inte bara asanas.

Jag möter allt fler ledsna människor, som känner sig åsidosatta i stora yogiska sammanhang där mesta fokus tycks vara på att nå ner till sina tår än att få ner andetaget i kroppen. Jag möter många som inte vågat komma på någon yogaklass, för den bild av yoga som sprids idag börjar få slagsida mot något glassigt och ouppnåeligt. Jag står öga mot öga mot rädsla och oro. Ser hur dåliga erfarenheter av yogan fastnar i hjärtat på den som trodde yoga var något annat. Jag får fler frågor idag om yoga, som jag inte fick när jag själv började yoga – frågor som har taggarna utåt.

Jag sörjer att det är så.

Jag önskar att jag kunde andas in tillsammans med alla dem som undrar. Och andas ut. Få dem att känna att de redan har yogan inom sig. Att de kan skaka av sig bilden av überflexibilitet eller att yoga skulle fucka upp ens hjärna.

Istället luta sig mot att de duger som de är. Att deras kropp redan härbärgerar allt de behöver för att kunna yoga. Att det inte är fråga om varken hjärntvätt eller religion. För alla kan yoga. Alla kan hitta sin yogaväg.

Jag har själv brottats med detta. Främst den fysiska aspekten. Både som elev i början och sedan som lärare. Ungefär som Malin Berghagen skriver i sin nya bok (vid hjärtat i bilden):

20150125_20_45_23.jpg

Hade gärna lämnat bort mycket av den jämförelseoro jag drogs med i början, samtidigt behövde jag den för att kunna lämna den bakom mej. Det var en del av min mognadsprocess. Tror också att jag behövde gå igenom ”prestationspressen” för att få det skinn på näsan som behövs för att våga gå på yogavägen idag. Våga stå för den mer andliga sidan, än den rent fysiska. Våga lyfta fram de sju andra delarna av yogan, inte bara asanas.

Det har tagit några år och jag har själv vacklat, men alltmer lär jag känna vem jag är i min yoga och det blir allt lättare att förmedla. Jag lutar mej mot kundaliniyogan helt och fullt, men jag gör det med min egen approach – jag har min egen stil. För jag tror på yogans kraft, på de tekniker som blivit till för att vi ska klara av att leva här och nu. Och expandera i hela vår härlighet – vara människa.

Yoga är närvaro, hängivenhet och en inåtgående rörelse. Det är att lära känna sig själv. Det är att veckla ut sig själv – utvecklas! Det är att via den egna kroppens förutsättningar arbeta sig igenom lager av roller, masker och omkringligheter. Det är att andas djupt och innerligt. Det är att bli den man är född till. Det är att sträva mot sin fulla potential. Det är att blomma.

Annonser

21 reaktioner på ”inte bara asanas.

 1. Glad att du skriver om detta! <3 Och glad att jag började med yogan innan den hann bli "trendig" och att jag hann bli "gammal" innan de ytliga sidan fick fäste. Visst har jag också jämfört mig med andra, velat bli lika vig osv, men idag är det en annan visa. Så trist när fokus hamnat på de mindre viktiga bitarna. Men hurra för lärare som dig som lär ut det sanna. :-)
  Stor varm kram

 2. Konstigt nog har jag inte fått dessa frågor än. Kanske för att det fortfarande står mediyoga på schemat där jag undervisar. Jag har några som sitter på stol istället för korslagda ben i min klasser. Glad att de har vågat sig dit även om de inte än så länge kan sitta på golvet med rak rygg. Men jag hör att mina gymnast/tonårsdöttrar pratar mer om yogan som glassiga positioner.. Fast jag tänker att de behöver andningen och fokus mest av allt. Skönt att vi har kundaliniyogan att luta oss mot, den är så tillåtande. Kram

  • Det är inte så att jag blivit pepprad med dessa frågor precis nu, utan det är en generell tendens som blir allt tydligare. Så viktigt därför att vi vågar lyfta fram den yoga som bygger upp inifrån. Kram och Sat Nam!

 3. Jag tycker om att du skriver om det, våra röster behövs. För handen på hjärtat är det ju så att det är en hel del yogalärare som faktiskt är ganska dubbeltydiga i sin kommunikation. Man lägger upp ”glassiga” bilder på sig själv och så kompletterar man med några visdomsbord – det är paradoxernas tidevarv. Och visst kan det hänga ihop ibland text och bild, men vi fullkomligt sköljs över av detta.
  Jag får en del oroliga frågor av nybörjare och de frågorna gäller alla huvudstående, så ja Yogagirl och andra fenomen har bidragit på en mängd sätt till detta, just för att det inte finns så många ”motbilder”. Många dras med och vill också visa att de kan stå på huvudet minsann, i alla möjliga och omöjliga situationer. Allt från att ha huvudet i snön till att stå var som helst på huvudet. Kanske roligt, men inte direkt yogiskt i min värld. OBS, jag säger inte att Yogagirl är dålig, men en tjej som har 9 anställda för att resa runt jorden och undervisa i yoga, där hon visas på storbildsskärmar har lite med yoga att göra för mig. Sedan kan hon vara världens trevligaste person, men det förtar inte det hon bidrar till.
  Lite förvånad över att Malin Berghagen hade skrivit det du pinpointat, hon är för mig också annars en tjej som är vacker och som visar oerhört vackra yogabilder med lite ”typiska” asanas . Poserande.That’s it. Sällan djup. Skönt att se den sidan också. Köpte hennes första bok och blev oerhört besviken och har inte brytt mig om de andra böckerna. Finns säkert guldkorn där också, men inte min kopp te direkt.
  Till slut vill jag säga att min yoga är tillåtande, på det sättet att jag tar hänsyn till min dagsform och intention. Tycker det är lite synd när man måste påpeka vilka stilar som är mest tillåtande. Tror det handlar om läraren.

  • Annika, du är den som fått mej att förstå vikten av detta. Som bidragit till att jag i sanning rannsakat min yoga. Som satt ord på mycket jag själv grubblat på. Nu är jag mer än glad att vi blir allt fler som ”står emot flödet” – med det inte sagt, som du också lyfter fram, att vi dissar yogaformer till höger och vänster. Utan vi förespråkar det enkla och grundande.
   Kram!

 4. Yogan kom in i mitt liv för ett par sedan. Den kom för att stanna, trots att jag ibland både tvivlat på och struntat i den. Men vi kämpar på, min yoga och jag, på vårt alldeles speciella och egna vis. Glassigt är det dock inte. :)

 5. Ärligt talat tror jag att jag inte hade fått den inställningen till yogan om jag inte fått kontakt med er här på nätet. Annars hade jag också jämfört mig med yoga girl eller alla andra i flödet som står på händer i snygga outfits och säkerligen känt mig kass och ful. Nu känns det fantastiskt att kunna andas in och ut i sköna kläder, och all input kan bara segla förbi oftast. Fortsätt stå som motvikt, det behövs.

  • Säger detsamma! Hade jag inte börjat blogga i tiderna, hade jag inte hittat till den punkt jag är idag – eller åtminstone hade vägen varit än mer kringelkrokig och jag hade fortsatt pressa & stressa!
   Kram fina du!

 6. Det är verkligen tragiskt. :-(
  Jag försöker få människor jag känner att gå med på yogapass, men får ofta svar som: ”Nej, det går inte. Jag är så stel och kommer göra bort mig”.

  Men… det är ju precis just de människorna som behöver yogan mest. För att mjuka upp kroppen men FRAMFÖR ALLT, känna sig trygga i sig själva och lära sig att strunta i vad andra tycker. Landa i sig själva! :-(

  Kram M

 7. Ping: Den här ”hysterin” med tranor och huvudstående..? | Rund är också en form!

 8. Verkligen glad att du skriver om detta, jag ser överallt – överallt – bilder på h-u-f-v-u-d-s-t-å-e-n-d-e som det enda man gör när man yogar. Många förtvivlade kommentarer över att man inte klarar att stå på huvudet och därför är förtvivlad över att man inte klarar yoga. Samt bilder från ett års ”träning” tills man kan stå i någon saxad, omöjlig position. Det absolut enda jag verkligen undrar då är: ANDAS DU? människa lilla?

  För egen del gjorde jag ett av dina tips idag, la mig på rygg över ett bolster. Tänkte att jag ligger här och andas bara. Vips! så kom massor, massor med tårar. Inte farligt, det behövde tydligen ut. Enkelt, nära, nästan vackert.
  Restaurerar själen verkar det som. Inte en rörelse i sikte liksom.
  Sat nam på det, sister :)

 9. Och jag instämmer med Lotta, vars blogg jag tycker så mycket om, att ni fina bloggisar, Nina, Annika, har gett mig så mycket nytt syre och hjälpt mig genom så många kniviga frågor och vindlingar i tankegången, om livet, om yoga. Jag riktar blicken mot det som för mig känns sunt och nära. Acceptans om det som är för att också komma vidare.
  Kärlek <3

  • Det är så tidstypiskt detta prestationsinriktade och utåtriktade, men på ett plan känner jag ändå att det vänder… att det håller på att bildas en front, som vänder på klacken och återgår till det mjuka. Önskar bara att fler vågade, för det handlar ofta om det – våga icke-prestera.

   Tack till dej också för dina värmande ord och för att du alltid delar med dej!

   Restaurera själen ♥♥

   Ljus!

 10. Bokmärker det här för att kunna läsa om och om igen!

 11. Tack fina Nina för dessa ord:) jag känner att jag står och trampar lite där, har min kundaliniyoga som jag älskar och som är mitt hjärtas väg ;) men kan känna att jag vill mer, utforska fler yogastilar för lekfullhetens skull, att stå på händer ute i gräset en sommardag eller öva armbalanser mm ger mig tillbaka lekfullheten som jag hade som barn! Men det Får inte bli prestationladdat, för yogan handlar inte om att inta svåra positioner och vara vigast i stan! du gav mig en tankeställare med detta inlägg! Tack:)

  • Åh, jag har lekt massor. Mixat yogastilar. Allt möjligt. Och det finns ju inget fel i det! Däremot känner jag idag att när jag kundaliniyogar så gör jag det, för det ÄR min yoga. Däremellan gör jag vad jag vill, lyfter skivstång, försöker lära mej stå på händerna, slår knut på mej själv (I wish) osv. osv. Men jag sätter inte direkt någon benämning på det, jag bara gör det. Rörelseglädje helt enkelt.
   Så du, just do it! Du behöver inte placera det i något särskilt yogafack. Kram!

 12. Ping: Om den så kallade huvudståendehysterin | Lite Längre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s