jag, titthålen och novasure.

image

It’s done och jag är så lättad att det inte är klokt!

Ända sen kejsarsnittet för snart sexton år sedan har min mens krånglat. Jag har dragits med mängder inte av denna värld. Haft ont. Mellanblött. Jämt varit på min vakt. Samtidigt som jag varit jäkla stark – och envis. Lyckats acceptera på ett plan. Hållit ut. Levt max mellan perioderna. Not so much däremellan. Inte berättat åt så många. Liksom förträngt för att orka.

Bestämde mej för att efter jag fyllt fyrtio ska jag ha hjälp, om det så betyder att de måste plocka ut hela paketet. Men så googlade (!) jag plötsligt fram NovaSure. Varför vet sjukvården så lite om detta? Åtminstone här hos mej har många varit levande frågetecken. Varför får inte kvinnor, som är klara med barn, information om att hjälp finns för att slippa lidande?

Det har varit småtufft sen några månader, sen jag var på mitt inledande samtal om ingreppet. Dels varit redo, dels fajtats med faktum att jag kommer göra ett oåterkalleligt ingrepp i min kropp. Men för varje mens, som sänkt mej, så har jag hoppats det ska vara den sista.

Igår steg jag så upp vid fem. Drack en kopp té, som jag var tillåten att göra, och yogade. Lite över sju var jag inskriven på dagkirurgiska. Och jag var kolugn. Lågt blodtryck och puls på strax över sextio. Andades med magen, iklädd säckig rosa sjukhustrasa, i väntrummet. Rullades in på OP och var bara lugn. Mumlade tyst för mej själv Ad Guray Nameh, Jugad Guray Nameh, Sat Guray Nameh, Siri Guru Dev Nameh tills jag slocknade. En gång yogi, alltid yogi.

Efteråt var jag såklart groggy. Yr och hade ont. Sammandragningar och känsla av krampande mensvärk är vanligt efteråt. Fick dessutom veta att jag varit under narkos i över en timme, då inte allt lyckades nedre vägen, utan titthål via naveln behövdes. Tog flera timmar innan jag fick tuggat i mej nåt och klarade inte av att sitta eller vara upprätt. Blek och svimmig.

Fick ändå åka hem efter dyra betygelser från maken att han har koll på mej. Han har utbildning inom första delvård och betydligt mer stabil i sjukhusförhållanden än vad jag är, som inte fixar att se på när någon sticker nålar i mej.

Kämpade med gasfylld buk igårkväll. Hej titthålsefterdyningar! Känner av det lite idag ännu, men det mesta har nog hittat ut. Nånstans. Är mest öm och vill gå dubbelvikt. Knaprar snällt vita piller, som jag ordinerats och vet nog av när det börjar bli dags för ny dos.

Mest lättad är jag över att inga störtblödningar uppstått eller andra komplikationer. Och så glad att vara ute på andra sidan. Alltid värst innan beslut är taget och innan allt är i lås. Om några månader vet jag resultatet mer definitivt, men jag tänker positivt att det ska hjälpa och att min kropp anpassar sig efter dessa nya förutsättningar. Nu vilar jag – både kroppen och huvudet.

Annonser

13 reaktioner på ”jag, titthålen och novasure.

 1. När jag läser hur länge du haft krångel med mensen så tänker jag, herregud så tålig du varit, så tåliga vi kvinnor är! Och som du säger, idag får man vara påläst, sjukvården har inte så djupa kunskaper om allt. De vet liksom lite om mycket, om du förstår hur jag menar? Så glad för din skull att du hittat det här, att det är gjort och att du hade mantrat med dig in i sövningen 🙏🏻 Skönt också att ha en personlig vårdare på hemmaplan ;) Nu önskar jag dig kramplösa dagar och mycket återhämtande vila. Kram syster! Du är stark på många plan ❤️️

 2. Tänker som Annika varför ska allt vara så tabubelagt gällande kvinnokroppen och varför får vi inte hjälp. Kanske för att vi är för tåliga och inte säger ifrån eller att de inte tar oss på allvar, hemska tanke. Så bra att du skriver om det här och då kan säkert fler läsa och få hjälp.
  Massor med helande energi skickar jag nu och hoppas att du snabbt är tillbaka till ditt starka och energifyllda♥ Kram

 3. Härligt att din man kan ta hand om dig! Massvis med vilo- och lyckokramar!
  <3

 4. Jag är som du; riktigt obekväm i sjukhusmiljöer….
  Vad skönt att det gick bra, vännen! ❤️️ Kramar!

 5. ♥ hjärtevärme till er alla ♥

 6. Ping: tunghuvud, oro och grönska. | yoga ♥ löpning

 7. Ping: hanteras varsamt. | yoga ♥ löpning

 8. Ping: jag är klar med dej, 2016. | yoga ♥ löpning

 9. Hur har det gått efter NovaSure? Funderar verkligen på att göra ett sånt ingrepp.

  • Det har gått över förväntan! Redan ett par månader efter ingreppet vågade jag pusta ut och tro på att det lyckades som det skulle. Från att ha haft, de senaste åren, tilltagande kramper och blödningar inte av denna värld (en vecka i taget, minst), så har jag idag inte blödning överhuvudtaget. Eller. Det går inte att kalla det blödning, det skvätter lite en (1 !!!) dag och sen är det klart. Kramper vet jag inte av, bara lite småknip. Så otroligt!

   Så ja, jag kan varmt rekommendera, men tillägger att jag ju är en av de lucky ones, för det är ju inte 100% garanti att det lyckas. Men helt klart värt ett försök om allt annat är prövat, man är klar med barn och verkligen är less på de begränsningar ett menshelvete för med sig.

 10. Ping: listlust och andra tankar. | yoga ♥ löpning

 11. Hej! Blev tipsad av en gemensam bekant att du har gjort en Novasurebehandling. Skulle gärna vilja veta mera om var du gjorde behandlingen och vad den kostade? Har aldrig hört talas om den ens och det känns som något jag precis behöver. Redan steriliserad sedan 7 år tillbaka och dör mensdöden varje gång med extrema kramper och en massa andra biverkningar. Skriver min mail nedan så du kan skriva till mig direkt om du vill. Tack för inspirationen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s