meditation = tvättstuga.

Jag filar på ett särskilt inlägg, men det tar tid för jag vill få det rätt. Tills dess vill jag dela med mej av ett kort avsnitt från en klass med Yogi Bhajan (länk längst ner). Några minuter då han kort lyfter fram varför vi mediterar och vad det gör med oss. Han är som han är Mr Bhajan, men bara man ser förbi hans underfundigheter, så ser man vilken kaliber han besitter.

I kundaliniyogan betyder meditation sällan att vi bara sitter stilla med slutna ögon. Vi använder oss istället av blickfokus på olika sätt, mudras och mantran. Det är litegrann som att sätta den fysiska kroppen i arbete, så att det undermedvetna får arbeta i lugn och ro.

I meditationen städar vi vårt undermedvetna. Vi tar aktivt del och ansvar för oss själva helt enkelt. Vi sköter om oss, som en andlig tandborstning eller fönstertvätt, så vi kan se bättre. Förstå bättre.

Just i denhär videon säger Yogi Bhajan dessutom att när vi mediterar så drömmer vi mindre eller inte alls. Det finns liksom mindre för vårt undermedvetna att bearbeta, då vi istället tar hand om det i vaket tillstånd. Också därför som yogisar stiger upp tidigt, avbryter sömnen precis där morgondrömmandet kickar in, för att vara delaktiga och hjälpa det undermedvetna att göra sitt jobb. Vi vet ju hur hysteriska drömmar kan vara.

Faktum är att jag drömmer väldigt mycket mindre idag än jag tidigare gjorde. Det har förundrat mej från och till, varför liksom. Nu förstår jag ju varför. Det gör skillnad att meditera. Under de perioder jag drömmer mer så vet jag att det kanske är dags att se över min sadhana och inte minst meditationen. Mindre investering i min sadhana, ger mej ett livligare -och helt klart tröttsammare- nattliv. Rätt spännande.

Min läsplatta tillåter inte att jag bäddar in klippet, men du hittar det

här!

Annonser

4 reaktioner på ”meditation = tvättstuga.

  1. Att du skriver det här idag när jag har lyssnat på Yogi Bhajan klipp & även funderar på att jag har drömt så mycket på sistone, fniss.. Det har varit mycket nabhi kriya här & ingen meditation. Tack & bock! Kram

  2. Mr Iyengar säger samma sak. En yogi drömmer inte. För man är klar med all bearbetning av olika medvetandenivåer när man ska sova. Själv har jag drömt oerhört mycket i mitt liv, det har varit en nyckel till mig själv på sätt och vis. Men som du säger Nina, så drömmer jag otroligt sällan nuförtiden. Jag har saknat det på sätt och vis. När jag drömmer någon gång så är det också uteslutande om yoga :) Jag drömmer att jag gör vissa asanas. Den här ”tvättfasen” när man drömmer allt huller om buller inträffar väldigt sällan och det är så himla intressant det här. Nu lyssnade jag på Yogi Bahjan för första gången och jag slås av att jag känner igen sättet att resonera, eller undervisa, min lärare pratar på samma vis. Tycker inte man behöver se förbi hans underfundigheter, det är ren kunskap som uttrycks på det sättet, som jag ser det. Kram och tack för ett fint inlägg!

    • Spännande med yogadrömmar :) Jag har faktiskt nästan aldrig drömt om yoga, faktiskt. Vad säger det om mej, haha?!!

      Jamen precis med stora lärare, de har sitt eget språk. Mr Bhajan var rätt lågmäld i denhär videon, han kan vara allt annat också ;)

      Kram på dej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s