mitt mänskliga avtryck.

Jag får verkligen ta mej i kragen för att få något skrivet överhuvudtaget nu. Verkar det som. Men nu har jag hela soffan för mej själv, jag har varma fötter (!) och är sådär genomyogad man bara kan vara efter fem timmar i sträck på yogamattan.

Fem timmar.

För ett par år sedan skrev jag om Inderjit Kaur Khalsa. Idag deltog jag i en workshop med henne. Jag hade väntat rätt mycket på idag. På att få bli vägledd. Sedd. Omhändertagen.

Och jag blev både vägledd, sedd och omhändertagen.

Yogi Bhajan finns inte längre bland oss i sin fysiska form. Han dog i oktober 2004. Inderjit hann gå hans sista utbildning, bara någon vecka innan han gick bort. När hon berättar om det sträcker jag på ryggen och känner hur något sveper förbi inuti mej. Ett stråk av ödmjuk respekt och inte minst tacksamhet. Jag har haft möjligheten att träffa och yoga för flera av Yogi Bhajans elever och det är något extra. Det är det.

Jag förstod inte riktigt till en början vad som menades med The Golden Chain, men ju mer jag dyker in i kundaliniyogan desto tydligare blir det vad det är frågan om. Vi har inte längre vår vägledare på plats, men han undervisar ändå. Vill du förstå vad jag pratar om, så gå in och läs här – en väldigt klar sammanfattning om vad från lärare till lärare handlar om.

img_20160904_203337.jpg

Inderjit är finskspråkig och finskan är också hennes undervisningsspråk, ävenom hon kan engelska väldigt bra efter många år i USA. För mej som svenskspråkig gör det ändå inget, jag förstår ju finska och yogan i sig är ett universiellt språk. Faktiskt.

Hursom. Det jag fick med mej idag gick bortom språk och hinkvis av Pranayam, asanas, mantra och meditation. Det var en reell upplevelse av Den gyllene kedjan. Hur yogan förbinder över tid och rum och fysisk närvaro. Det kan låta som hokuspokus och väcka skepsis, men det handlar inte om övernturligt mumbojumbo.

Det handlar om kunskapsarv och om förvaltandet av det. Hur tekniker lever vidare över tid. Hur vi lär oss av de lärare, som går före oss på yogastigen. Det är inte märkligare än så. Inte märkligare än att Inderjit förmedlar vidare det hon lärt av Yogi Bhajan och jag i min tur tar vid därefter.

För mej ligger den stora skillnaden i hur du förvaltar kunskapen. Är du sann. Delar du vidare det genuina eller tar du till hittepå och modifiering. Idag känner jag tydligt när jag sitter framför en (kundalini)yogalärare om kedjan är intakt. Jo, det är faktiskt så. Det har inget med personlighet eller approach att göra, utan kontakten med yogaarvet lyser genom alla lager och roller.

Det blev extra tydligt och viktigt idag, som en påminnelse, att jag ska fortsätta på den linje jag börjat rita för egen del. Det som jag hittat i yogan och som är yoga för mej. Jag anammar, följer och bugar inför Yogi Bhajans lära. Jag delar vidare, autentiskt och utan att sätta till, ta ifrån eller förändra. Att jag sen har mitt eget sätt har inget med kunskapen att göra, det är mitt högst personliga och mänskliga avtryck. Någon nickedocka är jag inte heller, det handlar inte om det – det handlar om respekt och omsorg om och inför teknikerna.

Så att jag sitter här med varma fötter (mina annars kallaste kroppsdelar) och med en sällsam öppenhet i bröstkorgen, känns som ett vackert betyg på att jag är hemma. Hemma i mej själv, yogan och min (kärleksfullt) förbannade plikt att dela vidare det som Yogi Bhajan gett oss. Sat Nam Wahe Guru.

 

Annonser

7 reaktioner på ”mitt mänskliga avtryck.

  1. Wahe guru! Kan bara hålla med & du är så fin på bilden. Kram♥

  2. Åh, så underbart det later! Och du beskriver det så fint.
    Och vem är det egentligen som har ett fint leende?? Underbar bild på dig!

  3. Ditt inlägg berörde mig verkligen och egentligen säger den där bilden på dig allt, det du utstrålar behöver egentligen inga ord vackra vän!

  4. VÄL SKRIVET syster. Kramar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s