kroppen, rörligheten och styrkan.

Är det inte intressant att jag blivit mer rörlig sedan jag började styrketräna och särskilt sedan jag började träna styrkelyft?! Visst, jag har yogaarbetet med i bakfickan, men det är först nu när jag helt släppt min vilja att bli mer rörlig som det börjat hända saker. Förstås.

Jag har ingen självklar vik här-funktion i höften. Tvärtom. Det ligger hårt jobb bakom min relativa rörlighet idag.

Likaså i min bröstrygg. Svankar oförlåtligt mycket om jag inte håller koll på mej själv – alltså jag tar ut ryggböjen i ländryggen och latar mej i övre delen av ryggen.

Med mycket coreträning och medvetet fokus på rörelseträning har jag hittat mer av min kropp. Det häftiga är att både se och känna skillnaden. Inte minst efter alla lyft jag samlat på mej senaste året. Det är som att vartefter jag sätter mer kg på hantlarna och stången, desto mer fogar kroppen sig. Desto djupare knäböjer den. Desto öppnare blir bröstkorgen. Desto stabilare känns min höft, men också… rörligare.

Spagat har till exempel varit skrattretande komplicerat för mej. Jag har inte varit i närheten. Inte ens lite. Förut. Idag kommer jag ner. Inte sådär det första jag gör på morgonen, men hyfsat uppvärmd.

Nu är inte spagat svaret på livets mening, men det är en trevlig upplevelse att fixa det som jag inte ens klarade som barn. Det är också, som sagt, intressant att styrkelyft faktiskt inte förvandlar en till kylskåp. Faktum är att i princip alla lyftare jag mött hittills, haft långt mer rörlig kropp än medeltalet. Jag märker också att de veckor jag sprungit mer gör mej stelare än vad ihärdigt nötande av marklyft och knäböj gör.

Återigen. Variation.
Använda kroppen på flera olika sätt. Belasta den jämt och med förstånd, men variera. Det är helt klart att variationen byggde denhär kroppen. Och nu när jag ser bitarna falla på plats så har jag lättare att se var det brister också och vad jag behöver jobba med. Tillika som det är grymt skönt att ha blivit kvitt en öm ländrygg, som fått ta mycket stryk genom åren. Slippa stickande stelhet i höftpartiet och kramp i baklåret för minsta lilla. Bättre passform på alla sätt, passar bättre i mej själv.

Kroppen kan. Sannerligen.

Annonser

13 reaktioner på ”kroppen, rörligheten och styrkan.

 1. Så intressant! Jag har ju märkt att de som löptränat länge och som yogar hos mig är stelare än de flesta andra. Om det nu beror på det, men de flesta säger det själva – att de sprungit sig stela. Men jag har ingen som lyfter tungt hos mig, vore spännande att se. Och det vore spännande att testa faktiskt! Kram och tack!

  • Jag blir absolut mer stel av att springa. Det märkte jag med en gång när jag började. Faktiskt så att jag ärligt inte tror att jag kunde springa så mycket som jag gör (relativt) om jag inte styrketränade så medvetet som jag gör. Min kropp har tydligen en sur och konservativ stelhets-gen – skönt att vara envis då, och vet hur det kan motarbetas :)
   Kramen!

 2. Häftigt! Jag tror att tyngdlyftning och styrketräning nu har en helt annan kroppsmedvetenhet än för 10 år sedan. Jag ser det hos min man och hans kollegor som tränar tungt, tungt, de är galet noga och medvetna om sina kroppar (inte utseendet utan funktionen ;-) ) . Jag märker det också själv nu när jag inte tränar så mycket styrka än, hur stel jag är och hur ont jag har, även om jag yogar varje dag. Coooooolt med spagat!! Kram!

  • Jag tror detsamma. Det är det positiva med att något ”farligt, grisigt och typ bara för utvalda” blivit mer folkligt – och att det är så i tiden att ta hand om sin kropp. Känner också när jag låter mej inspireras av bloggar, instagram etc. att allt mer fokus flyttar från utseendet till funktionen när det kommer till styrkelyft!
   Kram och extra värme till din kropp ♥

 3. Du måste vara rörlig för att kunna lyfts korrekt, att lyftarna skulle vara stela är verkligen en myt! Hur annars komma djupt ner i en knäböj liksom? Yoga och styrkelyft har massor av likheter tycker jag.

 4. Vad häftigt att du märker resultat. Som du säger; när man inte focerar, det är då det händer. Kroppen är inte dum…. :-)

  Och spagat?? Wow, grymt!! :-)
  Kram M

  • Tänk att det är så lätt att glömma, hela hela tiden – att det är först när man släpper taget om tankar, förestälningar och prestation så händer det. Skulle inte klicka en gång :)
   Fniss, får väl lägga upp bildbevis på spagaten (spagatet?) (märkligt ord) så det blir bekräftat!
   Kram!

 5. Det är alltså styrkelyft jag ska börja träna bums! Spagat here we come! Kram:-)

 6. Sedan jag började med kickboxningen och där kör vi så det slår gnistor, slagserier och sparkar där jag lägger mer kraft än jag trodde fanns plus styrketräning och core/bålstabilitet har gjort mig gladare och friskare i kroppen. Med det menar jag mina problem i bröstryggen, ständiga låsningar som kiropraktorn fick ordna. De är nu möjliga att ”bestämma” över eftersom jag håller upp mig mer med ny styrka. Ett bäcken som inte är felfritt, det hamnar snett av och till och gör ont, och en ländrygg som fortfarande är stel ibland men nu håller jag mig ”på plats” bättre. Det är inte lyft, men det är hård träning och först tänkte jag att det kanske inte kroppen håller för, men det har visat sig vara guld. Att jag också i grunden har en stark kropp och väldigt lätt för att bygga muskler är helt fantastiskt tycker jag. Ska lägga mer tid på styrketräning, gärna lite tyngre, för som du beskriver, det ger tillbaka.
  Kram!

  • Tror att det, dumt nog, ligger många kvinnor i fatet att de inte vågar träna tungt. Med tungt menar jag såklart inte hårt, alltid, jämt och allt :) Nej, du/ni vet nog hur jag menar. Men det har ju börjat vända och må så fortsätta!
   Låter galet roligt med kickboxningen, ävenom det inte lockar mej sådär spontant. Men bara detdär med att ge allt, järnet och samtidigt få utlopp för allt! Wow!
   kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s