damma av innanmätet varje dag.

DSCN0168

Vad är sadhana?
Sadhana är en daglig, andlig disciplin. Något du gör för ditt eget växandes skull. Det är som att tvätta och ta hand om sin själ, på samma sätt som du tvättar tänderna varje dag. Något du gör, för det ska göras.

I en allt mer sekulariserad vardag har också sadhanan fått stryka på foten. Se bara tillbaka några generationer då det var självklart att avsätta en stund varje dag för kontemplation och vila. I alla tider har det alltid funnits tid för det andliga i vardagen. Förutom idag. Det ska gå i hundratio innan vi ens klivit upp ur sängen. Inte undra på att människan börjar känna sig urlakad. Inte undra på att vårt sökande eskalerar.

Sadhana ger svar på mycket.

Svar och insikt om att det yttre sökandet får en allt mindre betydelse.

Jag förstod inte själv vikten av daglig disciplin först. Tänkte att det kan inte vara så viktigt att det prompt måste göras varje dag. Men det är viktigt. Provocerande viktigt. Därför sprattlade och stretade jag emot allt jag kunde, men gav mej inte. Trots allt.

I flera år har jag nu på olika sätt gjort min sadhana. Gjort något varje dag. I det lilla tagit hand om själens behov. Jo, för det är faktiskt så högtidligt. Men jag har tagit fast i det lilla, verkligen. Inte krävt några stordåd med timtal av yoga, meditation och mantrasång varje dag. Det är inte det, det handlar om – att göra allt, jämt och hela tiden. Utan istället plocka ut kärnan, damma av innanmätet och göra ett grundläggande arbete varje dag. Sedan broderar man ut hur mycket man vill när tid och engagemang finns. Som att en gång i veckan gå en ledd yogaklass eller se till att ”yoga fullt ut” hemma.

En mini-sadhana på ynka tre minuter kan vara:

 • en kortis meditation
 • pranayama, kanske så enkelt som djupa andetag eller eldandning
 • en enda position, tex. framåtböj eller kamelen

Att hängivet gå in för en enda grej. Stor eller liten spelar mindre roll. Men att ägna sig åt det andliga tandborstandet i tre minuter i 40, 90, 120 dagar eller fler är faktiskt överkomligt. Hur provocerande det än kan kännas. Som jag skrivit förut så är det den första tiden som är svårast, att komma förbi alla motstånd och allt tjabbel i tankesfären. Sen rullar det på. Och den känsla av beslutsamhet och inre ro, som småningom manifesteras är värd varje liten tre minutare. Varje.

*****
Ganesha, på bilden, symboliserar visdom och
hjälper till när vi behöver ta oss över hinder, som när det känns oöverstigligt att ens få till tre minuter djupa andetag… Om Gam Ganapataye Namaha.

Annonser

15 reaktioner på ”damma av innanmätet varje dag.

 1. TACK Nina !
  Du gjorde min dag, med dina rader här! Tar det med mig och lägger orden vid hjärtat.
  Kramar Elisabeth

 2. Amen och punkt. Kram yogasyster <3

 3. När man tänker på det som tandborstning så inser man ju att alla ju har de där tre minutrarna. Jag förstod absolut inte alls först varför de var så viktiga, men det är de ju. Jag har kört igång med min 40-dagars som jag skrev om och det uppstod genast en fråga (svara bara om du känner för det/har tid). Efter 8 av mina 11 minuter vaknade bebisen och jag var tvungen att avbryta (gissar att det kommer att hända många gånger under 40 dagar). Hur ska jag tänka då? Börja om? Good enough? Det är ju ganska frustrerande att bli avbruten, men så är ju livet ensam med spädis :-) Fredagskram!

  • Hej fina! Din sadhana är gjord trots avbrottet, det är inget du behöver fundera på eller tänka att inte är tillräckligt. Good enough sannerligen! Jag brukar förespråka att bara det att du har satt dej på yogamattan med intentionen att göra din sadhana så är du på väg – fast det kanske är en dag då du bara göra två minuter av tänkta elva. Särskilt i början när man precis börjat utforska vad en daglig sadhana är och vad det innebär att hålla ut i 40 dagar. Sedan när du börjar bli varm i kläderna och har yogat igenom ditt system ordentligt, så kan du pö om pö bli lite mera strikt – verkligen se till att 11 minuter är 11 minuter, så att säga.

   Du är precis där du ska vara, Lotta!
   Kram!

 4. Åh, du får det att låta så bra! Och jag VET ju att det är det!! :-)
  Jag behöver nog också ”övertala” mig själv att ta den där minuten eller ett par. Det är ju verkligen ingen tid, egentligen. Ändå skulle det göra så mycket.

  Kram M

 5. Tack! Även om jag vet allt du skriver så är det så bra att bli påmind, gärna om och om igen:-). Kram & Sat Nam

 6. Kärlek <3 och Tack!

 7. ”Andlig tandborstning”, det var ett bra uttryck. Dels säger det ju lite om vad det får för effekt inombords, och dels känns det så enkelt, ”bara gör det” liksom.

  Själv är jag en sån där som fortfarande tänker att ”jag måste ju yoga iallafall en kvart, annars är det ju inte lönt”. Men börjar mer och mer fatta att det kan räcka väldigt långt med bara en stilla stund om dagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s