extremt fredagsflum.

Lediga fredagar i augusti är som en mjuk filt kring frusna fötter. Minuset är att femdagarsveckorna, som sköljer in i september, kommer kännas som en toppbestigning av valbart fjäll. Men nu är nu och ännu är det några långhelger kvar.

En del av mej fajtas fortsättningsvis med att inte alltid carpe diemma ihjäl alla lediga dagar. Inte knöka in femtielva saker bara för att ta tillvara varje minut. Gamla tankemonster, som härstammar från åren i ekorrhjulet. Glad att jag numera oftast får syn på dem innan de hinner äta upp mej.

Det är litegrann som med allt man borde. Eller. Allt som kommer i ens väg och som säkert är hur intressant och bra som helst, men som man inte behöver. Som man helt enkelt inte har behov av att processa eller lägga sig i just nu.

Som alla tusentals tips vi matas med varje dag. Jamen, det tar bara tre minuter att smörja in sig med denhär oljan. Och bara tre minuters ryggflex om dagen. Fem korta minuter så har du mixat ihop den gröna smoothien. Sju upphopp medan du steker frukostägget… Allt vi matas med och i svaga ögonblick får oss att känna värdelöshet då vi inte ens fixar tre minuter.

Som när flera undrat varför jag inte börjar med triathlon. Eller ens mtb-cykling. Eller ställer upp i en bänkpresstävling. Och hur jag snurrar in mej i förklaringar om att jag ju varken gillar att simma, cykla eller tävla överhuvudtaget – när det enkla svaret kort och gott är; jag är inte intresserad. Punkt.

I svajiga ögonblick kan allt detta bli större än vad det egentligen är. Att man borde gå så himla all in i allt att man inte ens orkar börja. Som med träning. Eller för all del yoga. Man behöver inte veta allt innan man börjar. Ingen börjar en språkkurs och tror att man måste kunna prata flytande första kurskvällen. Lika lite som man måste veta hur en knäböj med skivstång går till eller att man måste veta skulderbladens exakta placering i hunden, innan man ens försökt.

Jag flummar hejvilt. Jag gör. Just do it. Jag freestylar, testar, misslyckas och gör om. Tycker det är roligare och mer intressant än att allt sitter som ett smäck från dag ett. Tröttnar genast på besserwissers, som med glödgande ögon påpekar detaljer och vikten av exakthet. Tröttnar strax om det inte finns utrymme för egna erfarenheter – ”gör såhär, annars blir det fel”. Då lägger jag ner – för något av det viktigaste jag vet är att plocka ner kunskap i sin egen kropp, inte bara blint luta sig mot andras sanningar. För att förtydliga så handlar det inte om att negligera råd och kunskap, det är något helt annat, men att bli påtrampad och överkörd är inte rätt sätt att lära sig något på.

Vart vill jag komma. Jag vet inte. Kanske landa i nånsorts ödmjukhet inför det inte helt perfekta. Att saker blir som de blir ibland. Att vi inte måste veta allt, vara intresserade av allt och absolut inte behöver anamma allt som ramlar över oss. Att allt är föränderligt. Att ena dagen vill vi något för brinnkära livet, nästa dag not so much. Att det alltid finns en början med allt och att det inte är skämmigt nånstans att vara fumlig i begynnelsen. Och acceptera att allt inte ryms in i huvudet. Vi måste inte veta allt, inte ens om våra hjärtesaker. Det är okej att inte veta. Förstå. Greppa.

Det är okej att inte carpe diemma jämt och att inte smörja in sig med olja medan man steker ägg och gör upphopp. Helt okej.

Annonser

7 reaktioner på ”extremt fredagsflum.

 1. Å så härligt att höra det som jag själv tänker. Har fått så många av de där; ”det tar bara fem minuter”, att jag nästan spyr. Allra värst var det när jag var sjuk och helst ville ligga under en filt. Vissa yogalärare kör med de där fem eller tio minuterna så att tänker att om jag lägger samma alla skulle jag typ aldrig hinna gå ut med hunden.😍😉 Kramar

  • Jajösses, man får vara rak i ryggen välja sina ”fem minuter”, inte gå på alla som slängs i famnen på en!
   Hihi, det fnissas i kundalinikretsar åt Yogi Bhajan, som ofta sade do this, do that, it only takes a minute… ”lydde” man alla råd skulle man inte ha tid att leva :D
   Kram!

 2. Ha ha, här som jag jobbar och gör tåhävningar samtidigt:). Good enough och live och let live genomsyrar dig och det gillar jag

  • Haha, fniss! Jamen, nog gör jag så ibland jag med. Men det är när alla måsten och effektivitet får slagsida, som man får tänka om!
   Kram ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s