rör dej. ta på dej. unna dej.

Jag vickar på tårna varje morgon. Jag roterar hand- och fotleder. Jag sträcker på mej och jag andas med vardera näsborre. Jag (tand)borstar tungan och hostar upp slem, som samlats vid tungslutet under natten. Varje vecka tar jag hand om mina fötter, ser om dem och ser till att de har det bra. Jag hjälper min hud att hållas elastisk med hjälp av torrborstning, oljemassage, kalla duschar och så lite syntetmaterial som möjligt. Jag masserar armhålorna, brösten och magen särskilt – det hör liksom till oljemassagen. Jag ser, känner och tar på min kropp. Det är inget konstigt. Det är ju min kropp.

Det syns inte utåt. Egentligen. Hur mycket jag tar hand om min kropp. För jag bryr mej mer om oljemassage och mjuka hälar, än om mina busiga, oplockade ögonbryn och om håret har exakt rätt färg. Jag menar inte att det är fel att bry sig om det yttre, men jag känner ibland att det är viktigare att spackla på yta än att ta hand om det som redan finns där. Där under.

Och att röra sin egen kropp. Ta i den. Se den. Massera och omhänderta. Att det känns fult, motbjudande och som om man inte var värd det! Jag ser alltför mycket av det.

Hur i all världen ska vi någonsin kunna hitta frid i det egna templet, om det enda vi lägger tid på är att gömma det? Bara leta efter fel och sen sätt att gömma dem. Jag har ju själv varit där, så jag vet exakt. Skämts för än det ena, än det andra. Inte förrän jag började behandla mej själv med större respekt vände det. Inte förrän jag insåg vikten av att ta hand om hela mej, inte bara under sommarhalvåret eller när jag visste nån eventuellt skulle se mej naken. Men herregud, det viktigaste är väl att man hedrar sin egen nakenhet, i vars sällskap man är dygnet runt. Det är väl för sin egen skull man sköter om sin hud, masserar och håller sig ren, fin och hel?! Eller?!

Ur den egna förnöjsamheten växer något större och skönare, som ringar på vattnet. Som att varje dag unna sig nackrullningar, tåspret och faktiskt röra alla leder i kroppen. Lyfta hjärtat i en ryggflex. Massera armhålorna och gynna lymfsystemet. Olja in sig med något lent, väldoftande. Känna på sina egna armbågar, massera dem! Tvätta öronen och nypa i dem, som den bästa zonterapi. Ja, det är nästan så jag vill utbrista ”är det för mycket begärt?”!

Det är din kropp. Ditt tempel! Du städar hellre hela huset än tar hand om dej själv. Varför?

Det är inte att vara egoistisk att ta hand om sin kropp. Unna sig hälsa. Omhänderta och ta i sig själv med de egna händerna. Ta ansvar för det egna välmåendet, inifrån ut. Ett skönt Santosha-skimmer är den vackraste make up:en.

Annonser

18 reaktioner på ”rör dej. ta på dej. unna dej.

 1. Åh nej, hur skulle det kunna vara egoistiskt att ta hand om sig? Det är ju som det ska. Sedan yogan och mina morgonritualer har smält samman så känner jag som du. En slags ta hand om-vördnad inför den här kroppen jag bor i, som varit med om så mycket och som ändå finns här. Varsamhet i vardagen, kan det bli vackrare?

  • Exakt så! Jag sörjer bara för alla dem som ”sliter och slänger” med sin kropp, som kastar sig in i duschen och knappt ser på sig själv. Önskar alla vågade ha en nära relation med sin kropp, helt enkelt. För det är inte vardagsmat för alla, långt ifrån.

 2. Nej men oj vad ni sprutar klokheter så här på söndagen allihop. Visst måste man ta hand om sin kropp. Då blir den ju glad ju. Och jag med den . Kramar

 3. Nu blir jag också sugen på att hitta en bra hudolja. Det är ju viktigt att ta hand om hela sig själv, för den kropp man har är ju den enda. Kram på dig för dina kloka ord.

  • Jamen såklart du ska ha en mysig olja, Yvonne!
   Tipsar gärna om mandeloljan, som är fantastisk och har en fin doft i sig själv. Sesaomoljan är också en favorit, men lite mer stickig i doft, pimpar den gärna med en god eterisk olja :)
   Lycka till och kram!

   • Mandeloljan låter perfekt ju. Men samtidigt är jag sugen på en doft med inslag av rosor, apelsin och ingefära/kryddnejlika. Jag vet inte om det går att få ihop, men just nu behöver jag något som både ger energi och samtidigt pysslar om mig=ger hjärnan en avslappnande signal.

   • Kan du tänka dig att ge några tips?

    • Googla Vata-olja och kolla vad en sådan innehåller/doftar. Det är ju Vata-årstid nu enligt ayurvedan och jag tycker den oljan kunde ligga i ton med vad du önskar just nu. Jag använder just nu Maharishi Ayurvedas Vata-olja och den är liksom mustigt citronellig. Lugnande och värmande.

 4. Spännande att du skriver om det som jag tänkt på¨(och tänkt skriva om ett tag). Skriver under på allt även om jag inte smörjer in hela kroppen så ofta just nu, mest fötterna.. Kram

  • Ja, det var något som kom till mej nu, när det suckas om ”ben som växer igen” och hälar som spricker sönder, om hud som blir fnasig och torr av allt duschande, men knappt något omhändertagande. Stress. Och att kroppen inte är perfekt. Yta. Den ständiga strävan mot något annat. Istället för att ta hand om det fina som redan finns!
   Kram!

 5. Gav mig själv en öronsnibbsmassage och det var så skönt, tack för påminnelsen! Och ska ge mig själv en oljemassage, det var ett tag sedan nu. Ska genast kolla in Vata-olja :) <3

 6. Hur menar du med syntetmaterial? Var hittar du bra kläder till rimligt pris o sådana man kan träna i, för de är väl syntet antar jag? Så svårt att bara hålla sig till bomull idag liksom! :-)

  • Jag är inte nitisk :) men jag köper bomull om det bara finns, ”billighetskedjorna” erbjuder ju allt oftare dessutom ‘organic cotton’ idag (sen får man ju se mellan fingrarna på hur sant det är, men jag tänker att det ändå är ett sätt att handla i god tro). Akryltröjor går helt bort idag, de är bara läbbiga och kalla att ha på sig :)

   Som du säger så är träningskläder ett annat kapitel, men när tex. kommer till underställ så satsar jag bara på merinoull idag, oslagbart!

   Det är inte de stora valen, tänker jag, utan det är när man står där i butiken och håller i nån tröja, så tänker man en extra gång om man dels verkligen behöver den och i vilket material är den. Inte värre än så :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s