dag tre.

WP_20151030_15_34_51

 

Den stilla, tysta meditationen är både den lättaste och den svåraste. När jag sätter mej tillrätta på kudden så gör jag det för att inte röra mej alls under de tjugotvå minuter jag bestämt mej för att meditera. Det får klia bakom örat och benen får somna, men jag rör mej inte. Börjar jag justera mej eller tillåter mej att en gång krafsa bakom örat, så är stillheten rubbad och jag kommer garanterat klia mej flera gånger, och överallt. Jag kollar inte heller av min timer, för att se att den verkligen räknar ner, för då är mitt fokus ur spår.

Det enda jag gör är att sitta stilla. Jag rullar upp blicken mot tredje ögat under slutna ögonlock och går tillbaka dit om och om igen. För varje gång jag förirrat mej längs ett tankespår eller kommer på mej själv med att ha svävat iväg nånstans, så styr jag min inre blick och mitt fokus tillbaka.

Jag går inte in för att ”försöka att inte tänka”. Det är lönlöst. Då blir jag bara frustrerad på mina tillkortakommanden och min stund blir bara en enda lång kamp. Istället låter jag allt få vara precis som det är.

Nu såhär på dag tre så är det rätt såsigt. Såklart. Femtielvatriljoner tankar slåss om min uppmärksamhet. Jag kan inte så mycket åt det. Det enda jag vet är att det kommer lägga sig efterhand. Jag styr mej envist tillbaka till tredje ögat. Behövs det så följer jag mina andetag en stund också, men det är inte det primära. Det är ingen andningsmeditation jag vill göra. Jag vill bara sitta stilla och vänta in både mej själv, och allt det som är tänkt ska komma till mej under denhär tiden.

I kundaliniyogan mediterar vi inte såhär rent generellt. Vi stannar upp i stilla vila och kontemplation i våra kriyor och efter våra meditationer, som ofta har ett specifikt syfte, men sällan är det uttalat att vi ”bara mediterar tyst och stilla”. Ändå är det såklart inget fel att ha en tyst meditation som sin sadhana.

För mej har just den tysta meditationen många gånger varit avgörande. I allt det energiska och ganska fysiska som är jag, är det lätt hänt att jag susar iväg och blir splittrad. Jag behöver det totala avbrottet och det gör sig bäst tidigt på morgonen innan dagen hunnit börja rycka i mej. I de perioder jag suttit på dethär sättet har många svar utkristalliserats och en del större vägval, som jag våndats över, har plötsligt blivit självklara. Bara för att jag suttit stilla en stund varje dag.

Så ävenom det är lite bergochdalbana över de första dagarna, så kokas det småningom ner till att bara vara rörigt kanske de första minuterna till att det slutligen blir som att trycka på en knapp. En meditationsknapp. Tänder ljuset, sätter mej tillrätta på kudden och så är jag i meditationen. Naturligtvis inte alla dagar, men faktum är att ju mer vi mediterar, desto närmare stillheten kommer vi och desto lättare blir det att landa i sitt eget ingenmansland.

Sat Nam.

Annonser

12 reaktioner på ”dag tre.

 1. Det här inlägget fick mig att bara vilja gå hem till en stunds egen stillhet. Så fin beskrivning.

 2. Så fint och så sant. Men svårt. Att bara sitta stilla kan vara tufft nog. Jag brukar tänka på det när vi har våra lektioner med Z och de kan bli 2-3 timmar långa. Han byter inte position en enda gång, han sitter rak och avspänd. Och när han sitter så, då behöver vi också göra det. Idag kan jag nog sitta en timme utan att byta position eller klia mig någonstans, eller dra i tröjan. Men det kostar på. Jag brukar sitta 10-15 minuter på morgonen och jag sitter som du. Rak och mjuk och rör mig inte. Nu blev jag lite mer peppad, ska verkligen sätta en timer också (heeeelt emot hur jag jobbar :) ) Kram kram

  • Det kostar absolut på! Samtidigt brukar jag vända det till att ju mer jag är i det i jobbiga på yogamattan, desto bättre klarar jag av det jobbiga utanför den. Såklart inte så att man går sönder nånstans :) men vi har ju en tendens att smita undan genast det kniper lite nånstans. Och rent praktiskt att bulla upp och se till man har stöd när man sitter i början -jag har det fortfarande- så att kroppen hinner stärkas och balanseras upp.

   Jag fick nästan utslag av timer-eländet när jag började med KY, herregud hålla på och fippla med en sån :D Men idag är det så skönt! Jag kan fullständigt slappna av i det jag gör för jag vet att det plingar till när det är klart. Och särskilt när jag mediterar, faktum är att jag knappast försover mej (pepparpeppar!) en morgon, men jag skulle faktiskt kunna meditera för länge så jag kommer för sent. Sitter jag i meditation längre än tio, femton minuter så försvinner oftast tiden och jag har svårt att bedöma när jag ska avsluta – jag vill inte ha den stressen och särskilt inte när jag har minutprogram på morgnarna för att komma i tid till jobb. Den moderna yogin, haha.

   Kram på dej!

   • Tack. Jag ska testa med timer. Jag känner mig aldrig stressad, vad jag vet om, när det gäller tiden. Men man vet ju aldrig! Kram kram

    • Jag har ingen stress när jag är ledig, men det är på morgnarna innan jobb som jag känner att jag behöver ha koll & timer för att slippa kolla av klockan hela tiden. Jag har mitt yogafönster och det är mellan vissa klockslag, annars fallerar resten av min morgon och jag kommer till jobb med andan i halsen :)
     ♥♥

 3. Tack <3
  Vet du, jag ska prova, ge mig själv chansen. Kram.

 4. 22 minuter…? Förstår att du inte är ute efter att imponera, men jag kan inte låta bli att bli det… ;-)

  Om man börjar meditera (sitta heeelt stilla) kan man börja med typ 3 eller 5 minuter…?

  • Absolut, du kan börja med 3 eller 4½ minuter, eller vad du vill. Jag började själv så. Börja i det lilla ♥
   Kram och go for it! :)

 5. Härligt med din meditation. Jag har för mig att mina lärare har pratat om tyst meditation under utbildningen men minnet är bra men kort. Låter iaf som det är välgörande och utmanande. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s