en språngbräda inåt.

WP_20150902_20_43_28

Igårkväll gästspelade jag som yinyogalärare på Emmes retreat. En något kylslagen kväll, men yoga värmer alltid. Jag har sagt det förut, men säger det igen, det är något alldeles särskilt att köra ut till Emmes. En slingrande väg, som skär genom skog med höga träd. Framme vid retreatet åker axlarna ner och naturen tar hand om bråtet man släpat med sig. Det är som yoga i sig.

Det är väldigt sällan jag håller yinyogaklasser numera, oftast blir det bara på begäran, men jag gör det gärna. Min yinyoga. Mitt sätt att förmedla en yogaform, som för mej alltid varit en språngbräda inåt. Hade jag inte hittat yinyogan i tiderna hade jag högst antagligen fortsatt rusa framåt i hundratio, utan att förstå vad jag egentligen behöver. Den yinyoga jag själv gör idag och delar med mej av är en kombo av sas renlärig yin utan hjälpmedel, så som bolster, och restorativ yinyoga där man verkligen bullar upp med kuddar för att komma åt avslappning och återhämtning.

Yinyoga för mej är synonymt med att fastna i en bilkö eller stanna vid rödljus. Det går inte att börja backa eller plötsligt byta fil, inte heller kan jag kliva ut ur bilen och gå därifrån. Det är bara att gilla läget och då kan jag lika gärna andas medvetet och fånga in det tillfälliga stoppet. Precis som när jag ligger över mitt yogabolster i en restorativ framåtböj och känner hur det kryper i kroppen och huvudet är sprängfyllt av allt annat, som jag hellre gjorde. Gilla läget, andas och stanna kvar. Småningom slår det över till grönt igen.

Enda sättet att hitta ro är att skapa ro. Stå ut med sig själv och alla yttre attribut, som pockar på uppmärksamhet. Bida sin tid.

WP_20150902_20_43_57

Vackra, vackra Emmes.

Annonser

17 reaktioner på ”en språngbräda inåt.

 1. Vilken strålande beskrivning! Den ska jag lägga på minnet. Kanske mest i motsatt situation – när jag sitter fast nånstans och inte kan komma loss. Då ska jag tänka att jag bara yinyogar lite ;=)

 2. Vilken underbar beskrivning av yinyogan! För precis så, man måste stanna där och kan inte fly undan. Det är tufft emellanåt men ack så välgörande. Bästa meditationen enligt mig!
  Kram <3

  • Verkligen! Det var tack vare yinyogan, som jag vågade (!) börja meditera. Var ju mitt uppe i ashtangan, men kände mej obekväm i den, när jag snubblade över yinyogan och insåg att… just det, du ska stilla dej människa! :)
   Kram!

 3. Fin bild och fin beskrivning av Yin. Så lika våra vägar är.. Kram

 4. Vill mest tacka för en otroligt fin blogg! Som nybliven kundaliniyogalärare tittar jag ofta in här för inspiration <3

 5. Vad skönt och uppladdande det låter. Att koppla av för att få mer energi. 🌷

 6. Vilka vackra bilder Nina! Och jag vill ju komma till er och ut till Emmes. Helt enkelt måste det bli av någon gång!
  Jag har skrivit lite om yinyoga eftersom jag i höst går på en slags kombo av den och av restorativ yoga. Det är mycket bolster :)
  Det jag har förstått som du och andra beskriver är att ni äntligen hittade till lugnet via yinyogan och att de flesta som hyllar den, kommer från Ashtangan. Jag tror att det handlar mycket om vilken yoga man gjort innan. För mig känns inte yin som någon slags aha alls. Men kanske har jag inte hittat till det ”renläriga” :)
  Varm kram och trevlig helg!

  • Jag hoppas också att du snart är här hos oss och såklart ska du få se Emmes då ♥ Fortsätter hålla tummarna!

   Vi har alla våra språngbrädor och jag tycker det är fantastiskt att vi kan gå så olika vägar, men ändå ha så mycket gemensamt. Och när det gäller yogaformer, så hänger så många saker ihop – inte minst hur yogan viberar i en, om det är i samklang med hur man själv vibrerar. Och det att vi inte är stöpta i samma form och inte lever identiska liv, så självklart att vi möter an mot olika sorters yoga, lärare och traditioner. Ändå en gemensam kärna. Häftigt!
   Kram på dej och trevlig helg!

 7. Å underbara bilder bara!!! Så att man blir sugen på att åka dit. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s