det andliga jävlaranammat.

WP_20150823_18_00_53_Pro(2)

Att en mer djuplodande workshop eller yogaklass har stor effekt är nästan självklart, men det intressanta är på vilket sätt. Allt från det att Gurmukh tassade in i rummet förra söndagen och jag kände att jag är på exakt rätt plats, till den här stunden då jag ska försöka skriva något vettigt, så har jag haft en lite lätt knuten jävlaranamma-näve. För det var det hon väckte i mej, mest, jävlaranamma. Ett andligt sådant.

WP_20150823_21_11_06_Pro

Hon sade så många bra saker, jag kan inte lista allt. Jag minns inte heller allt, men i stunden då man sitter och lyssnar på någon som är riktigt, ritktigt klok så behöver man inte anteckna något, utan allt går in för lagring. Jag känner ingen stress längre över att inte föra anteckningar, faktum är att jag tar in mer om jag låter pennan ligga. Min övertygelse är att det som verkligen behöver sätta sig, gör det oavsett om det finns nedrafsat på ett papper, eller inte.

En lärare av Gurmukhs kaliber har en grace och ett space, som omfamnar allt och alla i rummet. No words needed. Jag har mött ett par tidigare och det är också de som gjort störst avtryck i mej. Efter en vinter och en vår då jag litegrann famlat omkring i min övertygelse, så var Gurmukh precis det jag behövde. Den gnutta osäkerhet, som kliat irriterat innanför skinnet är som bortblåst nu – därav den andligt knutna näven.

Jag kände beslutsamhet när jag bokade resan till Stockholm. Det var verkligen spikrakt. Och jag kände beslutsamhet när jag väl satt där i Stockholm Kundaliniyogacenters sal. När sedan Gurmukh tonade in oss i yogan så taket nästan lyfte, så var det som att jag inte var där, samtidigt som jag aldrig varit mer närvarande. Jag kände verkligen att yogan bar mej.

WP_20150823_21_11_58_Pro

Så säger hon om och om igen ”there’s no hate”, ”there’s no such thing like hate”, ”there is only fear”. Bara rädsla. Motsatsen till kärlek är inte hat, det är rädsla. Och fast jag vet det. Fast jag hört det tusen och en gånger förut. Så förstår jag kanske för första gången.

Det andra som klistrar sig fast är att; när vi går en lärarutbildning så går vi den för att bli vår egen lärare, inte för att lära andra. Det finns inget  l ä r a   a n d r a. Den enda person vi kan lära något är oss själva. Inga certifieringar i världen går upp emot den inre läraren.

Jag inser att just dessa två saker hänger så tight, så tight ihop.

Det är som att ställa sig framför den blankaste och bäst reflekterande spegeln i världen. Ser mej själv. I sanning ser mej själv. Hur jag fortsätter låta mej luras av känslor och tankar. Förminska. Förstora.

Och när jag får min lilla pratstund med Gurmukh, så är det första hon frågar om jag är yogalärare. Det andra om jag undervisar. Så tittar hon på mej, från topp till tå och rakt genom hjärtat på mej. ”Keep teaching, keep teaching. Sat Nam.

Att en mer djuplodande workshop eller yogaklass har stor effekt är nästan självklart, men det intressanta är på vilket sätt. Att se en klok lärare och medmänniska i ögonen och samtidigt känna kontakten ända in i mitten på hjärtat, då väjer man inte längre. För mej är det att andligen knyta min näve. Fortsätta våga gå dit jag är på väg, ävenom det innebär a gumpy road. Fortsätta undervisa – för det är när jag undervisar, som jag undervisar mej själv. Och när jag undervisar, så blir också min egen förbindelse inåt allt starkare. Förbindelsen inåt är samtidigt kärlek, på alla sätt och plan. Älska dej själv, ja där kom det igen. There’s no hate, bara samma gamla vanliga rädslor, som behöver ruskas om – ibland av en otroligt vacker lady från L.A., ibland i den egna stilla meditationen på rummet. Allt gör skillnad. Allt. Men gör din yoga, gör din meditation. Det finns inget annat som är viktigare.

WP_20150825_20_12_24_Pro

Annonser

9 reaktioner på ”det andliga jävlaranammat.

 1. Starkt 💛
  Det där spikraka, det är då det är helt rätt, det vill jag leva efter. Och det där med rädslan och hatet tar jag med mig till mitt privata grubbel just nu.
  Jättespännande att läsa om din upplevelse.

 2. Du är betydligt mer insatt i yogan, än vad jag är. Men jag blir ändå alldeles rörd när jag löser om dina upplevelser. Låter helt magiskt. 💛
  Kram M

 3. Det måste ha varit helt magiskt att få träffa denna kvinna! Jag suger åt mig vad jag läser och ibland är det väl så att det tar tid för en del saker att fastna, men så en dag klickar det till och i hjärtat vet man så väl vad allt innebär.
  Wahe Guru <3

 4. Åhh tack det där gick rakt in i hjärtat. Precis vad jag behövde höra en trött måndag då mina yogaklasser börjar imorgon. Kul att du var på Stockholms kundaliniyogacenter, en av lärarna där Annki var på vår helg och hade konsert och yogapass & lämnade stort avtryck. Kram

 5. Ping: våga låta människan bygga upplevelsen. | yoga ♥ löpning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s