god doft på dej.

WP_20151007_07_44_30 (1)WP_20151007_07_44_43 (1)

Dofter. Väldoft. Lena, förnimbara. Dofter som väcker minnen. Dofter som får kroppen att reagera på olika sätt. Dofter med alldeles särskild energi.

Dofter som inte är parfym. Som inte kommer in i ett rum innan personen i fråga kliver över tröskeln. Som inte är naturliga nånstans. Som inte tar överhand och ger andnöd. Det är ett annat kapitel.

Jag hade inte yogat länge förrän jag insåg att min näsa vaknat till liv! Plötsligt framträdde dofter (och lukter) på ett nytt sätt. Ända sedan dess har jag haft en otroligt skarp näsa. Olidligt emellanåt om jag ska vara ärlig. Synnerligen trevligt vid en del tillfällen.

När jag först gången gick uppför trappan till Norrlands kundliniyogacenter i Umeå, för att börja min lärarutbildning, så möttes jag av den ljuvaste väldoft! Alla mina sinnen jublade lyriskt och det var som att komma hem. Just den doften var ett sammelsurium av rökelse, eteriska oljor, yogité och ayurvediska produkter, som gosade sig på försäljningshyllan och i behandlingsrummen. Ungefär samma doft har jag mött hos ayurvedaterapeuter och i andra holistiska sammanhang.

Rökelse klarar jag inte riktigt av själv. Har hunnit testa en del genom åren, både billigt krafs och kvalitetsvarianter. Lever dessutom med en astmatiker och det fungerar inte med rök på det sättet hemma hos oss. Ibland innan mina yogaklasser låter jag rökelse brinna en pytteliten stund för att sprida precis så mycket doft och stämning att det inte tar över. Sen är det beroende på utrymme förstås, en större lokal slukar röken på ett annat sätt, i ett litet rum blir det väldigt lätt för mycket. Jag använder mej hellre av eteriska oljor i vattenbad, det är mjukare för mej och det funkar hemma också. Doftljus går också nästan helt bort, finns några mildare vi prövat hemma som funkar, men oftast är det som att tända eld på en parfymflaska.

Eteriska oljor har jag handlat hem i parti och minut under många år, men aldrig riktigt fastnat för något specifikt märke eller så att säga hittat någon linje. Nu har jag det. Italienska Fiore d’Orientes Chakraoil-serie är absolut min linje. En doft för varje chakra, att endera massera in i chakraområdet eller dutta på handleden för att låta pulsen värma doften. Denna nyfunna kärlek gör att jag förväntansfullt sätter mej på min yogamatta varje morgon, bara för att få öppna flaskan och göra min yogastund än mer behaglig. Funkar också att låta några droppar blandas med en neutral olja, som du sedan masserar in dej i innan duschen eller istället för hudkräm efter duschen.

Dethär är också ett fint sätt att jobba med dina chakran. Särskilt om du vet med dej att du berörs och påverkas starkt av dofter. Det kan då vara ett sätt för dej att mer begripligt balansera upp och stärka dina chakran. För mej funkar tex. inte färger särskilt bra, inte ljud heller, däremot är dofter absolut min autostrada rakt in.

Och det är en njutning att ha hittat dofter, som varken är för starka eller så tydligt parfymerade att doftsinnet blir avtrubbat istället för upplyft.

Nej, detta är inte någonstans ett sponsrat inlägg. Bara pur delningsglädje. Är det så att du blir nyfiken på oljorna hittar du Fiore d’Orientes hemsida hur lätt som helst, eller så går du in på www.satnam.eu, varifrån jag själv beställer oljorna både åt mej själv och mina yogisar. 

Annonser

4 reaktioner på ”god doft på dej.

 1. Blir genast sugen att beställa. Har inte beställt från SatNam ännu men många av mina yogavänner gör det. Inte riktigt med i budgeten för den här månaden men tror alla mina julklappar (från mig själv) kan nog blir därifrån .. Kram

 2. Hm, det här är kanske något för mig? Jag gillar inte starka dofter, vill inte ha för tunga dofter heller, de oljor jag kommit i kontakt med har känts tunga, om du förstår hur jag menar? Jag är mer av en citrusmänniska, rent doftmässigt. Lätt, friskt och fräscht :)
  När det gäller rökelse så kan jag bara ha en, köper alltid min Nag Champa i Indien, den som säljs här hemma, doftar inte lika. Den är helt underbar tycker jag och alla astmatiker jag haft som elever men också hemma, kan tolerera den och blir inte dåliga av den. Den är helt gjord på örter och det finns inget syntetiskt eller starkt över den alls.
  Men olja för olika chakran, det tilltalar mig! Kanske ska testa. Kram och ha en fin helg!

  • Jag kan tycka en del oljor är som du säger för tunga, som om de kletar fast sig i näsan och aldrig vill gå in i huden. Men dessa chakraoljor känns flyktigt fina, utan att kunna förklara det bättre.
   Det är något med själva röken, som jag (och maken) inte rikitgt fixar, samma sak med brasrök och rök överlag – det är obehagligt i olika grad :)
   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s