det ekologiska.

eko

Länge sedan jag varit inne på det ekologiska. Mest för att jag inte tänker på det så mycket längre. Det är inget särskilt eller märkvärdigt. Jag väljer i princip alltid eko när jag handlar, eller åtminstone någon form av rättvisemärkt eller så rent och närproducerat som möjligt. Tycker inte att det är krångligt någonstans.

Jag får ibland uppfattningen att det skulle vara besvärligt att tänka och handla ekologiskt, men inte ens när jag själv blev medveten så tyckte jag det. Det är ju bara att hålla ögonen öppna i affären. Visst, faktum är att det ofta kostar en slant mer än det konventionella alternativet, men för vårt hushålls del så går det ut på detsamma – jag slängde mer mat förut, något som sker ytterst sällan idag. Jag är helt enkelt mer motiverad att använda upp det jag köpt hem.

Jag väljer också att handla i god tro. För även om det säkert finns humbug och elände bakom en del ekologisk märkning, så utgår jag från att jag gör ett bättre val. Ett bättre val både för egen del, för andra människors och för naturens del. Det är ett val jag gör och jag går inte längre in i diskussionen om den ekologiska, spanska paprikans nytta eller bullshit. Lite krasst – köp du den besprutade, hårdvaxade never ever vissnande plastpaprikan om du så vill, men låt mej köpa den som de facto både känns, smakar och på alla sätt för mej är en paprika och ingenting annat.

Sen är jag ingen fanatiker. Jag är medveten om att många E-ämnen, som listas i innehållsförteckningar, är helt naturliga ingredienser. Jag är också medveten om att allt är inte guld som glimmar, och att en del saker helt enkelt inte är bättre bara för att de är eko. Syvende og sist kommer man långt med att använda sitt sunda förnuft.

Hur det än är, så kan jag lugnt säga att efter tre år med i huvudsak ekologiskt på tallriken, huden och i städskåpet, så har jag märkt hälsoskillnader till det bättre i vår familj. Kanske inte helt lätt att rada upp i punkter, men rent generellt har vi bättre sömn, hud och hår på alla sätt. Vi har lugnare magar, särskilt min som i hela mitt liv varit upprorisk för minsta lilla, och jag vågar påstå bättre motståndskraft mot det mesta som går i gårdarna (peppar, peppar). Överlag en friskhetskänsla, som inte går att sätt ord på. En känsla av att vara renare och starkare. Helt enkelt.

Och sjuttsingen, vad mycket godare ekologiskt kaffe är!

Annonser

8 reaktioner på ”det ekologiska.

 1. Jag är med dig! Men hujedamig vad det kostar att äta bra och eko, det är nästan en klassfråga nuförtiden. Och så tänker jag ibland att ”alla handlar/äter/tänker väl så här” men det inser jag att inte alla gör. Men med små steg så, numera slutar en del affärer hos oss helt med vanliga besprutade bananer, yey!

  • Ändå tycker jag att prisskillnaden sakta men säkert minskar mellan eko och ”vanligt”, särskilt om jag jämför vad det kostade för tre år sen.

   Samma här, ibland väljer jag annat än eko och det är inget jag sover dåligt av ;) 80/20-tänket är finfint även här!

   Kram!

 2. Så skönt att det blivit både lättare att få tag i och billigare med eko! På min Ica kostar eko och vanliga bananer samma! Man kan undra vem som köper vanliga!

 3. Nickar instämmande. Det har faktiskt blivit så att om det inte finns ekologiskt alternativ eller är alldeles för dyrt, då låter jag bli. Man måste inte ha allt alltid. Det är också ok att låta bli tänker jag. Vad är livsviktigare än det vi stoppar i oss?

  • Samma tänk här. Och överlag ha lite koll på säsongsmat – sitter bättre i plånboken också att göra det :)

 4. Köper också så mycket eko som jag bara kan. Tacksam att vår lilla affär (konsum) har veckans ekovaror så då kan man bunkra. Bananer och mjölk, morötter, havregryn, mjöl mm köper jag alltid eko annars avstår jag. Resten tex tomater blir bara när det finns till ok priser annars kan man bli ruinerad med en ganska stor familj. Men kaffe har jag fuskat med, ska nog tänka om där. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s