men jag sitter kvar.

Såhär på dag sjutton av min meditation börjar jag känna igen mej själv. Med perspektiv ser jag ju att sommaren var väldigt såsig och det är så tydligt att det enda som fungerar till hundra procent är en stadig sadhana. Det går inte att leva på gamla meriter.

Jag trillar i min egen grop. Med jämna mellanrum. Det kan handla om motstånd eller någon sorts nonchalans, kanske till och med arrogans ibland. Att jag inte behöver yoga eller meditera fysiskt och uttalat varje dag. Att jag ändå yogar. Har det i mej. Kan leva på energi, som jag lagrat.

Nej. Det fungerar inte riktigt så. Tomma undanflykter. Lathet. Dumhet. Gentemot mej själv.

Visst. Det finns dagar, perioder, då det går finfint att vara oyogad. Då meditationen kan vara att titta ut över ett hav eller in i en eld, men nog vet jag alltid -alltid- att det egentligen är fråga om något annat. En liten flykt från mej själv. Barnsliga katt och råtta-lekar. Inbillningar om jag är trött, behöver vila, inte behöver detta. Klarar mej själv. Men nej, jag gör inte det. Faktiskt inte. Men jag måste själv komma till den punkt då jag krasst inser att det handlar om vilja och ork. Jag orkar nog hålla en solid sadhana. Om jag bara vill.

Jag orkar verkligen stiga upp på morgnarna och ha mina yogiska ritualer. Jag orkar sannerligen genomleva mina energigivande och godmorgon-rörelser och jag har ingen orsak att smita undan mina elva minuter av meditation och pranayam. Elva fjuttiga minuter. Livskvalitetsuppehållande elva minuter.

Jag för en liten kamp med mej själv. Suckar. Rättar till sittställning en extra gång. Rullar med axlarna. Men slutligen klickar jag igång timern och placerar min mudra framför bröstkorgen och börjar andas. Får lite ångest varje gång det är dags att hålla andan ute – jag har alltid haft obehag för det. Ibland blir jag så arg! Förbannadehelvetesjävlaskithelvete! Sitta här och hålla andan ute, när jag är en fri människa som har rätt att andas när jag vill, men jag sitter kvar. Andas in igen och håller andan där istället. Det är inte lika svårt, men fajtas med tankarna som hela tiden vill påminna mej om att snart andas du ut och så måste du hålla andetaget ute igen. Försöker få mej att ge upp. Men jag sitter kvar. Tänker. Inte. Avbryta.

Det låter så simpelt, men det är allt annat än det. Under de elva minuterna händer hela mitt liv. Just då. Detta är en av de meditationer som verkligen sätter mej på plats. Jag kan verkligen inte vara någon annanstans. Hela jag går åt att andas och deala med hållandet och rytmen. Och allt det som händer däremellan, ja, det har jag inte riktigt fått grepp om ännu. Men det är helt klart en ohmygod-meditation.

Annonser

9 reaktioner på ”men jag sitter kvar.

 1. Jag har mailat dig. Har du sett det eller har jag fel adress…?
  Viveca

 2. Tack, det här behövde jag läsa. Är expert på att skjuta upp mötet med mig själv i perioder då jag vet att det kommer gnissla och smärta. Men belöningen kommer snabbt. Det vet jag ju.

 3. ”Under de elva minuterna händer hela mitt liv.” Amen syster. Känner igen allt du skriver, med en liten invändning. Om kroppen skriker nej i yogan då slutar jag eller låter bli. När sinnet skriker nej så är det bara att ignorera. För mig är det så. Nu gör ju inte jag den typen av meditationer som du gör men jag känner igen utifrån min egen yoga. Namaste🙏🏻

  • Japp! på det du säger om kroppen för min del också. Det finns dagar då allt bara är stopp i kroppen, kan vara sjukdom, kan vara något annat, men då backar man och går andra vägar i sin sadhana. Absolut.
   Kram och Sat Nam!

 4. Läser ikapp efter att varit på kurs och har slut på internet hemma (livet på landet..). Ler lite för jag har alltid en bild av att du är uppe med tuppen & gör din sadhana no matter what.. Men vi är människor som vacklar ibland och jag tror att det är bra att ibland hålla upp och se skillnaden mellan då vi yogar och inte. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s