keep up.

2014.jpg

Sedan jag började med kundaliniyoga har väldigt mycket stillat till sig. Innan dess behövde jag den fysiskt jobbiga yogan för att trötta ut kroppen innan jag kunde stilla mej och ens meditera en gnutta. Idag är jag så rörlig av mej utanför yogamattan att när jag väl sätter mej på den så söker jag ro och en strävan inåt. Därför är det viktigt för mej att yogan är avskalad.

Min morgonsadhana har i princip ingen fysisk fokus överhuvudtaget. Mina asanas handlar istället om uppmjukning, uppvaknande och förberedelse inför meditation. De rörelser jag gör är kundaliniyogans mest basala, inget jag själv hittat på eller mixtrar med. De är vad jag behöver helt enkelt.

Däremot kan jag ett par gånger i veckan göra en fullständig kriya, by the book, utöver min sadhana. Som en boost och som upprätthållande av kunskap och energinivå.

Det är så min yoga ser ut idag.

Det stora och yviga får inte längre något utrymme. Tvärtom känns det som en välsignelse att den tiden är förbi. Jag skulle inte hinna med mej själv längre om jag hade fler asanas att andas igenom varje morgon. Istället finns där ett allt större utrymme för både kroppen och sinnet att reparera sig självt. Annika har beskrivit så hjärtinnerligt vackert den djupgående effekten av att arbeta med några få asanas. Det berör mej ända ner i grunden och det hisnar litegrann när jag tänker på vilken effekt hängivenhet faktiskt har.

Fast jag skulle inte kunna sitta och skriva dethär om jag inte gått precis den väg jag gått för att komma hit. Inget är förgäves eller gjort i onödan. Allt har haft ett syfte. All ashtanga yoga, alla gånger jag ändrat inriktning i min yoga och alla gånger jag låtit bli att yoga. Det har tagit rätt lång tid för mej att landa och nu när jag väl gjort det så är jag nästan förvånad över hur lite som krävs för att det stora ska se. Fast inte ‘lite’ som i att smita undan, utan ‘lite’ som i avskalat, nära kärnan och fullt fokus på det som görs.

För mej som alltid velat få mesta möjliga gjort på minsta möjliga tid, är min yoga idag en sann motvikt och balansering. Jag känner också att det, som sagt, reparerar på flera plan än vad som är beskrivbart. Det är litegrann som ett kroppens eget tetris-spel, det rullar och mullrar på inuti vartefter saker hittar sin rätta plats. I många år kände jag mej tvungen att ha full koll på vad som hände, varför och hur. Idag är jag betydligt mer avslappnad och tar det mesta för vad det är. Jag behöver liksom ingen trumvirvel när något bryter igenom vallen, det räcker med en glad suck eller en tyst gråt efter att yogan & meditationen är gjord. Eller bara ett konstaterande när jag inser i förbifarten någon dag att saker förändrats, val har blivit gjorda eller att det inte längre nyper till i höften när jag gör si eller så. Inte så att jag på något sätt ringaktar effekterna, tvärtom, jag tackar ödmjukt för frukterna av envist och kontinuerligt arbete.

Och med det önskar jag dej  g o t t   n y t t   å r  och en famn full med kärleksfull envishet även åt dej – keep up, för det är värt allt!

Annonser

7 reaktioner på ”keep up.

  1. Och det här inlägget når rätt in i mitt hjärta och system som en mjuk liten vind. Gott Nytt År fina Du!

  2. Kompletterar lite; det känns som en kram på insidan..

  3. Åh Nina, vi vandrar bredvid varandra trots olika yogastigar. Som du säger, allt har haft en mening och lett fram till nu. Från de stora rörelserna till de små, svåra på ett annat sätt och så oerhört givande. Varm kram och jag önskar dig ett ljust år fyllt av det du önskar

  4. Jag behöver fortfarande den fysiskt jobbiga yogan (också). Behöver bli bättre på att vända mig inåt…. :-)

    Gott nytt, fina du! Hoppas det blir en underbar kväll.
    Massor av kramar M

  5. Gott Nytt År på dig med!!! Envishet har jag att sälja så det blir nog bra. Kramar

  6. Gott Nytt År! & uppvärmningsövningar a la kundalini innehåller liksom allt. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s