hellre uppe i det blå.

Du vet. När du träffat någon eller fått uppleva en föreläsning, som kaboom:ar rakt in i hjärtat. När du varvat skratt, gråt och många känslor däremellan. När du blivit än mer fast besluten att ta tag i sådant som legat i träda. Så har jag haft det idag, som publik till två högkalibriga föreläsare, med temat Fokusera – nå dina drömmars mål.

20150321_10_01_04.jpg

Lars Losvik och Jonna JintonJuthbacka kulturcentrum. Som jag gillar dem. Mikaela i mitten är eldsjälen på kulturcentret, som dragit igång mycket braiga saker och som på något vis personifierar den österbottniska drivkraften. Me like.

20150321_11_45_16.jpg

Lars som på sin svensknorska gav oss verktyg, lust och vilja att ta tag i våra drömmar. Sprudlande, energisk och glad som få. Jag har inte hört honom förut, men hoppas att jag får göra det snart igen. Hade gärna haft en Lars vid köksbordet varje morgon, det hade liksom underlättat att bli coachad och peppad sådär över gröttallriken. Han väckte ytterligare lite jeflaranamma i mej! Och norskan, what’s up, den är överallt i mitt liv just nu. Han är dessutom hemma från Nordnorge dit helahalva min själ är på väg just nu. Får nog putsa glasögonen och haka av skygglapparna, da universe predikar våldsamt åt mej vad det verkar.

20150321_13_19_56.jpg

Jonna. Jonna! Jag har följt hennes blogg ända sen hon flyttade till Grundtjärn. Älvan, skogsälvan. En gammal, klok själ i en ung kropp. Hon är bara 25 år men har ändå gjort en längre resa än många av oss. Hon gör det som vi andra går omkring och drömmer om. Inte nödvändigtvis att flytta från storstan till en by på tio invånare, men den bildliga resan. Drömförverkligandet och ta-tag-i-sitt-liv-förverkligandet.

Hon berättade och hon visade både bilder och filmer. Jag satt mest och försökte hålla mej från att bryta ihop av rördhet. För hon berör så enormt. Så skör, men ändå så stark. Och hon väcker allt det som jag låter slumra i mej av rädsla, som jag trycker undan litegrann för att det inte är så enkelt att förverkliga. När någon som Jonna då delar med sig av mot- och medgångar, blir det väldigt påtagligt att ingen annan än jag själv kan ta detdär steget framåt mot det jag innerst inne vill. Väldigt, väldigt inspirerande, men också skrämmande.

En del av mej fortsätter hålla tillbaka och spjärna emot. Ett galet förnuft, som säger arma känslomänniska! Som tycker det är lite pinsamt att jag blir så inspirerad och engagerad, men samtidigt – varför inte. Så himla tråkigt att ta allt med jämnmod, inte tillåta (!) känslor och stämningar få rum. Gud, jag är hellre uppe i det blå med mina drömmar, än nere i geggan och slåss med andra surpellar, som bara väntar på sin pension eller att ‘om’ inte fanns.

Och när Jonna berättar om sin kärlek till naturen, sätter hela trumsetet igång inuti mej. För exakt det hon förmedlar, dit är jag på väg alltmer. Det obändliga behovet av närheten till skog, vatten och jordnära element. Livet blir så fattigt och tomt annars.

När jag kom hem var jag tvungen att gå ut. Satte mej i bilen och körde till en skog jag inte traskat i förut. Det var mer än svinkallt, men ljuset, solen, isen och träden gjorde sitt. Jag kunde landa, andas och sortera. Och ta beslut. Påbörja några nya steg framåt. Denhär veckan ska jag maila några mail jag grunnat på bra länge. Jag ska vika ihop en del av bokmanuset och börja skriva om – något jag tvekat inför, men som jag ändå vetat kommer bli nödvändigt. Och jag ska sluta tillåta andra att stå på min broms, det räcker nu.

Naturen, besluten, andetagen och jag. Tack som fan för idag!

20150321_16_43_09.jpg20150321_16_43_33.jpg20150321_17_11_57.jpg20150321_17_32_54.jpg20150321_17_34_25.jpg

Annonser

16 reaktioner på ”hellre uppe i det blå.

  1. Låter som en fantastisk föreläsning! Underbart när det är inspirerande människor som fångar en sådär!

    Kram M

  2. Låter helt enkelt fantastiskt ✨✨

  3. Tjoho vad härligt! Härligt när budskap går rakt in i hjärtat och man får kraft till förändring. Kram!!

    • Sådana här gånger är jag glad att jag är känslomänniska, för det ger det lilla extra när man verkligen kan leva sig in och med :)
      Kram!

  4. Lyssna på vad norskan försöker säga till dig, människa!! Funderar så varför man håller emot, är rädd? När det är ens enda liv det handlar om, egentligen borde man ju inte tveka en endaste gång. Just do it, bara. Men man är ju rädd för att våga. Även om var sak har sin tid och så, så ibland vet man ju bara när det är dags. Ska bli så spännande att så småningom kanske få läsa om vad det är du drömmer om, vart du tänker ta din riktning. Kram!

    • Just do it, ja! Tänk hur mycket onödigt förnuft vi använder. Som Å skriver så visst, det behövs, men vi är onödigt frikostiga med det. Sen känner jag att det oftast för min del handlar om att det inte går att göra hursomhelst när man har familj – hur gärna jag än sålde huset igår och flyttade till en stuga vid en fjord ;) Istället när jag de mindre drömmarna, med äventyr i sig. To be continued… :)
      Kram!

  5. Åh. Blev inspirerad sådär på avstånd. Satt själv i skolbänken i helgen vilket säkert inte var lika omvälvande men fint ändå. Och det där förnuftet alltså… sen är ofta bra att ha men inte gör den underverk inte. För magi behövs det mera obekväma tankar.

    • Tänkte faktiskt att oj, DU saknades oss där! Nästa gång hon kommer hoppas jag att skolbänken är upptagen av någon annan ;) För ja, hon inspirerade och det gjorde Losvik också, what a man, klok som en uggla och sprudlande, sprudlande!

  6. Åh vad fint du skrev om föreläsningen!! Blev rörd av att läsa dina ord! Tack för att du kom dit och lyssnade <3 Och tack för dina fina ord.

    Kram / Jonna

  7. Å det där låter som något jag skulle behöva. Följer också Jonna och ibland tänker jag att hon påminner om den tjugofemåring jag var en gång…hm…för ett tag sen. Härligt med peppning !!! Kramar

  8. Åhh härligt inspirerande inlägg, var ett tag sen jag var inne hos Jonna. Underbar drivkraft och att följa sin dröm. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s