det är inte så skönt jämt.

img_20160927_190512.jpg

Det är sällan jag tycker det är skönt att yoga.

Om man tänker att skönt är synonymt med mjukt, mysigt och härligt. Litegrann är bilden av yoga att det är skön stretch till mysig musik, mumsigt flow:iga rörelser, tända ljus och ja, en bubbla av förnöjsamhet. Då pratar man inte om min yoga, som visserligen kan vara allt detdär också, men som i synnerhet är tufft arbete. Rakt och ärligt. Det låter kanske hårt, men jag ser det som att i stunden när jag yogar och mediterar så investerar jag i något. Och detta något, som är skönt, är inte alltid yogan i sig. Jag investerar för det gör livet skönare.

Det är sällan jag tycker det är skönt att springa.

Visserligen händer det att jag glömmer tid och rum, när benen bara pallrar på och andetaget flödar utan att jag behöver anstränga mej. Det finns rundor och tillfällen i skogen då jag njuter vansinnigt och känner att jag kunde springa i oändlighet. Men att det i sig skulle vara skönt att springa. Liksom själva rörelsen. Träningen. Njäeh, det är försvinnande små mängder löpning som i sanning är sköna. Det är som med yogan – det jag investerar i svett, det får jag tillbaka i djup tillfredsställelse. Efteråt.

Det är sällan jag tycker det är skönt att styrketräna.

Jag gillar att känna mej stark, men det är banne mej inte skönt när det vilar 60 kg på axlarna och så ska man böja benen dessutom. Det finns väldigt lite som är skönt när man vill bli stark. Det är no pain, no gain som gäller. Och jag älskar det!


Jag nöjer mej allt mindre med kompromisser. Det håller ju inte i längden. Maskar jag i yogan och bara myser runt i det som jag tycker är skönt, så jobbar jag nog inte på något djupare plan. Det har jag lärt mej den hårda vägen. För i kundaliniyogan handlar det sannerligen om att skaka om både kropp och sinne, bokstavligen. Vi har inga komplicerade positioner, men vi jobbar med uthållighet i yogans grundpositioner. Det är ett svettalstrande muskulärt, nervsystems- och meridianarbete. Både i kriyorna och i meditationerna. Först jobb, sen vila. On – off. Och det fungerar. Men det är inte skönt.

Det jag allra mest tagit med mej ut i resten av livet från kundaliniyogan är just On och Off. Jag gör – Jag vilar. Jag svettas – Jag skördar. Jag investerar – Jag får.

Liksom i löpningen, styrketräningen och i väldigt mycket annat jag gör. Det säger sig själv – om något i förlängningen ska upplevas som skönt, så måste man arbeta för det också. I stunden, ansträngningen, är det sällan skönt. Något av detta var Clara och Johanna också inne på i senaste avsnittet av Styrkebyrånpodden, säger man sig aldrig haft ett dåligt träningspass, så har man nog inte heller jobbat särskilt hårt eller gett allt. Det är i dipparna som det händer saker och det är i dem vi lär oss mer om oss själva. Så för mej är myspys inte lika med bäst. Det är något jag behöver ibland, men det är inget jag växer av.

Jag gör. Svettas. Investerar. Arbetar. Ger allt.
Jag får. Skön feelis. Skönt liv.

Annonser

11 reaktioner på ”det är inte så skönt jämt.

 1. Ja, men exakt så… Yoga är definitivt inte skön stretch. Kör jag eldigare varianter av yoga, blir jag TOKSVETTIG och får svidande, darrande muskler… :-o
  Men känslan när man ligger sista minuterna på mattan och bara känner hur kroppen är heeelt stilla/avslappnad. Den känslan. ❤

  • Yoga går definitivt innanför skinnet på en :) Härligt med svett alstrad av yoga, den är liksom rengörande deluxe! Kram!

 2. Du är så klok, att jag blir alldeles avis :-)

 3. Haha spot on. Jag har sedan dag ett i yogan inte tyckte att det varit skönt, längtat bort många stunder :) Men sedan har kvittot, det inre arbetet visat sig i all sin prakt och då är det värt allt.
  Springa gör jag ju inte så det kan jag inte säga mycket om mer än att jag inte gillar det. Promenera är ju min grej!
  Styrketräningen var t ex idag väldigt plågsam, men som jag sa till min man; det måste göras. Punkt.
  Kram på dig!

 4. Mitt i prick. Det är inte skönt med skivstången på axlarna, men det är så himla skönt att veta att man klarar av det. Som du säger är känslan efteråt så himla värt det.
  Den lilla yinyoga jag kör hemmavid kör jag för primärt att få hjälp att stretcha ut stelheter i kroppen. Det är inte skönt, men ändå när man gör det så känner jag att jag ändå jobbar med kroppen och på köpet lugnar både sinne och kropp ner sig. =skön känsla efteråt. 😉

 5. Åh, jag vet också detta men jag har så svårt att stå emot myspyset och välja den egentligen mer givande vägen! Jag är en riktig latmask.

  • Åh gud, du skulle bara veta vilken latmask jag är, jag får verkligen kämpa KÄMPA för att hållas kring min röda tråd! Men ju mera jag håller mej där, desto lättare har jag att keep:a up, ävenom det svider och är obekvämt. För det är så värt. Så värt! Kram fina!

 6. Ping: vad som är egots gnag och inte. | yoga ♥ löpning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s