morot vs ko

Nämnde häromdagen ”våga vägra kött” och känner att jag behöver skriva lite mer om det. Nu är jag inte vegetarian, mer flexitarian som det så snitsigt har döpts till. Däremot har jag byggt upp ett sorts obehag gentemot köttsvullandet, som inte sällan försiggår omkring en. Det ska liksom vara kött morgon, middag, kväll, som om maten inte räknas annars. Det gör mej lätt illamående att gå förbi butikernas köttdiskar faktiskt, alla dessa bitar och grejer i odefinerbara mariander, som inte kostar nånting. Jag har inte behövt se många dokumentärer om djurhållning för att skippa konventionellt kött nästan helt och hållet.

I perioder äter jag nästan bara grönt. Just nu är en sådan, eftersom min kropp tydligt har protesterat mot kött ett tag. De gånger jag äter kött så väljer jag ekologiskt. Köper i princip inte annat längre, inte till någon i familjen, förutom små undantag då jag verkligen försökt välja en produkt som är så ren och närproducerad som möjlig.

För det mesta när jag ska delta i någon middag numera, så beställer jag in vegetariskt. Särskilt om det enda som erbjuds på menyn är gris eller pepparbiff. Oftast blir man erbjuden något helt okej, andra gånger får man stilla sin hunger med en kinakålssallad. Inte roligt. Eller så väljer jag fisk, som jag tycker är så himla gott och inte riktigt hittat något sätt att klara mej utan.

Jag tror ju inte på det rigida. Det blir väldigt fyrkantigt om man låser in sig i en massa regler. Inte att förväxla med övertygelse och sann hängivenhet. För mej är det viktigt att matvardagen är enkel och god. Jag har superkoll på priser och vet nästan på cent:en hur vi ligger till i månadens matbudget, och kan därför med rak rygg säga att det inte är mycket dyrare att äta ekologiskt, schysst och närproducerat – inte om man tänker till lite. Med det inte sagt att jag aldrig skulle köpa en fryst pizza eller en icke-ekologisk ost, men det är helt fantastiskt hur intelligent och vardagsräddande 80/20-tanken är!

Utan att det blir ansträngt, kan jag helhjärtat säga att ju mer hängiven jag är i min yoga, desto tydligare pratar min kropp om vad den vill ha i matväg. I mina dippar och dalar, så bryr jag mej mycket mindre om vad jag har på fatet. Det drar liksom ner på medeltalet i allt. Huden, magen och måendet – allt påverkas. Så det jag skrev om att min sadhana just nu sitter som berget, ja, det märks på min tallrik också.

Hur tänker du kring mat?

Annonser

6 reaktioner på ”morot vs ko

 1. Jag tänker nog lite som du. Periodvis utesluter jag kött helt, ibland lite av varje och ibland mycket kött. Och precis som du skriver blir det mer slarv när svackorna dyker upp, eller när jag fastnar i ”ovanorna”.
  För stunden försöker jag hålla mig hyfsat till paleo. Det blir mycket omeletter med fetaost (även om nu inte det är paleo) och svamp när jag jobbar. Det är bra mat som jag står mig på (och naturligtvis eko). Kött blir det i lagom mängd och när jag äter hemma blir det alltid kravmärkt från gräsbetande djur. Fusk blir det också. Vissa dagar orkar vi inte laga mat hemma och jo, från tid till annan blir det täta besök på snabbmatskedjorna. Det är inget jag är stolt över, men så får det vara. Det viktiga för mig är att det mesta som äts är av god kvalitet.
  Stor kram <3

 2. Jag är övertygad vegetarian sedan 31 år tillbaka…därmed inte sagt att jag är gammal…hmmm… Har i omgångar testat att gå över till veganism men fixar inte riktigt det. Har ju liksom 3…förlåt! 4 (hunden inräknad) köttätare hemma. Sen är jag lite rädd för allt det där konstgjorda som man prackas på inom veganismen. Läser på innehållsförteckningar om saker som jag inte fattar. Så jag vet inte…Jag vill ju liksom också kunna ta till den frysta pizzan när de kniper…I bland kniper det ofta. Gillar inte precis att laga mat. Ändå står jag där vid spisen ofta. Jag vill ju så gärna att ungarna mina ska äta bra mat. Fast de fnyser. Oj, detta blev nog en rörig kommentar. Sorry! Kul att läsa om hur du tänker. Kramar

 3. Jag tror vi fungerar ganska lika du och jag. Det som är skönt för mig nu är att sedan jag minimerade kolhydraterna och tog in fettet på riktigt i min kost så är jag nästan aldrig hungrig. Jag äter helt enkelt mindre av allt. Jag använder mig också av periodisk fasta eftersom jag mår bra på det. Äter nästan aldrig frukost. Med det sagt så lever jag inte alltid så. Jag kör på med 80/20-tänket som du, tänk så fint det fungerar :) Som i helgen som var t ex, när vi kalasade hela tiden så är det klart att jag åt annat också. Något som vi känt av hemma är att vi inte mår optimalt på hela köttbitar eller hur jag ska uttrycka det. Vi äter vilt eller naturbeteskött när vi äter kött, men i dagsläget är det bara köttfärs som fungerar. Det andra har vi fått ont i magen av. Precis som jag får om jag äter socker. Äter mycket ägg, det optimala livsmedlet egentligen. Skaldjur tycker jag är lite läbbigt och fisk är sällan gott för mig och det är också en samvetsfråga, vilken fisk man ska köpa är en riktig djungel.
  Hos min ayurvediska läkare i Indien fick jag beskedet att jag kan äta i princip allt, helst dock inte rött kött, men jag har sådan förbränning att det mesta fungerar. Det känns fint :)
  Och som du är jag snar till det jag inte mår optimalt på, när jag inte har yogan väl förankrad.

 4. Jag har ju tre hemmavarande barn och det påverkar en del men jag har aldrig handlat så mycket eko som nu.Ost, mjölk, bananer, kaffe, kött ja det har helt plötsligt dykt upp ett större och överkomligt utbud. I like. Kram

 5. Jag försökte äta kött i somras men det gick inte så bra som jag hade tänkt. Eftersom vi mixade jobb och ledigt i en salig röra ville vi göra det så enkelt som möjligt och gjorde samma mat åt alla. Funkade inte alls. Så jag återgick till mitt gamla jag, inget rött kött eller broiler men nog allt annat. Har ett dröös med hemmagjorda zucchinibiffar i frysen som jag äter på när andra äter kött. Till pasta äter jag tonfisksås. När chix och maken äter korv äter jag sojakorv. Tycker själv det funkar hur bra som helst. Det gäller som alltid att planera matlistan och göra storkok då man står vid spisen. Har jag inget att äta snurrar jag ihop äggröra med spenat och diverse vegerester från kylskåp och äter en rågbrödssmörgås med. Och kanske en bärsmoothie till efterrätt. Enkelt, gott, billigt och mättande. Gäller dock att hålla koll på b12 nivån när man skippar köttet, tror faktiskt att mina humörsdippar kan bero på brist.

 6. Åh, tack för era långa, trevliga kommentarer!
  Som sagt, 80/20 är fenomenalt och väldigt livs- och matbejakande :)
  Kram på er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s