jag kom till halschakrat började jag gråta helt out of the blue, det var så starkt. Varje gång jag kommer dit nu är det samma känsla men inte lika intensivt. Det här kommer jag njutningsläsa fler gånger. Kramar! (Tänker också att det här måste ha med att du håller på att få orden ur dig i boken du skriver?)

  • Gråt out of the blue låter så bekant ;)
   Både jobbigt och förlösande.
   Så intressant att du nämner boken, för visst är det sannerligen ett sätt att uttrycka sig :)
   Kram ♥

 4. ❤️ Tack, ska läsa och begrunda.

 5. Jalandhara bandha är stort inom hatha yoga också, men du skriver att man inte ska tippa huvudet bakåt eller framåt, jag är lärd och när jag googlar runt lite så står det samma som jag lärt mig att huvudet ska tippa lite framåt, det är då du ”låser” och samtidigt har din tungspets i gommen. Du öppnar också kanalen då, det kan man känna tycker jag. Men du sitter alltså med ditt huvud rakt? Var är då själva låset, bandhan?
  Ursäkta om du tycker jag är näsvis, jag frågar inte av någon annan anledning än att jag vill veta.
  Kram och tack för ett intressant inlägg tycker en som haft ett diskbråck i sjunde nackkotan, har en förstora sköldkörtel på halsen men som aldrig någonsin haft svårt för att tala :)

  • Fråga på du bara ♥
   Fint att du tar upp detta, för det är faktiskt mitt eget slarv det handlar om. Jag var lat och letade bara fram en kort & koncis beskrivning av nacklåset (angav källan nederst), eftersom jag inte själv tog mej tid att formulera mej. Det är faktiskt lite missvisande, när jag vänder ut och in på beskrivningen, detdär med att inte tippa huvudet varken framåt eller bakåt. Själv brukar jag enklast förklara det som att man ska ”haka in hakan och bilda dubbelhakor” och då sträcker man automatiskt på nacken och får ett litet framåtlut i huvudet. Men tror att i rootlights beskrivning så syftar man på att det inte handlar om att varken böja huvudet bak eller fram, sådär ”okontrollerat” om du förstår hur jag menar?! :)

   Och ja. Tungspetsen uppe i gommen. Absolut.

   Som sagt. Till mitt försvar, fniss. Så var det ren och skär lathet, som gjorde att det kanske blev lite oklart. Samtidigt ville jag bara klistra in en förklaring till vad nacklåset är, för den som kanske inte ens hört ordet.

   Kram på dej fina!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s