längtan påbörjad.

mak

Nu har jag börjat längta. På riktigt. Om exakt fyra veckor åker vi till Kroatien. Med det börjar också min semester. Faktiskt känner jag att det börjar bli dags. Hade semester i juni ifjol och det är som om det är minst fem somrar sedan dess, hela mitt system är redo för att snart logga ut. Haft en del långhelger senaste tiden och för varje gång har det blivit allt trögare att återvända till jobbet.

Det är inte alla förunnat att ha semester och särskilt inte sådana där långa härligheter som jag har möjlighet till. Dryga sex veckor har jag fått knåpat ihop, resan inkluderad. Skäms nästan för att säga det högt i vissa sammanhang. Samtidigt är det något som jag unnar mej idag, ledighet framför pengar. För det är inte gratis att ha så lång semester, men jag ser det som en investering i mej själv och mitt välmående. Jag vill verkligen hinna komma till ro och hinna vara utomhus maximalt.

Marica skriver om vikten av att tagga ner inför semestern. Redan innan ledigheten börja rå om sig och fördjupa andetaget. Det har jag strävat efter i några år nu och skillnaden är anmärkningsvärd redan på första semesterdagen! Att inte gå i hundratio och försöka få världen färdig, utan istället se till att allt som kan planas ut får göra det i god tid. Komma ihåg för sin egen skull att det finns ett liv efter de lediga veckorna också och att man inte är oumbärlig, förlåt nu bara. Race:ar man i toppfart fram till semestern, så brukar vilan infinna sig först de allra sista (om ens då) lediga dagarna – ser man till att bromsa innan, finns tid och utrymme för både vila och energipåfyllning. Keep that in mind.

Kroatienresan är en av de första resor jag gör med familjen, som är såhär oplanerad. Det enda som är fixat är boendet (tack Homeaway) och en hyrbil som väntar på flygplatsen. Visst har jag läst på litegrann och har ändå velat åka till Kroatien i flera år redan, men minutprogrammet och UtflyktsGestapo ska lämna hemma! Det är en utmaning för mej, på ett plan, att släppa taget och inte behöva ha totalkoll på allt. Något har sannerligen hänt. Samtidigt har jag faktiskt inte haft ork nu i vår att fundera så mycket. Tror det bara gör gott. Ser framemot att ta det som det kommer. Pass, kreditkort och tandborste – check.

Annonser

19 reaktioner på ”längtan påbörjad.

 1. Å vad underbart! Älskar kroatien! Vilken del av landet åker ni till? (Antar att det är bestämt eftersom boendet är bokat….)

  • Makarska, eftersom det var min magkänsla genast Kroatien kom på tal :)
   Du anar inte vilken längt dina bilder nyligen därifrån satte igång!

   • Ååå, du kommer inte att ångra dig! Det är helt fantastiskt. Och känner ni er modiga så åk till Omis och testa zipline. DET är coolt på hög nivå (haha!).

    • Eh he heeee, tänkte never-aldrig-inte en chans!! när du skrev om ziplinen, men om du fixat det så kanske jag också skulle det….ehhhh?!! Hellre det än bungyjump, för DET kommer inte ske i detta livet! :D :D

 2. Åh, herrejisses vad härligt! Svårt att förstå att det faktiskt är sommar väldigt snart. När jag läser tänker jag att som lärare är det stört omöjligt att inte rejsa in i kaklet då allt kulminerar på skolavslutningen och att man får köpa läget, å andra sidan har man ju då längre ledighet… Gud vad härligt att ha det så där oplanerat, det brukar bli som allra bäst då!

  • Himla länge sedan vi rest hela familjen, så detta är efterlängtat, ävenom jag kan blir rejält matt också… bara tanken på att behöva packa och tänka och och och… :) Men så andas jag in, andas ut, och så tänker jag -pass, kreditkort, tandborste- för på den nivån tänker jag hålla det denhär gången (precis som en karl, haha)!

   Förstår helt klart att det är liiiite annorlunda för lärare, men då kanske ett sätt är att inte behöva få världen färdig utanför jobbet?! Som att prompt behöva tvätta varje fönster i maj eller kratta gården minutiöst. Liksom i det lilla vila utanför alla läraråtaganden. Du ser, jag ger mej inte ;)

   Kram på dej!

   • Aha, du tänker så! (Finns det ett liv utanför jobbet? :-) ) Ja, då är jag med, klart man ska tänka så!

    • + låta eleverna öva sin körsång till skolavslutningen på egen hand, medan du själv tassar ut ”bakom hörnet” och dricker kaffe i godan ro :P

 3. Jag har Kroatien på önskelistan. I sommar blir det Sverige istället och inget planerat här heller förutom båtresan på ditvägen. Jag som vanligtvis brukar ha allt planerat till punkt och pricka men nu är det mera ”tja, vi har ju tältet och trangia” Gulp…

  • Låter helt finemang med ert upplägg! Tänker kakkakaffe.com när jag hör det :) Blir säkert hur bra som helst.

   Jag tror det är viktigt för såna som dej och mej att verkligen ta oss i nackskinnet och skärpa till oss, åt andra hållet liksom. Släppa taget och låta saker bli som de blir. Vet inte hur ofta maken sagt när vi varit nånstans och jag har rusat framåt med ett specifikt mål i siktet, att jag missat så mycket på vägen. Inte sett den lilla brödaffären, inte sett den vackra trädgården etc. etc. Så jag beslöt för nåt år sedan att nu får det vara slut med det – nu ska jag gå mer i hans takt och se omkring mej mer. På alla sätt.
   Man lär så länge man lever ;)

 4. Åhh härligt med semester & då åker vi nästan samtidigt.. fast först in i kaklet som Lotta säger, ska bara rodda en 50-års fest & lite annat innan.. Kram

 5. Åh jag tycker mycket om Kroatien! Har varit där några gånger och i andra delar av det forna Jugoslavien. Allt har sin charm. Människorna, naturen men allra mest så är det havet för min del. Det är väldigt salt. Det är väldigt turkost och det är helt glasklart underbart!
  Jag planerar aldrig för resor vi gör, mer än att jag har lite koll på kartan och var vi egentligen befinner oss och lite pengar i portmonnän :) Resten löser sig. Det är det bästa sättet att resa på, har alltid gjort så, även när barnen var små och vi luffade runt. Det blir mer av upptäckarkänsla då tycker jag.

  • Havet! Bergen! Ja, det är till stor del naturens förtjänst att jag vill dit – och att jag vill på försommaren så det (förhoppningsvis) är rejält grönt ännu.

   Jag har planerat i alla tider. Med allt. I allt. Gör det fortfarande, men har vågat börja låta bli lite mer :) Kommer ändå inte ifrån att mycket har varit BRA att jag planerat, vi har sluppit strul och överraskningar. Men istället missar man ju sådant som kanske dyker upp då man hamnar utanför cirklarna. Hursom. För mej är det en stor sak att bara åka iväg, extra skönt att jag istället för att elda upp mej och blir stressad, vågar vila i att allt ordnar sig.
   Kram!

   • Jag förstår. Viktigt att planera ibland förstås men kommer inte ifrån att det bästa, mest oväntade hänt i det oplanerade i våra resor. Sen kan jag planera andra saker ganska mycket :)

 6. Jag tror att du har allt klart för en underbar resa! :) Med bil tar ni er dit ni vill och idéer dyker säkert upp väl på plats. Less is more kanske är en bra tanke, känna att dagarna är öppna, ostressade.
  Du är garanterat värd dina ljuvliga sex veckors semester.
  Varm kram till dig <3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s